Інші завдання дивись тут...

Завдання 94  Ознайомлення з дробами

У крузі 3 третини, 4 четвертини, 6 шостих частин, 8 восьмих частин

 

Завдання 95

Відомо, що 1/2 відрізка дорівнює 4 см. Яка довжина цілого відрізка?

Розв’язання

1) 4 • 2 = 8 (см) 

Відповідь: довжина цілого відрізка 8 сантиметрів

 

Завдання 96

У букеті 5 рожевих айстр. Це 1/3 частина всіх квіток у букеті. Скільки в букеті всього квіток?

Розв’язання

1) 5 • 3 = 15 (кв.) 

Відповідь: у букеті 15 квіток

 

Завдання 97

Андрійко та Світланка зловили 10 рибин. Коропи становили 1/5 улову, а решту — карасі. Скільки карасів зловили діти?

Розв’язання

1) 10 : 5 = 2 (к.) – коропи

2) 10 – 2 = 8 (к.) 
Відповідь: діти зловили 8 карасів

 

Завдання 98

х • 8 = 48     х = 48 : 8       6 • х = 30    х = 30 : 6      

 

Завдання 99 Рівняння

5 • х = 35

х = 35 : 5

х = 7

5 • 7 = 35

35 = 35

х • 10 = 70

х = 70 : 10

х = 7

7 • 10 = 70

70 = 70

100 • х = 400

х = 400 : 100

х = 4

100 • 4 = 400

400 = 400

х • 3 = 24

х = 24 : 3

х = 8

8 • 3 = 24

24 = 24

Завдання 100

У Максимка і його сестрички Оленки черепашок було порівну. Максимко віддав сестричці З черепашки. На скільки більше черепа­шок стало в Оленки?

 

Завдання 101 Відрізок АВ = 2 см і становить 1/6 відрізка АС. Яка довжина відрізка АС?

2 • 6 = 12 (см) – довжина відрізка АВ

Завдання 102

У кіоск привезли 56 кг вишень у 7 ящиках і 48 кг черешень у таких самих ящиках. Маса всіх ящиків із фруктами була однаковою. Скільки ящиків черешень привезли в кіоск?

Короткий запис

Вишні     7 ящиків — 56 кг

Черешні  ? ящиків — 48 кг

Розв’язання

1) 56 : 7 = 8 (кг) – маса ящика

2) 48 : 8 = 6 (ящ.) 
Відповідь: у кіоск привезли 6 ящиків черешень

 

Завдання 103   1/4 АВ = CD              1/9 КМ = NО

 

Завдання 104

Друзі пробігли 2 кола навколо спортивного майданчика. Це сьома частина тієї відстані, яку вони планували подолати. Скільки кіл пла­нували подолати друзі?

Розв’язання

2 • 7 = 14 (к.)

Відповідь: друзі планували подолати 14 кіл

 

Завдання 105  Продавець зважив покупцеві пів кавуна. Шальку з кавуном урівноважила гиря ма­сою 4 кг. Визнач масу цілого кавуна.

4 кг • 2 = 8 кг

 

Завдання 106

За альбом, м'яч і фломастери заплатили 320 грн. М'яч і альбом коштують разом 250 грн, а альбом і фломастери — 150 грн. Скільки коштують окремо м'яч, альбом і фломастери?

Розв’язання

1) 320 – 250 = 70 (грн) – фломастери

2) 150 – 70 = 80 (грн) – альбом

3) 250 – 80 = 170 (грн) – м'яч

 

Завдання 107

У десятилітрове відро вилили воду з трилітрової й дволітрової ба­нок, наповнених ущерть. Скільки літрів води ще поміститься у відрі?

Розв’язання

1) 3 + 2 = 5 (л) – води влили

2) 10 – 5 = 5 (л) 

Відповідь: у відрі ще поміститься 5 літрів води

 

Завдання 108

1) На скільки хвилин десята частина години менша, ніж її шоста части­на?

60 хв : 10 = 6 хв

60 хв : 6 = 10 хв

10 – 6 = 4 (хв) 

2) У скільки разів третина доби довша, ніж її шоста частина?

24 год : 3 = 8 год

24 год : 6 = 4 год

8 : 4 = 2 (рази) 

 

Завдання 109

х • 9 = 63

х = 63 : 9

х = 7

7 • 9 = 63

63 = 63

5 • х = 45

х = 45 : 5

х = 9

5 • 9 = 45

45 = 45

Завдання 110

Ягня легше за порося, але важче за кошеня. Теля важче за порося. Хто найлегший? Хто найважчий?

кошеня —> ягня —> порося —> теля

Відповідь: найлегше кошеня, найважче – теля

 

Завдання 111

Маса дорослого слона 40 ц, а слоненя в 10 разів легше. На скільки центнерів слоненя легше від дорослого слона?

Розв’язання

1) 40 : 10 = 4 (ц) – маса слоненяти

2) 40 – 4 = 36 (ц) 

Відповідь: на 36 центнерів легше слоненя від дорослого слона

 

Завдання 112

10 • х = 50

х = 50 : 10

х = 5

10 • 5 = 50

50 = 50

х • 6 = 600

х = 600 : 6

х = 100

100 • 6 = 600

600 = 600

Інші завдання дивись тут...