Інші завдання дивись тут...

 

 Серія "Вчимось разом" до підручника "Математика 2 клас Бевз В., Васильєва Д."

Сторінка 86 КРОК 10  Завдання 1

 2 = 2    

 3 = 6    

 4 = 8  

 5 = 10  

 6 = 12   

 7 = 14   

 8 = 16   

 9 = 18 

 10 = 10

4 : 2 = 2    

6 : 2 = 3    

8 : 2 = 4  

10 : 2 = 5  

12 : 6 = 2   

14 : 2 = 7   

16 : 2 = 8   

18 : 2 = 9  

20 : 2 = 10

Завдання 2 Поділили числа на дві рівні частини:

16 : 2 = 8

16 = 8 + 8

10 : 2 = 5

12 = 6 + 6

8 : 2 = 4

8 = 4 + 4

18 : 2 = 9

18 = 9 + 9

20 : 2 = 10

20 = 10 + 10

Завдання 3 На гілочці було 14 ягід. Синичка половину склювала. Скільки ягід залишилося? Скільки ягід вона склювала?

Міркуємо так

14 : 2 = 7 (яг.) – ягід склювала (стільки ж залишилося)

 

Завдання 4, 5  Таблиця множення на число 2 (додавання двох однакових доданків) і таблиця ділення на число 2:

(3 + 5) • 2 + 35 = 8 • 2 + 35 = 16 + 35 = 35 + 5 + 11 = 40 + 11 = 51

(2 + 7) • 2 + 27 = 9 • 2 + 27 = 18 + 27 = 18 + 2 + 25 = 20 + 25 = 45

(4 + 3) • 2 – 11 = 7 • 2 – 11 = 14 – 11 = 3

(1 + 5) • 2 – 12 = 6 • 2 – 12 = 12 – 12 = 0

 

Завдання 6  Записали числа, удвічі менші (поділили на 2):

10 : 2 = 5    8 : 2 = 4    12 : 2 = 6    6 : 2 = 3   4 : 2 = 2   18 : 2 = 9    16 : 2 = 8

2 : 2 = 1    14 : 2 = 7    20 : 2 = 10

 

Сторінка 87  Завдання 7  Задача на знаходження невідомого доданка (для більше двох доданків завжди має декілька способів розв’язування)

Український левкой, перс і мейн-кун важать разом 21 кг. Перс важить 6 кг, мейн-кун – 11 кг. Скільки кілограмів важить український левкой?

1 спосіб

Короткий запис

Український левкой — ?

Перс і мейн-кун — ?, 6 кг і 11 кг

Всього — 21 кг

Схема

Вираз   21 – (6 + 11)

Короткий запис №1

Перс — 6 кг

Мейн-кун — 11 кг

Всього — ?

Короткий запис №2

Український левкой — ?

Перс і мейн-кун — 17 кг

Всього — 21 кг

План розв’язування

1) Скільки кілограмів важать перс і мейн-кун разом?

2) Скільки кілограмів важить український левкой?

Розв'язання

1) 6 + 11 = 17 (кг) – кілограмів важать перс і мейн-кун разом

2) 21 – 17 = 4 (кг) – кілограмів важить український левкой

2 спосіб

Спочатку дізнаємося скільки важать перс і український левкой разом, а потім серед них український левкой.

Короткий запис

Український левкой — ?

Перс — 6 кг

Всього (Український левкой і перс) — ?

Мейн-кун — 11 кг

Всього — 21 кг

Схема

Вираз   (21 – 11) – 6

Короткий запис №1

Український левкой і перс — ?

Мейн-кун — 11 кг

Всього — 21 кг

Короткий запис №2

Український левкой — ?

Перс — 6 кг

Всього — 10 кг

План розв’язування

1) Скільки кілограмів важать український левкой і перс разом?

2) Скільки кілограмів важить український левкой?

Розв'язання

1) 21 – 11 = 10 (кг) – кілограмів важать український левкой і перс разом

2) 10 – 6 = 4 (кг) – кілограмів важить український левкой

3 спосіб

Спочатку дізнаємося скільки важать мейн-кун і український левкой разом, а потім серед них український левкой.

Короткий запис

Український левкой — ?

Мейн-кун — 11 кг

Всього (Український левкой і мейн-кун) — ?

Перс — 6 кг

Всього — 21 кг

Схема

Вираз   (21 – 6) – 11

Короткий запис №1

Український левкой і мейн-кун — ?

Перс  — 6 кг

Всього — 21 кг

Короткий запис №2

Український левкой — ?

Мейн-кун — 11 кг

Всього — 15 кг

План розв’язування

1) Скільки кілограмів важать український левкой і мейн-кун разом?

2) Скільки кілограмів важить український левкой?

Розв'язання

1) 21 – 6 = 15 (кг) – кілограмів важать український левкой і мейн-кун разом

2) 15 – 11 = 4 (кг) – кілограмів важить український левкой

4 спосіб  (виразом)

Український левкой

Перс

Мейн-кун

Всього

?

