Інші завдання дивись тут...

Завдання 176

У числі 80 є 8 десятків

У числі 800 є 80 десятків

У числі 8000 є 800 десятків

У числі 80000 є 8000 десятків

У числі 800000 є 80000 десятків.

 

Завдання 177. 

У числі 560678 є 560 тисяч

У числі 900999 є 900 тисяч

У числі 56000 є 56 тисяч

У числі 45873 є 45 тисяч

У числі 341134 є 341 тисяча

 

Завдання 178. 

456 789 = 400 000 + 50 000 + 6 000 + 700 + 80 + 9

70 100 = 70 000 + 100

8 916 = 8 000 + 900 + 10 + 6

80 080 = 80 000 + 80

13 071 = 10 000 + 3 000 + 70 + 1

 

Завдання 179. 

10 000 + 2 000 + 10 + 3 = 12 013

6 000 + 300 + 1 = 6 301

100 000 + 3 000 + 20 = 103 020

90 000 + 900 + 9 = 90 909

 

Завдання 180. 

34 567 –  567 = 34 000

800 168 –  800 000 = 168

345 261 –  40 000 = 305 261

2 106 – 100 = 2 006

55 160 –  5 000 = 50 160

604 001 –  600 000 = 4 001

 

Завдання 181. Порівняй і розв'яжи задачі.

1) На складі було 567 кг крупів. 90 кг крупів відвезли до магазину. Скільки кілограмів крупів залишилося на складі?

Розв'язання.

1) 567 – 90 = 567 – 60 – 30 = 507 – 30 = 477 (кг) – залишилося на складі.

Відповідь: на складі залишилося 477 кг круп.

2)

Овочі Було Продали Залишилося
Морква 238 кг  41 кг  ?
Цибуля 357 кг 63 кг

Розв'язання.

1 спосіб.

1) 238 – 41 = 197 (кг) – залишилось моркви.

2) 357 – 63 = 294 (кг) – залишилось цибулі.

3) 197 + 294 = 491 (кг) – залишилось овочів.

_238

   41

  197

_357

   63

  294

+197

  294

  491

2 спосіб.

1) 238 + 357 = 595 (кг) – було овочів на складі.

2) 41 + 63 = 104 (кг) – продали овочів.

3) 595 – 104 = 491 (кг) – залишилось овочів.

+238

  357

  595

_595

 104

 491 

Відповідь: залишилось 491 кг овочів.

 

Завдання 182. Визнач радіус кола з центром О. Обчисли його діаметр. Накресли таке саме коло у зошиті.

Радіус кола — це відрізок, який з'єднує центр кола і будь-яку точку кола.

Діаметр кола — це відрізок, який з'єднує дві точки кола і проходить через його центр.

Діаметр обчислюють так: d = 2 • r

 

Завдання 183. Не вимірюючи радіусів, скажи, у якого кола він більший — у внутрішнього чи зовнішнього.

Розв'язання.

Радіус більший у зовнішнього кола.

 

Завдання 184. 

45 703 = 45 000 + 700 + 3

605 107 = 600 000 + 5 000 + 100 + 7

567 = 500 + 60 + 7

601 049 = 600 000 + 1 000 + 40 + 9

 

Завдання 185. На 7 однакових плащів прикріпили 42 кнопки. Скільки кнопок знадобиться для 11 таких плащів?

Розв'язання.

1) 42 : 7 = 6 (кн.) – кнопок на 1 плащі.

2) 6 • 11 = 66 (кн.) – треба кнопок на 11 таких плащів.

Відповідь: на 11 таких плащів треба 66 кнопок.

 

Множення і ділення на 10,100,1000

Завдання 186. 

1 • 10 = 10 

10 • 10 = 100

100 • 10 = 1 000

1 000 • 10 = 10 000

10 000 • 10 = 100 000

100 000 • 10 = 1 000 000

При множенні числа на 10 справа треба дописати 1 нуль.

При множенні на 10 число збільшиться в 10 раз.

 

Завдання 187. Закінчи висловлення.

При множенні числа на десять достатньо до цього числа дописати один нуль.

При множенні числа на сто достатньо до цього числа дописати два нулі.

При множенні числа на тисячу достатньо до цього числа дописати три нулі. Зроби висновок.

Щоб помножити число на розрядну одиницю, достатньо дописати до цього числа СТІЛЬКИ нулів, СКІЛЬКИ їх міститься у другому множнику.

 

Завдання 188. Відкинь справа один нуль у записі кожного числа. Як зміняться числа?

