Інші завдання дивись тут...

Розв'язник до підручника "Українська література 5 клас Коваленко Л.Т."

Чарівна (фантастична) казка «ОХ»

Сторінка 55 (2013) / 51 (2018)

1 (2013) / 1 (2018) Яка біда була в родині убогого чоловіка? Як про це розповідається в казці? Жив собі убогий чоловік з жінкою, а у них був один син, та й таке ледащо той одинчик, що лихо!

 

(2013) 2 (2018) Розташуй у правильній послідовності майстрів, до яких батько віддавав у науку сина: швець, коваль, кравець. Як себе проявив ледачий син у кожного з них? Кравець («він там побув днів зо три та й утік»), швець («так він і звідтіля втік»), коваль («так і там не побув довго — втік»).

 

(2013) 3 (2018) Чому чоловік вирішив віддати сина в науку в інше царство? Поведу,— каже,— ледащо в інше царство: де найму, то найму,— може, він відтіля не втече.

 

(2013) 4 (2018) Опиши місце, де чоловік зустрівся з Охом. Чому воно було таким страшним? Знайди підтвердження своєї думки в казці. Чоловік зустрівся з Охом біля обгорілого пенька над стежкою у темному, густому, непролазному лісі. Ох був лісовим царем, а лісовики завжди мешкали у непролазній гущавині лісу.

«Йдуть та йдуть, чи довго, чи недовго, аж увійшли у такий темний ліс, що тільки небо та земля».

 

(2013) 5 (2018) На яких умовах Ох узяв ледачого сина в науку? Прочитай про це в казці.Тільки з такою умовою: як вибуде рік та прийдеш за ним, то як пізнаєш його — бери, а не пізнаєш — ще рік служитиме в мене!

 

(2013) 6 (2018) ... Із того ледачого парубка та став такий моторний та гарний козак, що ні здумать, ні згадать, хіба в казці сказать, — розповідає казка. Як Ох домігся такого перетворення? За допомогою ритуала, що провів три рази.

 

7 (2013) 7 (2018) Які події в цій частині казки відбуваються тричі? Три рази віддавали сина в науку; тричі син утікав; Ох тричі підпалював, розвіював попіл, бризкав цілющою водою.

 

(2013) 8 (2018) Які події є чарівними, а які могли відбутися в житті? Наведи приклади з казки.

Чарівні події Реальні події
Повів сина в інше царство; з пенька виліз дідок;  дідок жив на тому світі, під землею; сприснув живущою водою, наймит знов став живим, перетворення людей на тварин Син ріс лінивим, батько віддає сина в науку, лісовик підпалив дрова, з ледачий парубок став моторним

(2013) 9 (2018) Як ти думаєш, чи зможе батько визволити сина від Оха? Створи своє продовження казки. Засмутився син, що батько його не впізнав. На наступний рік вирішив знак подати рідній людині. Через рік приходить батько. У кошарі баранів повно-повно. Тільки один битися почав, інші тут же заворушилися. Злякався батько,  поспішно вийшов з кошари. Повернувся без сина знов. На третій рік батько сам не йде, а посилає матір хлопця. Зайшла старенька на подвір'я. А навколо голубів ціле море. Усі дружно зерно клюють. Один осторонь пір'я скубе. Підказало материнське серце, що то син їй знак показує. Після третього року служби радісні повернулися удвох  додому.

 

 

Сторінка 58 (2013) / 54 (2018)

(2013) 1 (2018) Як батько визволяв сина від Оха? Хто йому допоміг? Два рази батько не впізнав сина, на третій раз йому допоміг білий-білий дід.

 

(2013) 2 (2018) Чи тільки ремесел навчився в Оха ледачий син? Підтвердь відповідь трьома прикладами. Син навчився перетворюватися на тварин: хорта, сокола, коня. бо пройшовши певні випробування, здобув магічні знання.

 

З (2013) 3 (2018) Які події є чарівними, а які могли відбутися в житті? Наведи приклади з казки.

Чарівні події Реальні події
Перетворення людей на тварин, кінь несе Оха вище дерева,  кінь перетворився рибою, риби розмовляють між собою, царівна шмаття пере, окунь перекинувся перснем, перстень розсипався пшоном, з пшонини перекинувся гарний парубок Дід зі сивою бородою у білому одязі, полювання паничів, паничі купують тварин, щука доганяє окуня,  до царя прийшов купець, одруження царівни з бідним парубком

(2013) 4 (2018) Що сталося, коли батько продав коня з недоуздком? Вислови своє припущення. На мою думку, через жадібність батько позбувся сина. Син знову потрапив до Оха. Недогузок був символічною частинкою, яка залишалась у батька, Так син знову ставав людиною.

