Інші завдання дивись тут...

Розв'язник до підручника "Українська література 5 клас Коваленко Л.Т."

Міф БЕРЕГИНЯ.

Сторінка 17-19 (2013) / 14 (2018)

1 (2013) / 1 (2018) Як жили люди в первісному суспільстві?

У темряві та холоді в печерах та бурдеях.

 

2 (2013) / 2 (2018) Які знання передавав первісним людям Сварог? Прочитай про це в тексті.

«Спочатку кутини будуйте, виходьте з печер та бурдеїв…Час жити у світлій хаті...», «Ось піду я від коша до коша показувати, як ставити хатину, як піч мурувати, як жорна тесати».

 

3 (2013) / 3 (2018) Чого навчала людей Берегиня? Підтвердь відповідь уривками з тексту.

«Ось годі вам, люди, ходити в диких шкурах. Треба ткати біле м'яке полотно та ходити в білій одяганці, як личить дітям Білобога. Я навчу вас, люди, як з конопель куделю робити, як нитку сукати, полотно ткати, як його вибілювати та вишивати».

 

4 (2013) / 4 (2018) Як Чорнобог хотів перешкодити Сварогові й Берегині? Чому він хотів знищити Сварога й Берегиню? Як про це Чорнобог каже в міфі?

«Он Сварог вже навчає людей кутини білі ставити, печі мурувати... А Берегиня хоче вдягати людей в біле полотно, аби відлякувати моє чорне військо, що боїться усього світлого. Тож мушу якнайскоріше знищити і Сварога, і Берегиню, і творіння їхнє...»

 

5 (2013) / 5 (2018) Які боги в міфі є втіленням світла й добра, а які — мороку й зла? Спираючись на текст, поясни, чому ти так думаєш. 

Втіленням добра є Сварог (бог-коваль, навчив людей шлюбу, хліборобства і подарував їм плуг) й Берегиня (богиня добра й захисту від усілякого лиха), котрі прагнули виводили людей з темряви й навчали, Білобог (творець річки Рось).

Втіленням мороку і зла є господарі Підземного Царства  Чорнобог (бог темряви, ночі, зими, холоду, сну) і Мара (донька Чорнобога, богиня темної ночі, страшних сновидінь, привидів, хвороб, смерті).

 

6 (2013) / 6 (2018) Спробуй передбачити, хто з богів у міфі переможе. Чому ти так думаєш?

Переможуть сили світла і добра. По-перше, у фантастичному світі завжди перемагали сподівання людей на краще. По-друге, сучасні люди живуть у світлих будинках, мають великі знання. З цього я роблю висновок, що перемогли боги світла та добра.

 

7 (2013) / 7 (2018) Прочитай наступну частину міфу і перевір свої припущення.

«І йшла вперед богиня в білому сяйві своєму, і відкочувався назад чорний морок потвор».

 

ПОМІРКУЙ НАД ПРОЧИТАНИМ

1 (2013) / 1 (2018) Чим закінчилася розповідь про Сварога, Берегиню й Чорнобога? Чи відповідає кінцівка твоїм припущенням?

Боги світла та добра здобули перемогу над богами мороку.

 

2 (2013) / 2 (2018) Чому на вбранні Берегині були вишиті стріли Перуна та соколи? Як ці зображення допомогли їй перемогти темні сили? Щоб відповісти на ці запитання, за Словничком-довідничком прочитай про Вирій, Першодерево та Рода-Сокола.

Вирій — перша земля, острів у Всесвіті серед Синього моря, у Вирії росте Першодерево світу. Першодерево світу (Світове Дерево) — зменшена копії Всесвіту (коріння його у землі, де в підземному світі живуть злі духи; стовбур стоїть на землі — місце для проживання людей і звірів; віти , заселені богами, планетами, зірками, птахами, спрямовані до неба – символ духовного).

Рід-Сокіл — символічна назва божественного подиху (на зображеннях він сидить на Першодереві, пірнає у воду й виймає каміння синє та жовте для створення Світу).

Сокіл – це божественний подих бога сонця Дажбога, покровителя Руської землі. Перун — бог грому і блискавки, бог війни і миру, їздив у хмарах колісницею.

 

3 (2013) / 3 (2018) У чому була сила Берегині? Підтвердь відповідь словами з тексту.

Вся в яскраво-білому вбранні, з червоними, вишитими на білому полотні «стрілами Перуна» та «соколами». Богиня здійняла догори руки — і... чорне військо враз зупинилося, ніби заворожене білою красою.

Тоді Берегиня сміливо рушила з піднятими руками на ящерів, і вони стали понуро відповзати.

 

4 (2013) / 4 (2018) Яку думку утверджено в цьому творі?

