Інші завдання дивись тут...

§ 13. ЗВУКОВІ ТА СВІТЛОВІ ФІЗИЧНІ ЯВИЩА.

Явища природи

Фізичні явища

Перевір свої знання

1. Як виникає і поширюється звук?

Поширення звукових коливань в повітрі, воді, металах, їх вловлює наш орган слуху (вухо). Поширюється звук у всіх напрямках, поки не зустріне перешкоду (стіни, шибки вікон, звукоізоляція), яка сповільнює або припиняє рух звукової хвилі.

2. Що таке звукові явища? Наведи приклади таких явищ.

Звукові явища – це явища поширення звукових коливань у повітрі, воді та металах (спів пташки, дзижчання крилець комара, гуркіт грому, звук радіо, гра на бандурі, шелест листя дерев, дзвін телефону, дзвін шкільного дзвоника, звук від свердла, дзюрчання струмка, свист від свистка, будильник, шум двигуна).

3. Наведи приклади різних джерел світла і середовищ, у яких воно поширюється.

Гарячі джерела світла – Сонце, багаття, свічка, електрична лампочка, блискавка, ліхтар, маяк; голодні джерела світла - медузи, риби, бактерії, полярне сяйво. 

Світлова хвиля поширюється у прозорому середовищі: повітря, вода.

4. Що таке веселка? Як вона виникає?

Веселка – це природне явище. Її можна побачити на небі після дощу, у бризках водоспаду, фонтана (сонячне світло, проходячи через краплини води, змінює напрямок і розкладається на сім основних кольорів: червоний, оранжевий,  жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий).

5*. Запропонуй дослід, за допомогою якого можна довести, що світло поширюється прямолінійно.

Уночі включимо ліхтарик і направимо включений ліхтарик на стіну. Від ліхтарика до стіни видно прямолінійні світлові лінії поширення світла.

Сторінка природодослідника. Досліди роль повітря в поширенні звуку. 

Для цього тобі знадобляться будильник, дві пластмасові посудини, які є більшими за розмірами за будильник і які накладаються одна на одну, але при цьому між їхніми стінками залишається простір.

 Завдання 1. Увімкни будильник і послухай, як він дзвенить. Визнач, на якій найбільшій від нього відстані ти чуєш звук.

Завдання 2. Обережно накрий будильник однією посудиною. Повтори спостереження і зафіксуй відстані, на які чути дзвін будильника. Чи змінилося його звучання?

Завдання 3. Не знімаючи першої посудини, накрий будильник ще однією посудиною. Чи змінилося тепер звучання будильника? 

Завдання 4. Порівняй звучання будильника під впливом виконаних дій і поясни причину помічених змін.

1.  Дзвінок будильника гучний.

2.  Під однією посудиною дзвінок будильника став слабшим.

3.   Під двома посудинами дзвінок ледве чути.

Висновок:

Без перешкоди у повітрі звук поширюється в усі боки зі швидкістю 300 м/с. Коли  накрити будильник (джерело звука) одною посудиною, створюється перешкода для звукової хвилі, тому звук стає слабкішим. Коли будильник накрити двома посудинами, перешкода збільшується ще більше, тому звук ледве чути.

Інші завдання дивись тут...