Інші завдання дивись тут...

Сторінка 25.

Олександр Довженко «Зачарована Десна»

• Що спонукало Олександра Довженка написати автобіографічне кінооповідання?

Автор вирішив записати свої спогади про по-своєму щасливе дитинство, щоб інші люди знали про життя в той час. 

«Довгі роки розлуки з землею батьків, чи то вже так положено людині, що приходить час …  і непереможне бажання … усвідомити свою природу на ранній досвітній зорі коло самих її первісних джерел».

• Підтвердь цитатами з твору які яскраві, влучні слова, словосполучення, вислови допомагають глибше, краще уявити картини природи, місце події, зовнішність персонажів, їхні характери? 

«Починають вторгатися спогади», «усвідомити свою природу на ранній досвітній зорі коло самих її первісних джерел», «невгамовна мати», «рослини … лізли одна на одну, переплітались, душились, дерлися на хлів, на стріху, повзли на тин», «живіт як бубон», «пізнали перші мозолі на дитячих руках», «коли сонце припікало так, що всі ми, й наш кіт, і собака, і кури ховалися під любисток, порічки чи в тютюн», «прожив під сонцем коло ста літ», «коли прийшов його час», «тяжкі кайдани неписьменності і несвободи», «в полоні у сумного», «внутрішньою високою культурою думок і почуттів», «тіло біле, без єдиної точечки», «руки широкі, щедрі», «точене, влучне слово», «неначе нелюди зухвалі, аби зневажити образ людини, античну статую укрили брудом і лахміттям», «дивлячись у землю в темнім смутку», «у виконання вічного закону життя», «освятивши мислі мовчанням», «прибитий журбою талант свій», «туга залила йому очі слізьми», «жили ми в повній гармонії з силами природи», «літом смажились на сонці», «восени місили грязь», «весна пливла до нас з Десни», «починалась наша слава», «артеків ще не знали», «я славословлю», «посилаю їм у далеке минуле своє благословення», «скільки й світ стоятиме», «душі народні живі всіх епох і народів», «чари дитинства», «світ одкривається перед ясними очима перших літ пізнання», «враження буття зливаються в невмирущу гармонію», «висихає і сліпне уява», «джерел дитинства та юнацтва», «безбарвна людина», «труд її, не зігрітий теплим промінням часу, безбарвний», «сучасне завжди на дорозі з минулого в майбутнє», «неясні надії й марні сподівання знаходили собі могилу в горілці й сварках», «відпустила доля», «мали всі життя древніх», «не судила їм доба», «розтануло в далекім мареві часу як сон, і потонуло», «Десна зосталася нетлінною у стомленій уяві», «свята, чиста ріка моїх дитячих незабутніх літ і мрій», «незаймана дівице Десно», «твою м'яку, веселу, сиву воду», «ходив босий по твоїх казкових висипах», «слухав талант до неї», «гнів і ненависть, які були огидні їм ціле життя, підкинула їм ворожка-чарівниця», «облудні примари невпинно турбували їх і бентежили марно», «на перекинутому небі», «не втратив щастя бачити оті зорі навіть у буденних калюжах на життєвих шляхах».   

• Відшукай у тексті та прочитай рядки, в яких автор висловлює своє ставлення до персонажів оповідання.

До матері: «Чого тільки не насадить наша невгамовна мати».

До діда: «Він прожив під сонцем коло ста літ, ніколи не ховаючись у холодок».

До батька: «Багато бачив я гарних людей, але такого, як батько, не бачив».

• Перекажи, до яких епізодів твору подано ілюстрації.

Перша ілюстрація: «До чого ж гарно і весело було в нашому городі! …».

Друга ілюстрація: «Скільки він землі виорав, скільки хліба накосив! …».

Третя ілюстрація: «Свята, чиста ріка моїх дитячих незабутніх літ і мрій …».

• Які почуття викликав уривок з повісті Олександра Довженка «Зачарована Десна»?  План.

• Перевір себе.

Завдання 1. Твір Олександра Довженка «Зачарована Десна» є: 

А прозовим

Б поетичним 

В драматичним

Завдання 2. Встанови відповідність між автором та назвою його твору: 

А Василь Сухомлинський (2. «Добре слово»)

Б Наталя Забіла (3. «Нам треба вчитись!»)

В Іван Драч (1. «Хіба чекати плати за добро?»)

Завдання 3. Головна думка якого твору може бути виражена словами «Знання — це скарб»?

А «Зачарована Десна» 

Б «Чарівні окуляри» 

В «Найдорожчий плід»

 

Сторінка 31.

Михайло Коцюбинський «Нюренберзьке яйце».

• Про яку подію розповідає в оповіданні автор?

Про винайдення кишенькового годинника мідником Петром Гельє.

• Прочитай про види годинників, що передували годинникові Гельє. 

«Один англійський король звелів наробити одинакових каганців, розчислити, скільки їх може згоріти в добу, і відтак, засвічуючи один за другим, рахувати час». «Опісля видумали люди піщаний годинник». «Напослідок винайшли дзиґарі вежові».

• Охарактеризуйте цитатами, яким був механік Петро Гельє.

Аналіз оповідання Михайла Коцюбинського «Нюренбергське яйце» (тема, головна думка, композиція, персонажі, цитатна характеристика Гельє, план, історія винайдення годинника).

• Прочитай, які відчуття переживав механік, представляючи свій винахід людям.

«Змовились ми мовчати, нікому й не натякати про нашу роботу, бо знали, що без глузування не обійдеться». «Опріч сього, в Нюренберзі чимало зручних механіків, і я боявся показувати свою роботу, щоб хто часом не покористувавсь моєю думкою, наче своєю».

• Обґрунтуй, чи симпатизує автор оповідання своєму героєві.

На мою думку, автор симпатизує своєму героєві. По-перше, він основну увагу приділяє міднику. Наділяє його багатьма гарними рисами: працьовитий, майстерний, допитливий та прагне до нових знань, наполегливий у досягненні мрії. По-друге, розкриває словами персонажа необхідність скритності в роботі. Співчуває йому в поневіряннях, називаючи нещасним. По-третє, захоплено передає радість та щастя мідника, коли «всі судді і хто лиш був у залі з зачудованням дивились на годинник Петра Гельє». По-четверте, закінчує оповідання словами про повагу всіх мешканців до винахідника.

• Що найбільше вразило в цьому оповіданні?

Я вперше почула про каганці, що слугували одному королю замість годинника.

Непорозуміння зі сторони родини та поневіряння зазнав мідник, поки таємно  робив свій винахід, адже боявся чужих глузувань та крадіжки своєї ідеї іншими майстрами. 

• Спробуй розказати оповідання про винахід Петра Гельє від одного з персонажів.

Інші завдання дивись тут...