Інші завдання дивись тут...

§ 36. РІЗНОМАНІТНІСТЬ ОРГАНІЗМІВ. РОСЛИНИ.

Організми.

Рослини.

Перевір свої знання.

1. Чим відрізняються рослини від інших організмів?

Ознаки рослин: наявність хлорофілу (зумовлює зелений колір), здатність на світлі до фотосинтезу (утворення органічних речовин з виділенням кисню), зазвичай прикріплений спосіб життя (окремі частини їхнього тіла здатні рухатися, рухаються виткі пагони винограду, обкручуючись навколо різних опор, квітки тюльпанів відкриваються вранці і закриваються увечері тощо).

2. Назви відомі групи рослин і наведи приклади.

За кількістю клітин організму рослини поділяють на одноклітинні (хламідомонада) і багатоклітинні (дерева, трави, соняшник, папороть, водорість спірогіра). 

За зовнішнім виглядом стебла та його розмірами серед  рослин розрізняють дерева (ялина, дуб, смерека), кущі (глід, брусниця, ліщина) і трав'янисті рослини (мак, ковила, волошка, ряска).

Царство рослин поділяють на водорості, мохи, папороті, хвощі, голонасінні (ялина, сосна), покритонасінні (квіткові рослини).

За тривалістю життя розрізняють рослини однорічні (за один рік виростають і утворюють насіння, степові трави, лучні трави, огірки, помідори, кукурудза, гарбузи, айстри, чорнобривці, матіоли),  дворічні (за один рік виростають і за другий рік утворюють насіння, морква, селера, петрушка, лопух) та багаторічні (квітнуть і плодоносять більше двох років, дерева, кущі, суниці, хризантеми, троянди, півонії). 

За змінами, що відбуваються з листям в осінню пору розрізняють дерева листопадні (дуб, тополя, акація) та вічнозелені (ялина, кедр, сосна).

Рослини з лікувальними властивостями належать до групи лікарських рослин -  подорожник (від кашлю та захворювань шлунка), шавлія (для полоскання горла), валеріана (заспокійливий засіб), малина, калина, лимон, мати-й-мачуха (лікарства проти застуди), лопух (загоює гнійні рани), кропива (зупиняє кровотечу), конвалія (покращує роботу серця). 

За способом вирощування для потреб людини культурні (боби, злаки, соєві, овочеві) та дикорослі (степові трави, ожина). 

За наявністю шкідливих для людей речовин виділяють отруйні рослини: вовча ягода, блекота, конвалія, чемериця біла.

3. Чому людина не може існувати без рослин?

• Людина вдихає кисень, який виділяють зелені рослини під час фотосинтезу; 

• рослини споживає в їжу;

• люди споживають тварин, а ті споживають рослини;

• дерева використовує в будівництві;

• має одяг з бавовни, льону тощо;

• використовують тварин у господарстві, а вони споживають рослини;

• рослини підтримують баланс вуглекислого газу і кисню.

4*. Розподіли рослини з наведеного переліку на групи, про які йшлося в параграфі: пшениця, ліщина, клен, конвалія, верба, блекота, капуста, троянда, бузок, кріп, смородина, фіалка, груша, шавлія.

Дерева (клен, груша, верба), кущі (ліщина, бузок, смородина, троянда, смородина), трав'янисті рослини (пшениця, конвалія, блекота, капуста, кріп, фіалка, шавлія).

Отруйні рослини (конвалія, блекота).

Лікарські рослини (смородина, шавлія, конвалія).

Культурні рослини (пшениця, капуста, троянда, кріп, бузок, смородина, груша) та дикорослі рослини (ліщина, клен, конвалія, верба, блекота, фіалка, шавлія).

Листопадні дерева (клен, груша, верба). 

Попрацюйте в групах. Підготуйте повідомлення на тему «Без верби і калини нема України». Для цього доберіть інформацію про ці рослини (до якої групи рослин належать, яке значення мають у природі, чим корисні для людини). З'ясуйте, які традиції українського народу пов'язані з вербою та калиною.

Листопадні дерево верба й кущ калини є символами України. Вербову гілку святять у Вербну Неділю. Як зелені рослини дуже важливі у природі. З верболозу в давнину робили колиски, тепер плетуть кошики. Калина має цілющі властивості. 

Інші завдання дивись тут...

  • коля
    просто ужас не правильно ---- що саме?
    28 березня 2018 11:03
  • Asiya
    Конвалія не отруєна квітка вона лікарська а ще у вас спочатку повторяється в 4 завдані смородина ---- Вірно, бо конвалія і отруйна, і лікарська, а смородина і кущ, і культурна рослина
    17 березня 2020 19:51
  • Ольга
    Мене всё нравится
    8 травня 2020 15:08