Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 65

Завдання 2 Порозрядне додавання з переходом через десяток

87 + 2 = (80 + 7) + 2 = 80 + (7 + 2) = 80 + 9 = 89

87 + 3 = (80 + 7) + 3 = 80 + (7 + 3) = 80 + 10 = 90

87 + 4 = (80 + 7) + 4 = 80 + (7 + 4) = 80 + 11 = 91

45 + 5 = 40 + (5 + 5) = 40 + 10 = 50

45 + 8 = 40 + (5 + 8) = 45 + 13 = 58

67 + 3 = 60 + (7 + 3) = 60 + 10 = 70

67 + 6 = 60 + (7 + 6) = 60 + 13 = 73

23 + 7 = 20 + (3 + 7) = 20 + 10 = 30

24 + 7 = 20 + (4 + 7) = 20 + 11 = 31

88 + 2 = 80 + (8 + 2) = 80 + 10 = 90

88 + 4 = 80 + (8 + 4) = 80 + 12 = 92

36 + 4 = 30 + (6 + 4) = 30 + 10 = 40

36 + 7 = 30 + (6 + 7) = 30 + 13 = 43

 

Завдання 3

54 = 40 + 14      45 = 30 + 15    27 = 10 + 17    32 = 20 + 12

 

Завдання 4  Якщо зменшуване збільшити на деяке число, тоді різниця теж збільшиться на таке саме число

30 – 6 = (20 + 10) – 6 = 20 + (10 – 6) = 20 + 4 = 24

32 – 6 = (20 + 12) – 6 = 20 + (12 – 6) = 20 + 6 = 26

Якщо зменшуване збільшити на деяке число, тоді різниця теж збільшиться на таке саме число:

30 – 6 = (20 + 10) – 6 = 20 + (10 – 6) = 20 + 4 = 24

32 – 6 = (30 + 2) – 6 = 30 – 6 + 2 = 24 + 2 = 26

  

Завдання 5

47 – 8 = (30 + 17) – 8 = 30 + (17 – 8) = 30 + 9 = 39

75 – 7 = 60 + (15 – 7) = 60 + 8 = 68

92 – 6 = 80 + (12 – 6) = 80 + 6 = 86

54 – 9 = 40 + (14 – 9) = 40 + 5 = 45

83 – 4 = 70 + (13 – 4) = 70 + 9 = 79

 

Завдання 6  Проста задача  У буфеті три коробки з ласощами: у першій — 12 кг печива, у другій — 8 кг печива, а в тре­тій — цукерки. Скільки в буфеті цукерок, якщо всього печива і цукерок 30 кг?

Короткий запис

І коробка — 15 кг

ІІ коробка — 8 кг

ІІІ коробка — ?

Всього — 30 кг

Схема

Вираз   30 – 15 – 8

Розв’язання

30 – 15 – 8 = 7 (кг) – цукерок у буфеті

 

2 спосіб

Короткий запис

І і ІІ коробка — ?, 15 кг і 8 кг

ІІІ коробка — ?

Всього — 30 кг

І коробка — 15 кг

ІІ коробка — 8 кг

Всього (І і ІІ коробка) — ?

ІІІ коробка — ?

Всього — 30 кг

Схема

Вираз   30 – (15 + 8)

Короткий запис №1

І коробка — 15 кг

ІІ коробка — 8 кг

Всього — ?

Короткий запис №2

І і ІІ коробка) — 23 кг

ІІІ коробка — ?

Всього — 30 кг

План розв’язування

1) Скільки всього печива?

2) Скільки в буфеті цукерок?

Розв’язання

1) 15 + 8 = 23 (кг) – всього печива

2) 30 – 23 = 7 (кг) – цукерок у буфеті

 

3 спосіб

Короткий запис

І коробка — 15 кг

ІІІ коробка — ? кг

Всього (І і ІІІ коробка) — ?

ІІ коробка — 8 кг

Всього — 30 кг

Схема

 

Вираз   (30 – 8) – 15

Короткий запис №1

І і ІІІ коробка — ?

ІІ коробка — 8 кг

Всього — 30 кг

Короткий запис №2

І коробка — 15 кг

ІІІ коробка — ? кг

Всього — 22 кг

План розв’язування

1) Скільки кілограмів солодощів у першій і третій коробках разом?

2) Скільки в буфеті цукерок?

Розв’язання

1) 30 – 8 = 22 (кг) – кілограмів солодощів у першій і третій коробках разом

2) 22 – 15 = 7 (кг) – цукерок в буфеті

 

4 спосіб

Короткий запис

ІІ коробка — 8 кг

ІІІ коробка — ? кг

Всього (ІІ і ІІІ коробка) — ?

І коробка — 15 кг

Всього — 30 кг

Схема

 

Вираз   (30 – 15) – 8

Короткий запис №1

ІІ і ІІІ коробка — ?

І коробка — 15 кг

Всього — 30 кг

Короткий запис №2

ІІ коробка — 8 кг

ІІІ коробка — ? кг

Всього — 15 кг

План розв’язування

1) Скільки кілограмів солодощів у другій і третій коробках разом?

2) Скільки в буфеті цукерок?

Розв’язання

1) 30 – 8 = 22 (кг) – кілограмів солодощів у другій і третій коробках разом

2) 22 – 15 = 7 (кг) – цукерок в буфеті

Відповідь: у буфеті 7 кг цукерок

Інші завдання дивись тут...