Інші завдання дивись тут...

© Барна Р., 2018  

Серія "Вчимось разом" до підручника "Літературне читання 3 клас Савченко О."

Сторінка 55.

• Попрацюйте разом! Назвіть усіх персонажів української народної пісні «Два півники». Персонажі: два півники, дві курочки-чубарочки, цап, коза, маленьке козенятко, вовчок. 

• Які події описані в ній? У якій послідовності вони відбувалися? Два півники горох молотили; дві курочки-чубарочки до млина носили; цап молов, а коза підсипала; маленьке козенятко на скрипочці грало. Вовчок із лісу виглядав;  вовчок ухопив козенятко; цап одібрав козенятко, обідравши реберце; цап з козенятком, запрягши віжками за ріжки, повернулися додому. В тата з матусею радується серце.

Назвіть пари слів, що римуються. Аналіз української народної дитячої пісні «Два півники».

• Роздивіться обкладинку та ілюстрації до книжки «Два півники», виконані художником Володимиром Голозубовим. Які епізоди пісеньки на них відображено? 

Два півники горох молотять.

Цап меле, коза насипає.

Цап та коза несуть зерно.

Помешкання працьовитих тварин.

• Про що українська народна жартівлива пісня «Грицю, Грицю»? Пісня про лінивого Гриця, котрий не хотів працювати.

• Що в ній засуджується? Лінивство.

• Розіграйте сценку за змістом пісні: шість мовців по черзі звертаються до Гриця, а він інтонацією і жестами показує свою ліниву вдачу.

— Грицю, Грицю, до роботи!

— В мене порвані чоботи.

— Грицю, Грицю, до телят!

— В мене ніженьки болять.

— Грицю, Грицю, молотити!

— Я нездужаю робити.

— Грицю, Грицю, рубай дрова!

— Кахи-кахи! Нездоровий.

— Грицю, Грицю, печи хліб!

— Кахи-кахи! Щось охрип.

— Грицю, Грицю, іди їсти!

— Ой, чекайте! Де б тут сісти?

Аналіз жартівливої народної пісні «Грицю, Грицю».

 

Сторінка 56.

• Прочитай українську народну пісню «Пісенька житнього віночка». Яким ти уявив цей чарівний віночок? Колоски жита та польові квіти вплетені у дівочий вінок.

• Назви ознаки, що характеризують вітер, дощ, росу? 

Вітер – буйний, швидкий, запальний, шалений, лагідний, сердитий, грайливий. 

Дощ – теплий, літній, проливний, срібний.

Роса – ранкова, срібна, дрібна, вранішня, блискуча. 

• Поміркуйте разом! Який зміст передано у виділеному реченні «Я там недовго полежу — знову на поле побіжу»? Через рік буде новий врожай, а по закінченні жнив хлібороби сплетуть новий віночок.

Хто зображений на картині Костянтина Трутівського «Одягають вінок»? Де, у яку пору відбувається дійство? З яким почуттям мама влягає доні вінок? Які почуття переживає дівчинка? Чим зацікавився хлопчик? Назви кольори, що передають настрій картини, ставлення художника до зображеного.

Аналіз української народної пісні «Пісенька житнього віночка».

 

Сторінка 57.

• Попрацюйте разом! Прочитайте вголос прислів'я кожної групи. Чим вони схожі за змістом? Вони вказують про значення знань, слова та розуму, навчають жити.

• Зверніть увагу, як побудовані прислів'я. Яку інтонацію читання підказують розділові знаки? Багато прислів’їв побудоване на протиставленні. Кома вказує на паузу при читанні.

• Доберіть до кожної групи узагальнюючу назву. 

Про знання.

Вік живи — вік учись. Щоб других учити, треба самому вміти. Не всякий, хто читає, в читанні силу знає. Знання — дерево, а діло — плоди. 3 усіх скарбів знання найцінніше, тому що воно не може бути ні вкраденим, ні загубленим, ані знищеним.

Про слово.

Умій сказати, умій і змовчати. Слово — не горобець, вилетить — не піймаєш. Від теплого слова і лід розмерзає. Гостре словечко коле сердечко. Не той друг, хто медом маже, а той, хто правду каже.

Про розум.

Хочеш більше знати, треба менше спати. Не вір словам, а вір справам. Сім разів відмір, а один раз відріж. Хто багато читає, той багато знає. Де сила не візьме, там розум допоможе.

Інші завдання дивись тут...