Світло та добро перемагає темряву та зло.

 

5 (2013) / 5 (2018) Розкажи, чи є в твоїй оселі обереги. Перекажи своїм батькам міф про Берегиню.

 

Збагачуй своє мовлення

1 (2013) / 1 (2018) Що спільного між богинею Марою та словами мор, морок, марево, хмара, мерзнути, смерть?

Слова мор, морок, марево, хмара, мерзнути, смерть утворено від імені богині Мари. 

 

2 (2013) / 2 (2018) Література в колі мистецтв. Порівняй зображення Берегині в різних видах мистецтва. Що між ними спільне і чим вони різняться?

На мою думку, на  всіх зображеннях бачимо жіночу постать з піднятими до верху руками та стрілами Перуна. У живописі широка палітра кольорів, зображення більш реальне. У вишивці один колір та контурне зображення. На писанці символічне зображення, яке треба уміти читати.

 

Міф ДАЖБОГ

Сторінка 19 (2013)

1 (2013) Хто такий Дажбог? Як у міфі описано його зовнішність? Прочитай ці рядки в тексті. Опиши, яким ти його собі уявляєш, а вдома намалюй олівцями або фарбами.

«На золототканому пурпуровому престолі в роззолоченому одязі гордо сидить осяяний юний красень. Це — Дажбог — бог Сонця, денного світла й добра».

 

2 (2013) Де жив Дажбог? Яким ти уявляєш золототканий пурпуровий престол, на якому він сидить?

У країні вічного Літа знаходився чудовий золотий палац із кришталевими вікнами. Золототканий пурпуровий престол – зручний трон з високою спинкою, оббитий червоно-рожевим бархатом і вишитий золотими нитками.

 

(2013) Випиши в зошит назви кольорів, згаданих у тексті. Чому саме такі кольори використано в міфі?

Золотий (колір сяйва, добра, достатку, сонця), кришталевий (колір величі палацу), пурпуровий (колір життя), білий (колір чистоти).

 

(2013) За які справи на землі відповідав Дажбог?

Цей світлий бог навчив людей сіяти жито, пшеницю й інші злаки, вирощувати хліб.

 

(2013) Чому Дажбог у грудні старіє, помирає, а на початку просинця (січня) відроджується, знову стає прекрасним юнаком?

Щоб щороку вершити свої земні справи.

 

(2013) Які уявлення давніх людей про світ передає цей міф? Що він прославляє?

Цей міф цікаво пояснює зміну пір року, пробудження навесні природи. Він прославляє працьовитість народу, якого Дажбог навчив вирощувати хліб.  

 

(2013) Збагачуй своє мовлення. Народні назви січня — студень, тріскун, сніговий, сніговик. Коли їх може використати в мовленні сучасна людина?

Ці слова можна використати при написанні твору чи розповіді про зиму.

 

(2013) З'ясуй за тлумачним словником, які відтінки червоного позначають слова багряний, багровий, пурпурний і пурпуровий, кармазиновий, буряковий. Відповідь перевір за Словничком-довідничком.

Багряний  густо-червоний, пурпуровий.

Багровий   густо-червоний з легким синюватим відтінком.

Пурпурний  темно-червоний або яскраво-червоний з фіолетовим відтінком, багряний.

Пурпуровий  те саме, що пурпурний.

Кармазиновий  темно-червоний.

Буряковий  колір буряка: темно-червоний з синюватим відтінком.

 

(2013) Розглянь рушники у твоєму домі (у родичів, знайомих). Дізнайся від старших, які символи на них зображено. Чи є серед них схожі на ті, що відтворено на малюнках (символ Дажбога)? Що спільного між цими трьома зображеннями?

На всіх малюнках я бачу вічну дорогу від великого квадрата до малого і навпаки.

 

10 (2013) Прочитай народну пісню, яку співали дівчата 22 березня. У ній соловей розповідає про прихід весни. Якою в пісні є роль Дажбога? Які образи використано в пісні для зображення приходу весни?

Не сам же я вийшов, 

Дажбог мене вислав, 

— З правої ручейки 

І ключики видав.

З правої ручейки 

Літо відмикати, 

З лівої ручейки 

Зиму замикати.

Соловейко прилітає навесні, коли Дажбог замикає зиму й відкриває двері для весни. У пісні для зображення приходу весни використані образи   приліт  солов'я, чарівний ключик.    

Який із двох творів про Дажбога — міф чи пісню — можна співати, а який написано так, як ти розмовляєш? Об'єднай ці два тексти і створи свій варіант міфу про Дажбога. Пісню можна співати, міф треба розповідати.

 Інші завдання дивись тут...