6 кг

11 кг

21 кг

Короткий запис

Український левкой — ?

Перс — 6 кг

Мейн-кун — 11 кг

Всього — 21 кг

Схема

Розв'язання

21 – 6 – 11 = 4 (кг) – кілограмів важить український левкой

Відповідь: український левкой важить 4 кілограми

 

Завдання 8  На вітрині лежало 10 зошитів по 2 грн. Продали 3 рази по 2 зошити. Дай відповіді на запитання.

• Скільки зошитів продали? 2 • 3 = 6 (з.)

• Скільки зошитів залишилося на вітрині? 10 – 6 = 4 (з.)

• Яка вартість проданих зошитів? 2 • 6 = 12 (грн)

• Яка вартість зошитів, що залишилися на вітрині? 2 • 4 = 8 (грн)

 

КРОК 11  Завдання 1

1) За блокнот заплатили 15 грн, за два зошити – 50 грн.

2) За дві сині і червону ручку заплатили 20 грн. Дві сині ручки коштували 10 грн. Яка ціна червоної ручки?  

 

Сторінка 88  Завдання 2  Замінили дію множення додаванням однакових доданків

4 • 1 = 1 • 4 = 1 + 1 + 1 + 1 = 4

1 • 6 = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 6

3 • 1 = 1 • 3 = 1 + 1 + 1 = 3

1 • 5 = 1 + 1 + 1 + 1 + 1 = 5

а • 1 = 1 • а = а

 

Завдання 3 

Порозрядне додавання: 23 + 32 = 55   45 + 54 = 99

Порозрядне віднімання: 65 – 45 = 20   53 – 31 = 22   31 – 21 = 10

 

Завдання 4 

ділене : дільник  = частка   12 : 2 = 6       14 : 2 = 7   

перший множник • другий множник = добуток   3 • 2 = 6        2 • 5 = 10

 

Завдання 5 Складена задача на знаходження суми добутку і числа

Олена купила три гумки по 2 грн кожна і ручку за 5 грн. Яка вартість її покупки?

Гумки

Ручка

Всього

3 гумки по 2 грн

5 грн

?

Короткий запис

Гумки — ? грн, 3 гумки по 2 грн

Ручка — 5 грн

Всього — ?

Схема

Вираз     2 • 3 + 5

Короткий запис №1

Гумки — ? грн, 3 гумки по 2 грн

Короткий запис №2

Гумки — 6 грн

Ручка — 5 грн

Всього — ?

План розв’язування

1) Яка вартість гумок?

2) Яка вартість її покупки?

Розв’язання

1) 2 • 3 = 6 (грн) – вартість гумок

2) 6 + 5 = 11 (грн) – вартість її покупки

2 спосіб (виразом)

Короткий запис

Вартість  — ?, 3 гумки по 2 грн і ще 5 грн

Схема

Розв’язання

2 • 3 + 5 = 11 (грн) – вартість гумок

Відповідь: вартість покупки 11 гривень

 

Завдання 6 Є 3 корзини. Розклади всі яблука у кошики порівну: спочатку червоні, а потім зелені. Скільки всього яблук в одному кошику? Скільки червоних і скільки зелених?

3 червоні яблука — це 3 кошики по ? яблук

3 : 3 = 1 (яб.) – червоних яблук у кошику

6 зелених яблук — це 3 кошики по ? яблук

6 : 3 = 2 (яб.) – зелених яблук у кошику

1 + 2 = 3 (яб.) – яблук в одному кошику

2 спосіб

3 + 6 = 9 (яб.) – всього яблук

9 яблук — це 3 кошики по ? яблук

9 : 3 = 3 (яб.) – яблук в одному кошику

3 червоні яблука — це 3 кошики по ? яблук

3 : 3 = 1 (яб.) – червоних яблук у кошику

3 – 1 = 2 (яб.) – зелених яблук у кошику

 

Завдання 7

6 соків — це 3 частини по ? соків    6 : 3 = 2 (с.)

6 соків — це 2 частини по ? соків    6 : 2 = 3 (с.)

6 соків — це 1 частина по ? соків    6 : 1 = 6 (с.)

 

Завдання 8 а • 1 = 1 • а = а       а : 1 = а        а : а =1

14 : 1 = 14     12 : 12 = 1   45 : 1 = 45    60 : 60 = 1

 

Сторінка 89  КРОК 12  Завдання 1

Множення   а • b = c     перший множник • другий множник = добуток

Додавання  а + b = c    перший доданок + другий доданок = сума

Ділення      а : b = c     ділене : дільник = частка

Віднімання  а – b = c    зменшуване – від’ємник = різниця

 

