Інші завдання дивись тут... 

§ 10. МОЛОЧНИЙ ШЛЯХ - НАША ГАЛАКТИКА. СУЧАСНІ УЯВЛЕННЯ ЛЮДЕЙ ПРО ВСЕСВІТ.

Перевір себе.

1. Як називається наша Галактика? Наша Галактика, або Молочний Шлях - це скупчення зір, до якого належить наша Сонячна система з усіма планетами.

2. Яку форму має Молочний Шлях? Галактика має форму диска.

3. Чому ми бачимо тільки частину Молочного Шляху? Молочний Шлях утворює кільце, тому з будь-якої точки на поверхні Землі ми бачимо лише його частину.

4. Звідки походить назва нашої Галактики? Які її назви ще ти знаєш? Більшість яскравих зір Галактики розміщується приблизно в одній площині у смузі Молочного Шляху, її видно на нічному небі сріблястою смугою. Давнім людям вона нагадувала розлите молоко або розсипану сіль, тому цю світлу смугу назвали Молочним Шляхом. 

Також чумакам, які їздили в Крим по сіль і поверталися наприкінці літа, Молочний Шлях у пониззі Дніпра слугував дороговказом, бо восени ця смуга перетинає небосхил у напрямку з південного заходу на північний схід (приблизно в цьому напрямку територією теперішніх Запорізької і Херсонської областей тече Дніпро). Вони називали смугу Чумацький Шлях. 

В Україні відомі також інші назви: Божа Дорога, Пташина Дорога, Дорога у Вирій, Зоряна Дорога, Солом'яна Дорога тощо.

 

5. Що тобі відомо про сучасні дослідження Всесвіту? Завдяки розвитку техніки (телескопи, штучні супутники, космічні зонди, орбітальні  станції, космічні ракети, зонди, міжпланетні станції, радіотелескопи, космічний телескоп Габла) продовжуються дослідження не тільки із Землі, а безпосередньо з космосу.

Автоматичні апарати побували на Місяці, Марсі, Венері. 

Штучні супутники здійснюють радіозв'язок та телевізійні передачі, випробовують апаратуру для майбутніх космічних польотів, за ними орієнтуються кораблі у морі та літаки в небі, супутники-розвідники визначають місце розташування корисних копалин, допомагають складати прогнози погоди, виявляти радіаційні забруднення на нашій планеті тощо.

Навчальний проект. МАНДРІВКА ПРОСТОРАМИ ВСЕСВІТУ, ПРО ЯКУ ТИ МРІЄШ (НА ВИБІР).

Використовуючи різноманітні джерела інформації: інтернет- ресурси, малюнки, відео, - разом з однокласниками здійсни віртуальну подорож до однієї з планет Сонячної системи. Підготуй розповідь (презентацію, малюнок, буклет тощо) про побачене. Поділись отриманою інформацією і враженнями з іншими учнями. Зверни увагу на особливості цієї планети. З'ясуй, чим вона відрізняється від планети Земля. Чому саме цю планету ти мрієш відвідати? Поясни свій вибір.

Інші завдання дивись тут... 

 

  • Сергей
    А, почему написано название нашей галактики а написали что это такое??? ============== Млечный Путь - это название нашей Галактики (отсюда вывод: наша Галактика и Млечный Путь - это идентичные понятия).
    31 жовтня 2017 17:12