Інші завдання дивись тут...

Сторінка 99.

• Назви дійових осіб п'єси-казки Лесі Мовчун «Горіхові принцеси». Де розміщено перелік їхніх імен? Дійові особи: Казкар, Онук, Джоан, Ніколь, Мачуха, Чарівниця, Фея 1, Фея 2, Слуги, Ельфи, Феї. Перелік імен розміщено в переліку дійових осіб.

• Знайди в тексті ремарки (примітки автора щодо їхньої зовнішності й поведінки, обставин дії, які подаються в дужках або окремими рядками). Поясни їхню роль у творі. Ельфи і Феї оточують Принца веселим і гомінким натовпом. Ніколь і Джоан спочатку ховаються за деревом, потім заходять у печеру і причаюються в темному куточку. (Хитаючи головою, гладить по голові Онука і зітхає) тощо.

Ремарки допомагають постановнику уявити зовнішність персонажів, місце події, почуття тощо.

• Яку казку розповів дідусь? Чи сподобалася вона онуку? А тобі? Дідусь розповів чарівну казку про двох принцес, бо в ній відбуваються чарівні перетворення та наявні чарівні речі. Казка про дружбу сподобалась усім. 

• Що допомогло дівчатам подолати труднощі (уміння дружити, кмітливість...)? Співчуття, прагнення допомогти іншому, щира дружба, кмітливість.

Розповідь про улюбленого героя з п'єси-казки Лесі Мовчун «Горіхові принцеси»

 

Повтори і пригадай

• Прочитай, вставляючи опущені слова: Скрізь, де її кличуть, з'являється до людей - світла, мов зоря, прозора, наче марево, чарівна, як мрія. Про кого так сказав автор? Чому письменник обрав саме такі слова? Слова автора про Ладу Прекрасну, бо вона була богинею давніх слов'ян. 

• Для чого в тексті п'єси потрібні ремарки? Допомогти постановнику п’єси відтворити портрет та почуття персонажів, місце події тощо.  

• Уяви, що дивишся театральну виставу. Як ти гадаєш, хто, крім акторів, причетний до її створення? Автор п’єси, режисер, костюмер, гример та ін. 

Уявіть, що готуєте спектакль за байкою Леоніда Глібова «Коник-стрибунець». Продумайте, якими будуть костюми, декорації (живописне оформлення місця дії на сцені), якими рухами супроводжуватимуться слова персонажів. Розіграйте байку за ролями. Спектакль за байкою Леоніда Глібова «Коник-стрибунець».  

• Чим байка відрізняється від п'єси? А чим вони схожі? Байка – віршований твір невеликого обсягу з повчальним сюжетом. П’єса – твір, призначений для постановки на сцені, має список дійових осіб, ремарки.

• Чи виникало в тебе запитання, як насправді зимує коник-стрибунець? До якої літератури слід звернутися, щоб знайти на нього відповідь? Як багато інших комах, коники взимку не живуть. Восени самки відкладають у ґрунті яйця, навесні з яких вийдуть личинки. З них виростуть дорослі комахи.  Про це можна прочитати науково-популярній літературі, наприклад, в енциклопедії про комах.

Інші завдання дивись тут...