Інші завдання дивись тут...

Сторінка 71 

• Прочитай назву віршованої «Казки про Оха-чудодія» Лесі Українки. Як ти гадаєш, про кого і про що йдеться у творі? Про лісовика.

 

Сторінка 74.

• Про кого йдеться в «Казці про Оха-чудодія»? У казці розповідається про фантастичну істоту – лісовика. Люди здавна вважали його маленький зеленим дідком, який жив у стовбурі дерев та був володарем лісового царства. У казці Лесі Українки мудрий пан Ох змінився, він став злим володарем підземного царства. 

• До якої української народної казки вона подібна? Порівняй назви й початок цих творів. Як закінчуються обидві казки? Віршована «Казка про Оха-чудодія» Лесі Українки похожа до української народної казки «Ох».

Складові частини

Українська народна казка «Ох»

«Казка про Оха-чудодія» Лесі Українки

Зачин

Колись-то давно, не з моєї пам'яті, мабуть, ще й батьків і дідів наших не було на світі, жив собі убогий чоловік з жінкою, а у них був одним один син, та й той не такий як треба: таке ледащо той одинчик, що господи!...

В тридев'ятім славнім царстві,

де колись був цар Горох,

є тепер на господарстві

мудрий пан, вельможний Ох…

Кінцівка

Цар довго морщився, що за простого оддає свою дочку, а далі порадився цар, взяли їх поблагословили та подружили, таке весілля справили, що увесь мир скликали. І я там був, мед-вино пив, хоч в роті не було, а по бороді текло — тим вона в мене й побіліла!

Вже вам казка обридає?

Що ж! хто має кладенець»,

хай замки ті розрубає, —

буде казочці кінець.

• Де жив Ох? Як до нього потрапляли люди? Ох жив під землею. Він затягував у своє підземне царство усіх, хто біля пенька проказував слово «ох». 

• Прочитай опис підземного царства. 

«Гарні, пишнії кімнати, срібло-злото скрізь ряхтить; дорогії самоцвіти, наче зорі, миготять, скрізь заморські дивні квіти, по клітках пташки сидять; золотії грають рибки в кришталевих скриньочках; і ведмеді ходять дибки в рукавичках, жупанках».

• Чим підземне царство  з «Казки про Оха-чудодія» Лесі Українки небезпечне для людей? Текст-міркування.

    Підземне царство Оха з віршованої казки Лесі Українки дуже небезпечне для людей. 

     По-перше, потрапляють туди без вороття. По-друге, «вже не видати ані сонця, ні зорі» в мороці підземелля. По-третє, людина, котра прийняла рукавички та жупанець, стає ведмедем і втрачає свою людську душу. По-четверте, для тих, хто не захотів служити чудодію «всюди брами, під замком та під ключем».   

    Ось тому царство Оха дуже небезпечне для людей.

• Пригадай народну казку про Оха. Чи легко було вирватися дідовому сину від Оха? Хто йому допоміг? У народній казці дідовому синові нелегко було вирватися від лісовика. Двічі дід повертався додому без сина, тільки на третій раз завдяки пораді білого діда-подорожнього дідові вдалося упізнати свого сина. 

• Які думки викликала в тебе казка Лесі Українки? На мою думку, казка сумна та навіює жах. Проте заставляє людину  замислитися над важливими питаннями. Як часто «охаємо» навіть перед невеликими труднощами? Чи готові до важливих поступків?  

Яким ти уявляєш Оха з казки Лесі Українки? Намалюй його або словесно опиши малюнок.

Продовження «Казки про Оха-чудодія» Лесі Українки.

 

Сторінка 75.

• Коли прокидається дід Осінник? Дід Осінник прокидається коли почує пісню журавлів, які відлітають у теплі краї, ці птахи одними із перших летять у вирій.

• Розкажи, яким ти уявляєш цього героя, і намалюй його.

   Я уявляю Осінника дідом. На голові у нього сиве волосся та довга сива борода. Одягнений у сірий дощовик. У руці золотий посох. Звідки він прийшов, там на деревах уже нема листя. Він торкається посохом дерева. Половина його ще зелена, інша – золота, а під ним танцюють золоті листочки.  

