Інші завдання дивись тут...

§ 17. ЗОРІ ТА СУЗІР'Я.

ЗОРІ.

СУЗІР'Я

Перевір свої знання.

1. Які існують відмінності між зорями?

Зорі відрізняються за температурою, кольором, розмірами, яскравістю, відстанню, часом свого розвитку, розміщенням та іншими характеристиками. 

За кольором та температурою поверхні розрізняють: червоні (найхолодніші з температурою близько 3000°С), жовті (з температурою 6000°С, наприклад, Сонце ), білі (зорі середньої температури) та блакитні (найбільш розжарені зорі з температурою 60000°С)

За розмірами розрізняють: зорі-надгіганти (мають найбільший розмір), зорі-гіганти, зорі-карлики (Сонце – це зоря-карлик), нейтронні зорі (зовсім малі).

За розташуванням: поодинокі та кратні (зв’язані силами тяжіння подвійні, потрійні тощо).

2. Що таке сузір'я? Наведи приклади сузір'їв.

Сузір'я – це окремі ділянки зоряного неба на небесній сфері з усіма зорями й іншими тілами, що містяться в їхніх межах. Ще в сиву давнину з'явилися назви сузір'їв Лева, Дракона, Терезів, Оріона, Ліри, Великої та Малої Ведмедиць.

3. Назви зодіакальні сузір'я.

У перекладі з грецької мови слово «зодіак» означає «звір».

12 зодіакальних сузір'їв: Козеріг, Водолій, Риби, Овен, Телець, Близнюки, Рак, Лев, Діва, Терези, Скорпіон і Стрілець. 

4. Що зображено на зоряних картах?

Зоряні карти – це схематичні зображення сузір'їв, перенесені на папір (проекція небесної сфери на площину). Найдавнішу карту з 800 зір склав китайський учений Ши Шен IV ст. до н.е.

Протягом століть зорі об'єднували по-різному - зникали одні назви, з'являлися нові. З 1922 р. і дотепер зоряне небо умовно розділене на 88 сузір'їв (сузір'я Оріон можна побачити в Україні лише взимку і його видно в двох півкулях;  сузір'я Південний Хрест видно тільки в Південній півкулі, там саме по ньому визначають напрямок північ-південь).

5*. Склади розповідь про сузір'я Великої та Малої Ведмедиць.

Зорі та сузір'я допомагають орієнтуватися на місцевості (здавна мали важливе значення для мореплавців, мандрівників, купців). 

Сузір'я Великої Ведмедиці (легко знайти на зоряному небі) та Малої Ведмедиці (його Полярна зірка завжди вказує на північ) дуже відомі.

Велика Ведмедиця пов’язана з міфом про німфу Каллісто, котра була служницею Афродіти. Могутній Зевс, всупереч богині Афродіті, вирішив узяти за дружину її служницю – прекрасну німфу Калісто. Щоб захистити красуню від переслідувань сердитої богині, Зевс перетворив її на ведмедицю і переніс на небо, так виникло сузір'я Великої  Ведмедиці. Щоб вона не сумувала, на ведмедицю перетворив улюбленого собаку німфи, так виникло сузір'я Малої Ведмедиці. Так їх поряд видно на зоряному небі.

Сім яскравих зір, які розташовані так, що нагадують ківш з ручкою, утворюють сузір'я Великої Ведмедиці, в Україні його здавна називають ще Великий Ківш, або Віз.

Сузір'я зі схожими обрисами, але менших розмірів (в Україні його здавна називають ще Малий Ківш, або Віз) – це Мала Ведмедиця (сім яскравих зір цього сузір'я теж нагадують ківш, остання зоря ручки його ковша є Полярною зорею, яка вказує на північ, тому дає змогу вночі зорієнтуватися на місцевості). 

Щоб знайти на небі Полярну зорю, треба через дві зорі ковша Великої Ведмедиці (найдальші від ручки) провести уявну лінію та відрахувати п’ять таких відстаней, як між зорями — наприкінці буде Полярна зоря, вона є останньою зіркою в ручці ковша Малої Ведмедиці.

Полярна зоря розташована на напрямку північного полюса небесної сфери, тобто над географічним Північним полюсом, тому для спостерігача Північної півкулі Землі напрямок на Полярну зорю буде означати напрямок на Північний полюс Землі (чим ближче до полюса перебуває спостерігач, тим вище над його головою зоря, якщо стати до неї обличчям, то попереду буде північ, позаду — південь, ліворуч — захід, а праворуч — схід). 

Практичне заняття. Визначити найвідоміші сузір'я на карті зоряного неба.

Мета: закріпити поняття про сузір'я, формувати вміння працювати з картою зоряного неба.

Завдання 1. Знайди на карті зоряного неба сузір'я Великої та Малої Ведмедиць.

Сузір’я Великої Ведмедиці добре видно на небі, бо його центральна частина має форму ковша і складається з семи яскравих зір. Подібним, але меншим є сузір'я Малої Ведмедиці.

Завдання 2. Розглянь і розрізни на карті ще кілька сузір'їв. Запиши їхні назви в зошит.

Сузір'я Кассіопея, Оріон, Дракона, Андромеда, Персей, Пегас, Плеяди.

Інші завдання дивись тут...