Інші завдання дивись тут...

© Барна Р., 2015 

Серія "Вчимось разом" до підручника "Літературне читання 4 клас Савченко О."

Григір Тютюнник «ЛАСОЧКА»

Сторінка 70.

1. Прочитай оповідання мовчки. Знайди опис ранку. Які фарби і звуки сповіщали його прихід?

 Сонце тільки-но червонило небо на сході…В лісі бродив туман, підзолочений сонячним промінням, туркотіли припутні, вистукували дзьобами дятли, а іноді лунко тріщало галуззя і було чути: хро-хро... хря-хря... 

Прихід ранку сповіщали червоні фарби сонця, блакитні з підзолотою кольори туману; туркіт лісових голубів, стукіт дятлів, тріск галуззя, храп вепрів.

 

2. Коли вперше Арсен зустрівся з лисеням? Чому він назвав його Ласочкою?

Арсен вперше зустрівся з лисеням літнього ранку на рибалці. На мою думку, лисенятко було ласе на рибку, тому отримало таку кличку.

 

3. Попрацюйте разом! Знайдіть опис зовнішності лисиці, її рухів, голосу. З чого видно, що Ласочка була розумною, терплячою, спостережливою? Як вона «розмовляла»?

Високо на кручі, супроти човна, схиливши голову набік, стояло лисеня. Воно дивилося трохи здивованими і зовсім не хитрими очима. Потім перевело погляд у задок човна і облизнулося: на дні, засланім травою, лежала риба... Рибина летіла вище лисеняти, але воно прудко підскочило й ухопило її передніми лапами. Коли «поплавки на його вудках ані ворухнуться. Тоді Ласочка не скімлила і не молотила хвостиком по землі, як завжди, побачивши у човні рибу, а лягала в траву і ждала». Як тільки поплавок ворухнеться, то Ласочка його і розбудить. Дзяволить .. лисеня на кручі вухами пряде, передніми лапами дрібушить-витанцьовує од нетерплячки...

 

4. Як Арсен упізнав Ласочку в дорослій лисиці? Якими ви уявляєте зовнішність і характер старого рибалки? Прослідкуйте за текстом, які почуття він виявляв під час спілкування з Ласочкою.

Доросла лисиця відгукнулася на кличку Ласочка, яку невпевнено промовив старий рибалка. «Лисиця задріботіла передніми лапами, замолотила хвостиком по землі й лягла».

На мою думку, Арсен був працьовитим дідусем, любив людей та тварин. Не шкодував смачної рибки для лисички.  «Наступного ранку воно прийшло знову. І знов Арсен кинув рибину. Одну, бо лисеня більше не просило». З Ласочкою йому веселіше було ловити рибу. Можна було відпочити, поки не рухався поплавок. «З того дня він вже не боявся спати, бо як тільки поплавок ворухнеться, то Ласочка його і розбудить».

 

5. Знайдіть в оповіданні зачин, основну частину і кінцівку. Складіть план і підготуйтесь до переказу прочитаного. 

Аналіз оповідання Григора Тютюнника «Ласочка» (тема, головна думка, композиція, цитатна характеристика діда Арсена та Ласочки, описи природи, план).

 

6. Хто читає швидше? Знайдіть абзац, де є слова: він часто-густо засипав; вчетверте озирнувся; лисиця задріботіла.

  Арсенові набридало дивитися на нерухомі поплавки, і він часто-густо засипав. Сидить і спить. А якось чує крізь сон: Ласочка дзяволить (попискує, підвиває). Прокинувся, аж поплавка на одній вудочці немає, поринув. А лисеня на кручі вухами пряде (ворушить вухами), передніми лапами дрібушить-витанцьовує од нетерплячки. Вхопив удочку, смик — є окунь.

  А вчетверте озирнувся — стоїть на кручі велика пухнаста лисиця з розумними, але зовсім не хитрими очима, а поруч неї — лисеня.

— Ласочко? — невпевнено покликав Арсен. Лисиця задріботіла передніми лапами, замолотила хвостиком по землі й лягла. Лисеня ж, побачивши в човні рибку, облизнулося й тихенько заскімлило.

 

7. Пофантазуйте! Як можна продовжити цю історію?

  Тепер вони рибалили утрьох. Арсен дивився на лисенятко і згадував зустріч з Ласочкою торік. Вона навчилася допомагати йому. Він міг зімкнути очі на часину, поки поплавок нерухомо стояв у воді. 

   Тепер у нього два помічники. Адже лисенятко спочатку пильно спостерігало за матір'ю, потім опановувало науку спілкування з Арсеном. В подарунок лисяча сім'я отримувала не одну смачну рибку.   

   «Треба неодмінно взяти зі собою онука на рибалку», - так усе частіше розмірковував старий Арсен. 

Інші завдання дивись тут...