Завдання 2

Якщо а = 3, тоді 2 • а = 2 • 3 = 6

Якщо а = 5, тоді 2 • а = 2 • 5 = 10

Якщо а = 7, тоді 2 • а = 2 • 7 = 14

Якщо а = 8, тоді 2 • а = 2 • 8 = 16

Якщо а = 1, тоді 2 • а = 2 • 1 = 2

Якщо а = 2, тоді 2 • а = 2 • 2 = 4

Якщо а = 4, тоді 2 • а = 2 • 4 = 8

Якщо а = 6, тоді 2 • а = 2 • 6 = 12

2) Якщо b = 21, тоді b – 10 = 21 – 10 = 11

Якщо b = 40 тоді b – 10 = 40 – 10 = 30

Якщо b = 54, тоді b – 10 = 54 – 10 = 44

Якщо b = 77, тоді b – 10 = 77 – 10 = 67

Якщо b = 18, тоді b – 10 = 18 – 10 = 8

Якщо b = 10, тоді b – 10 = 10 – 10 = 0

Якщо b = 62, тоді b – 10 = 62 – 10 = 52

Якщо b = 37, тоді b – 10 = 37 – 10 = 27

3) Якщо с = 10, тоді c : 2 = 10 : 2 = 5

Якщо с = 4, тоді c : 2 = 4 : 2 = 2

Якщо с = 12, тоді c : 2 = 12 : 2 = 6

Якщо с = 8, тоді c : 2 = 8 : 2 = 4

Якщо с = 6, тоді c : 2 = 6 : 2 = 3

Якщо с = 16, тоді c : 2 = 16 : 2 = 8

Якщо с = 2, тоді c : 2 = 2 : 2 = 1

Якщо с = 14, тоді c : 2 = 14 : 2 = 7

 

Завдання 3  Порядок дій

х + 1 (1 дія, додавання)

а : b – c • а  (3 дії, ділення, множення, віднімання)

а • b + c  (2 дії, множення, додавання)

а + (b – c)  (2 дії, віднімання, додавання)

 

Завдання 4

7 • 2 + 18 : 2 = 14 + 9 = 14 + 6 + 3 = 23

2 • 6 – 5 : 1 = 12 – 5 = 7

12 : 2 + 5 • 2 = 6 + 10 = 16

 

Завдання 5 Складена задача на знаходження суми добутків

Стіл має 4 ніжки, а стілець – 3 ніжки. Придбали 2 столи і 6 стільців. Склади вираз для знаходження у них загальної кількості ніжок та обчисли його значення

Ніжки столів

Ніжки стільців

Всього

2 столи по 4 ніжки

6 стільців по 3 ніжки

?

Вираз       4 • 2 + 3 • 6

Рівність    4 • 2 + 3 • 6 = 8 + 18 = 18 + 2 + 6 = 26 (н.)

 

Сторінка 90  Вмію  Завдання 1

12 : 1 = 12    12 : 2 = 6    12 : 3 = 4    12 : 4 = 3   12 : 6 = 2   12 : 12 = 1

 

Завдання 2 Складена задача на знаходження суми добутків

Куб має 8 вершин, а чотиригранна піраміда – 5 вершин. Запиши вираз для знаходження кількості вершин у таких двох кубів і чотирьох пірамід.

Вершини кубів

Вершини пірамід

Всього

2 куби по 8 вершин

4 піраміди по 5 вершин

?

Вираз       8 • 2 + 5 • 4

Рівність   8 • 2 + 5 • 4 = 16 + 20 = 36 (в.)

 

Завдання 3  Складена задача на різницеве порівняння добутку і числа

У куба 12 ребер, у чотиригранної піраміди – 8 ребер. Установи, на скільки більше ребер у двох пірамід, ніж в одного куба.

Короткий запис

Піраміди — р., 2 піраміди по 8 ребер; на ? більше

Куб — 12 ребер

Схема

Вираз   8 • 2 – 12

Короткий запис №1

Піраміди — р., 2 піраміди по 8 ребер

Короткий запис №2

Піраміди — 16 ребер, на ? більше

Куб — 12 ребер

План розв’язування

1) Скільки ребер у двох пірамід?

2) На скільки більше ребер у двох пірамід, ніж в одного куба?

Розв’язання

1) 8 • 2 = 16 (р.) – ребер у двох пірамід

2) 16 – 12 = 4 (р.) – на стільки більше ребер у двох пірамід, ніж в одного куба

Відповідь: у двох пірамід на 4 ребра більше, ніж в одного куба

 

Завдання 4  2 • 4 = 8    2 • 6 = 12     10 : 1 = 10    6 : 2 = 3

 

Міркуй  Завдання 1  Олексію було 4 роки, коли народилася його сестра. Зараз він удвічі старший. Яка тепер різниця у віці Олексія та його сестри?

Якщо Олексію було 4 роки, коли народилася його сестра, то він на 4 роки завжди старший за сестру, тобто різниця у віці – 4 роки

 

Завдання 2  Ребус

ТИ Гриб    ТИГР

Ї  Жаба К  ЇЖАК

Очерет ПА Хата  ЧЕРЕПАХА

 

Завдання З Відрізок поділили двома точками на частини. Скільки на малюнку відрізків?

6 відрізків

 Інші завдання дивись тут...