1000 : 10 = 100

3 000 : 10 = 300

50 000 : 10 =  5 000

400 000 : 10 = 40 000

90 000 : 10 = 9 000

30 000 : 10 = 3 000

Числа зменшаться у 10 раз.

 

Завдання 189. Відкинь три нулі у записі кожного числа. Прочитай утворені числа. Як змінилися числа?

30 000 : 1 000 = 30 (тридцять)

450 000 : 1 000 = 450 (чотириста п'ятдесят)

127 000 : 1 000 = 127 (сто двадцять сім)

7 000 : 1 000 = 7 (сім)

99 000 : 1 000 = 99 (дев'яносто дев'ять)

Числа зменшились у 1000 разів. 

 

Завдання 190. Закінчи висловлення.

При діленні числа на 10 достатньо відкинути від цього числа один нуль.

При діленні числа на 100 достатньо відкинути від цього числа два нулі.

При діленні числа на 1 000 достатньо відкинути від цього числа три нулі.

Зроби висновок.

Щоб поділити число, яке закінчується нулями, на розрядну одиницю, достатньо відкинути від цього числа стільки нулів, скільки їх міститься у дільнику.

 

Завдання 191. 

300 000 : 100 = 3 000

50 000 : 10 = 5 000

40 000 : 1 000 • 10 = 40 • 10 = 400

100 000 : 100 : 10 = 1 000 : 10 = 100

3 000 • 10 = 30 000

600 000 : 100 = 6 000

 

Завдання 192. Маса пачки какао 50 г. Знайди масу 10 таких пачок; 100 таких пачок.

Розв'язання.

1) 50 • 10 = 500 (г) – маса 10 таких пачок.

2) 50 • 100 = 5000 (г) = 5 (кг) – маса 100 таких пачок.

Відповідь: маса 10 таких пачок 500 г, маса 100 таких пачок 5 кг.

 

Завдання 193. Перший учень записує числа в 10 разів менші від даних, а другий — у 10 разів більші. 50, 80, 720, 1030, 10100. 

Розв'язання.

Перший учень: 5, 8, 72, 103, 1010

Другий учень: 500, 800, 7200, 10300, 101000

 

Завдання 194. Для птахів у зоопарк привезли 3 відра зерна, по 12 кг у кожному. Зерно витрачали протягом 4 днів, щодня порівну. Після цього ще залишилося 12 кг. Скільки кілограмів зерна витрачали щодня?

Розв'язання.

1) 12 • 3 = 36 (кг) – привезли зерна.

2) 36 – 12 = 24 (кг) – витратили зерна.

3) 24 : 4 = 6 (кг) – витрачали зерна щодня.

Відповідь: щодня витрачали 6 кг зерна.

 

Завдання 195. За зразком виконай ділення з остачею.

_345 | 10 

 30      34

  40

  40

   5 (ост.)

_ 5678 | 100 

  500      56

   678

   600

    78 (ост.)

_ 4500 | 1000

  4000   4

   500 (ост.)

_652 |10  

 60      65

  52

  50

   2 (ост.)

 

Завдання 196. Знайди периметр п'ятикутника.

Периметр фігури дорівнює сумі довжин його сторін.

Р = AB + BC + CD + DE + EA

 

Завдання 197. 

45000 : 100 + 50 = 450 + 50 = 500

123 000 : 100 + 77 • 10 = 1230 + 770 = 2000

(3599 + 101) : 100 = 3700 : 100 = 37

100 • (126789 –  126000) = 100 • 789 = 78900

 

Завдання 198. У магазині було продано 8 ящиків груш, ящиків слив — у 2 рази більше, ніж груш, а ящиків яблук — у 3 рази більше, ніж слив. Скільки ящиків яблук було продано?

Розв'язання.

1) 8 • 2 = 16 (ящ.) – продано ящиків слив.

2) 16 • 3 = (10 + 6) • 3 = 10 • 3 + 6 • 3 = 30 + 18 = 48 (ящ.) – продано ящиків яблук. 

Відповідь: було продано 48 ящиків яблук.

 

Завдання 199. Порівняй числа.

678 898 > 346  

90 008 < 90 009 

56 778 > 56 557

1 123 < 11 230

 

Завдання 200. Розстав числа в порядку зростання, починаючи з найменшого.

208 909, 30 909, 990 679, 1 000, 8 000, 120 001, 999.

Розв'язання.

999, 1 000, 8 000, 30 909, 120 001, 208 909, 990 679

Інші завдання дивись тут...