Інші завдання дивись тут...

§ 38 Написання не з дієсловами.

Вправа 441. Вірш закликає оберігати природу.

441.2. Не з дієсловами пишемо окремо.

 

Вправа 442.  Спільна думка: тільки праця приносить плоди.

Чого ранком не зробиш, того ввечері не здоженеш. Доки не впрієш, доти не вмієш. Не кінчай роботу язиком, а ділом. Хто працює — не бідує.

 

Вправа 443. Вчасно приходь на заняття, не пропускай уроків. Бережи шкільне майно, не псуй парт, книжок. Зразково поводь­ся, не принось до школи зайвих речей.

 

Вправа 444. Наука в ліс не веде, а з лісу виводить. Згаяного часу і конем не наздоженеш. Хто часто кричить, того ніхто не слухає. Великий рости, щасливий будь, себе не хвали, інших не гудь!

444.2. Згаяного часу і конем не наздоженеш.

444.3. Розбір дієслова.

1. Не веде

2. Що робить?

3. Дієслово

4. Теперішній час (теп. час)

5. Не веде (що?) наука. Наука (що робить?) не веде.

6. Присудок

1. Виводить

2. Що робить?

3. Дієслово

4. Теперішній час (теп. час)

5. Виводить (що?) наука. Наука (що робить?) виводить.

6. Присудок

 

Хвилинка спілкування. Діалог зі словами вибачення …(вибач(те), я не хотів,  не знав, не подумав...)

 

Вправа 445. Не взявшись за сокиру, хати не зробиш. Не кайся рано встати, а кайся довго спати. Поки не упріти, поти не уміти. Під лежачий камінь вода не тече. Хочеш їсти калачі – не сиди на печі. Що ранком не зробиш, то вечором не згониш.

 

Вправа 446. Тема тексту: розповідь про те, як щиглики захистили своїх діток від сойки.

446.2. Появилися (що зробили?, мин. час), прилеті­ла (що зробила?, мин. час), кинулась (що зробила?, мин. час), показали (що зробили?, мин. час), атакували (що робили?, мин. час), таранили (що робили?, мин. час), били (що робили?, мин. час), повернулася (що зробила?, мин. час), погнав (що зробив?, мин. час).

 

Вправа 447. Власні назви: Кривче, Борщівщині, Кришталева печера.

447.2. Знаходиться (що робить?) – знаходилась (що робила?), сягає (що робить?) – сягнула (що зробила?), справляють (що роблять?) – справили (що зробили?), нагадують (що роблять?) – нагадали (що зробили?), вкривають (що роблять?) – вкрили (що зробили?), тримається (що робить?) – трималась (що робила?).

 

Хвилинка спілкування. Діалог про дивовижні місця України, які вам доводилося відвідати.

 

Вправа 448. Діти! Не забувайте правил вуличного руху. Не влаштовуйте на дорогах ігор. Не вибігайте на проїжджу частину вулиці. Не перебігайте вулицю перед автомобі­лем. Пам'ятайте! Автомобіль раптово не зупиниться.

 

Вправа 449. Невеликий твір про твою улюблену справу.

Інші завдання дивись тут...