Інші завдання дивись тут...


Розв'язник до підручника "Математика 2 клас Листопад Н.П.", 2019 року видання

Завдання 285

До числа 40 додати суму чисел 4 і 3:

40 + (4 + 3) = 40 + 7 = 47

Від числа 77 відняти суму чисел 6 і 1:

77 – (6 + 1) = 77 – 7 = 70

Від числа 75 відняти різницю чисел 10 і 5:

75 – (10 – 5) = 75 – 5 = 70

 

Завдання 286

Порозрядне додавання без переходу через десяток:

32 + 4 = 36

32 + 4 = (30 + 2) + 4 = 30 + (2 + 4) = 30 + 6 = 36

3 д. 2 од. + 4 од. = (3 д. + 2 од.) + 4 од. = 3 д. + (2 од. + 4 од.) = 3 д. 6 од.

Порозрядне віднімання без переходу через десяток:

285 = 23

28 – 5 = (20 + 8) – 5 = 20 + (8 – 5) = 20 + 3 = 23

2 д. 8 од. – 5 од. = (2 д. + 8 од.) – 5 од. = 2 д. + (8 од. – 5 од.) = 2 д. 3 од.

 

Завдання 287

2 + 7 = 9

12 + 7 = 19

32 + 7 = 39

92 + 7 = 99

4 + 5 = 9

14 + 5 = 19

44 + 5 = 49

84 + 5 = 89

8 – 3 = 5

183 = 15

583 = 55

783 = 75

9 – 6 = 3

196 = 13

696 = 63

996 = 93

 

Завдання 288

16 + 3 = 19      26 + 2 = 28

243 = 21       332 = 31

 

Завдання 289 У їдальню привезли 8 кг моркви та 5 кг капусти. Для приготування страв витратили 7 кг овочів. Скільки кілограмів овочів залишилося?

Було

Витратили

Залишилось

8 кг і 5 кг

7 кг

?

 

Короткий запис

Було (привезли) — ?, 8 кг і 5 кг

Витратили — 7 кг

Залишилось — ?

Короткий запис

Морква — 8 кг

Капуста — 5 кг

Залишилось (Було) — ?

Витратили — 7 кг

Залишилось — ?

Схема

Вираз   (8 + 5) – 7

Короткий запис №1

Морква — 8 кг

Капуста — 5 кг

Залишилось — ?

Короткий запис №2

Було — 13 кг

Витратили — 7 кг

Залишилось — ?

План розв’язування

1) Скільки всього кілограмів овочів привезли в їдальню?

2) Скільки кілограмів овочів залишилося?

Розв'язання

1) 8 + 5 = 13 (кг) – всього кілограмів овочів привезли в їдальню 

2) 13 – 7 = 6 (кг) – кілограмів овочів залишилось

 

2 спосіб

У задачі не сказано, які саме овочі витратили, тому припустимо, що витратили моркву, тоді

Короткий запис

Було моркви — 8 кг

Витратили моркву — 7 кг

Залишилось (Морква) — ?

Капуста — 5 кг

Всього — ?

Схема

Вираз   (8 – 7) + 5

Короткий запис №1

Було — 8 кг

Витратили — 7 кг

Залишилось — ?

Короткий запис №2

Морква — 1 кг

Капуста — 5 кг

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки кілограмів моркви залишилось?

2) Скільки кілограмів овочів залишилося?

Розв’язання

1) 8 – 7 = 1 (кг) – кілограмів моркви залишилося

2) 1 + 5 = 6 (кг) – кілограмів овочів залишилось

Відповідь: залишилось 6 кілограмів овочів

 

Завдання 290

Щоб утворився куб, потрібно покласти ще 1 малий кубик

 

Завдання 291

45 + 247                     67562

34 + 2 – 5 = 36 – 5 = 31     78 – (15 – 7) = 78 – 8 = 70

 

Завдання 292 У зоопарку мавпам у першу клітку поклали 7 кг бананів, а в другу — на 4 кг більше. Скільки кіло­грамів бананів поклали у дві клітки разом?

Перша клітка

Друга клітка

Всього

7 кг

на 4 кг більше

?

 

Короткий запис

1 клітка — 7 кг

2 клітка — ?, на 4 кг більше

Всього — ?

Короткий запис

1 клітка — 7 кг

2 клітка — ?, стільки ж і ще 4 кг

Всього — ?

Схема

Вираз  7 + (7 + 4)

Короткий запис

1 клітка — 7 кг

2 клітка — ?, на 4 кг більше

Короткий запис

1 клітка — 7 кг

2 клітка — 11 кг

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки кілограмів бананів поклали в другу клітку?

2) Скільки кіло­грамів бананів поклали у дві клітки разом?

Розв'язання

1) 7 + 4 = 11 (кг) – кілограмів бананів поклали в другу клітку

2) 7 + 11 = 18 (кг) – кілограмів бананів поклали у дві клітки разом

Відповідь: у дві клітки разом поклали 18 кілограмів бананів

Інші завдання дивись тут...