Інші завдання дивись тут...

§ 41. ВОДА І ТЕПЛО В ЖИТТІ ОРГАНІЗМІВ. ПЕРІОДИЧНІ ЗМІНИ УМОВ СЕРЕДОВИЩА


Вода на Землі

Рослини

Чинники неживої природи.  

Перевір свої знання.

1. Яке значення води і тепла для рослин і тварин?

Значення води: вода входить до складу живих організмів, наприклад, клітин; її треба поповнювати, бо вона втрачається, наприклад, з випаровуванням у рослин, потовиділенням у людей; рослини вбирають тільки розчинені мінеральні речовини; вода може бути середовищем існування; вода потрібна деяким організмам для розмноження.

Значення тепла: фізіологічні процеси вимагають певну температуру.

2. Які пристосування мають рослини і тварини, щоб врятуватися від перегрівання і забезпечити себе водою?

Пристосування рослин від перегрівання: випаровування води листками, розміщення ярусами в лісі.

Пристосування тварин від перегрівання: собаки висувають язик; люди пітніють; павуки ховаються в тінь; нічні метелики, тушканчики полюють вночі, а вдень ховаються.

Пристосування рослин для забезпечення водою: довгий корінь у верблюжої колючки, розгалужений при ґрунтовій поверхні перекотиполя, м'ясисті листки в каланхое чи стебла в алое для запасу вологи, для зменшення випаровування листя бувають вузькі в типчака, шорсткі в ковили, опушені в полину, у вигляді колючок у кактуса. 

Пристосування тварин для забезпечення водою: верблюд запасає воду в горбі, у павуків не виводиться вода з організму, ховрахи споживають соковиті плоди. 

3. Що допомагає тваринам, зображеним на малюнку 149, виживати в умовах низьких температур?

Пір'яний покрив, підшкірний жир, густа шерсть.

4. Як тварини і рослини пристосовані до періодичних змін умов середовища? Наведи приклади таких пристосувань.

Пристосування організмів до періодичних змін умов середовища життя: 

• у рослин восени для зменшення випаровування води взимку наступає листопад (дуб, клен, горіх), відмирає наземна частина трав перед зимовим періодом, рослини переходять у стан спокою; 

• у тварин зимова сплячка (бурий ведмідь, їжак); стан заціпеніння (виноградний слимак), зміна забарвлення хутра (заєць); перельоти птахів, бо зменшується їжі (ластівка, лелека); створення зимових запасів (білка); густішає шерсть (лисиця, вовк, заєць), зимують у ґрунті (ящірки, змії).

Попрацюйте в групах. Складіть кросворд на одну з тем: «Чинники неживої природи й організми», «Природа восени», «Зимовий спокій організмів», «Весняна пора». Обміняйтеся складеними кросвордами у класі і влаштуйте змагання, яка група найшвидше розв'яже кросворд.

Інші завдання дивись тут...