   Я уявляю Осінника стареньким дідусем. Він має сиве волосся та бороду. Дощовик на ньому теж сірого кольору. Осінник вперся до позолоченого дуба та щось співає. Його довга борода, що росте під час співу, осіннім туманом вкриває усе довкола.

 

Сторінка 76.

• Чи сподобалася тобі казка «Дід Осінник» Василя Сухомлинського? Чому саме? По-перше, казка невеликого обсягу. По-друге, вона цікаво та казково пояснює появу реального явища природи – осіннього туману. Її можна вважати казкою рідної природи.

Придумай інше ім'я для діда Осінника й склади про нього власну казку.

• Прочитай казку «Снігуроньчина пісня» Василя Сухомлинського. Поміркуй, чому казка має таку назву. Визнач тему твору.

     На мою думку, назва дуже підходить казці. По-перше, події відбуваються взимку, коли панує Дід Мороз зі Снігуронькою. По-друге, Снігуроньчина пісня розповідала, що зима по-своєму гарна. По-третє, бурулька, що відтанула та понесла пташину пісню, була, напевно, синичкою. 

    Снігуроньчину пісню продовжують зимові пташки.

Тема твору: розповідь про те, як дівчинка врятувала пташку взимку, яка  продовжила Снігуроньчину пісню.

Головна думка: заклик допомагати птахам узимку, бо вони несуть для нас Снігуроньчину пісню про зимову пору, яка по-своєму гарна.

• Поділи текст казки на частини. Про що йдеться в кожній з них? План до казки «Снігуроньчина пісня» Василя Сухомлинського.  

• Як ти гадаєш, пісеньку якого птаха почула дівчинка з казки «Снігуроньчина пісня» Василя Сухомлинського? Дівчинка почула пісню зимової пташки, наприклад, синички.

Склади продовження казки Василя Сухомлинського «Снігуроньчина пісня».

• Перекажи близько до тексту ті частини казки, у яких ідеться про пісню Снігуроньки.

"Співає вона про те, що прийшла нарешті зима, діти кататимуться на санчатах, дятел стукатиме в мерзлий сосновий стовбур".

• Визнач настрій казки. Доведи свою думку. На мою, думку настрій казки радісний. Бо усе таки тепло добрих поступків  дівчинки (врятувала пташку взимку) та Снігурочки (нагадала, що зима по-своєму гарна) перемогли холод Діда Мороза.

• Виконай одне із завдань (на вибір): 1. Прочитай описи зими в казках Василя Сухомлинського та Костянтина Ушинського. Порівняй їх.

Костянтин Ушинський

Василь Сухомлинський

Повіяла зима холодом, позривала листя з лісів і дібров і порозкидала його по дорогах. Запорошила снігом поле, завалила кучугурами

ліси; одягла дерева в крижану кору і посилає мороз за морозом. Ідуть морози, один одного зліший, з ялини на ялину перестрибують, потріскують та виляскують. Затягли морози візерунками шибки у вікнах.

Після дощової, сльотавої осені настала зима. Випав сніг, лягли на землю замети. Річки й струмочки позамерзали. Озерце замерзає. Стало тихо.

 

У двох описах зображена холодна зимова пора. Проте в описі К. Ушинського водойму вкривають кригою Морозенки, в описі В. Сухомлинського – Дід Мороз. 

 

Сторінка 77.

2. Намалюй зиму за прочитаними творами. Передай її характер. «Випав сніг, лягли на землю замети». «Затягли морози візерунками шибки у вікнах». «Люди затопили в грубах», від коминів дим вгору піднімається. «Зостався горобець, та й той під стріху забився». Біля замерзлого озера малеча ковзається  «на ковзанах та санках, у сніжки грається, баб ліпить, гори будує». Діти радісні, у них рум'яні щоки. Недалеко маленька дівчинка несе додому змерзлу зимову пташку.

3. Виконай малюнок, який об'єднає образи осені й зими, створені Василем Сухомлинським.

Образ осені

Образ зими

Листя жовте опадає на землю. Дід Осінник — сивий, у сірому дощо­вику, на узліссі «сідає, прихиляється до дуба й ти­хо-тихо щось мугиче». Його довга борода стелиться осіннім туманом.

Летять сніжинки, сніг заметами вкриває землю. Річки й струмочки позамерзали. Біля маленького озерця стоїть та співає Снігуронька.  

Інші завдання дивись тут...