 

 

Сторінка 59 (2013) / 55 (2018)

Поміркуй над прочитаним

(2013) 1 (2018) Як Ох намагався повернути хлопця-наймита? Чи здогадувався про це батько?

Перекинувся циганом, щоб купити коня з недогузком; зробився щукою і гнався за окунем; птахом поклював зерно.

 

(2013) 2 (2018) Чому Охові так потрібно було його повернути?

Син став працьовитим. «Із того ледачого парубка та став такий моторний та гарний козак, що ні здумать, ні згадать, хіба в казці сказать».

 

3 (2018) За кого ти вболівав — за хлопця чи за Оха? Які емоції відчував, коли читав епізоди переслідування хлопця Охом?

 

(2013) 4 (2018) Чому казка закінчується одруженням ледачого сина з царівною? Назви два пояснення такої кінцівки.

Син став гарним на вроду й у поміч батькам (красивим зовні та своїм внутрішнім світом), вродливий парубок сподобався царівні. У казках добро перемагає зло, одруження стало нагородою парубка за його наймитування. 

 

(2013) 5 (2018) Назви три вчинки хлопця, які ти не схвалюєш. Чому, на твою думку, він саме так вчинив? Нічого не робив, утікав з науки;  засинав у наймах, бо був ледачим.

 

6 (2018) У робочому зошиті намалюй "карту розуму", яка узагальнить риси характеру хлопця. Біля кожної риси характеру запиши також вчинок, через який вона розкривається.

 

7 (2018) Чого навчає ця казка? Бути працьовитим і справедливим, не зловживати своїм умінням.

 

 

(2013) 8 (2018) Яку науку з казки ти винесеш для себе? 

Працьовитим людям усміхається щастя й треба шанувати своїх батьків. Не можна бути хитрим та підступним. 

 

(2013) 9 (2018) Якими словами починається, а якими закінчується казка? Чи траплялися тобі такий зачин і кінцівка в інших казках? Який висновок з цього ти можеш зробити?

Казковий зачин: «колись-то давно, не за нашої пам'яті,— мабуть, ще й батьків і дідів наших не було на світі…».

Казкова кінцівка: «і я там був, мед-вино пив; хоч в роті не було, а по бороді текло — тим вона в мене й побіліла!»

 

10 (2018) Сформулюй тему казки. Народне уявлення про добро та зло, силу працелюбства на прикладі пригод лінивого сина. 

 

Ти — творча особистість. Прочитай самостійно «Казку про Оха-чародія» Лесі Українки. Проведи невелике дослідження і з'ясуй, що спільного між казками, а чим вони різняться.

Подібність казок.

Дві казки розповідають про Оха. Він низького росту з довгою бородою. З'являється біля пенька при вимові слова «ох». Живе у підземному царстві серед темного лісу. Не хоче відпускати людей зі свого царства.

Відмінності у казках.

Народна казка написана прозою. У ній, крім Оха, мова йде про ледачого сина, з'являвся Ох з-під обгорілого пенька, у лісового царя є зелена сім'я, наймичками служать  зелені мавки, хлопцеві вдається вирватися з царства лісовика, казка має щасливий кінець – одруження парубка з царівною.  

Казка Лесі Українки написана віршами. У ній мова йде про Оха та його бранку, з'являвся Ох з-під трухлявого пенька.  Слугами є тварини. Казка закінчується надією, що хоробрий юнак визволить дівчину-бранку.

 «Казка про Оха-чародія» Лесі Українки.

Література в колі мистецтв. Роздивись і порівняй ілюстрації до казки: малюнки художниці Катерини Штанко та кадри з мультфільму «Чарівник Ох». Чи збігається твоє бачення героїв казки з образами, створеними художницею і мультиплікаторами? Поясни свою думку. Герої мультфільмів зображені у щасливих епізодах, тому вони веселі на вигляд, парубок нагадує козака, там багато жовтого світла для сприйняття дітьми.

Епізоди художниці сумні, яскраві фарби на темному фоні і навпаки, проте герої реальніші на вигляд.

 

 

Чарівна народна казка «ЛЕТЮЧИЙ КОРАБЕЛЬ».

Сторінка 65 (2013) / 59 (2018)

(2013) 1 (2018) Чому троє братів вирушили в дорогу? Чи знали вони, як виконати царський указ? Аж ось прийшла чутка, що так і так: прилетів такий царський указ, щоб зібралися до царя на обід, і хто змайструє такий корабель, щоб літав, і приїде на тім кораблі, за того цар дочку віддає.

Підемо ми, до царя на обід: загубити — нічого не загубимо, а може, там де наше щастя закотилося!

 

(2013) Що дала мати на дорогу двом розумним братам, а що — дурневі? Підтвердь думку про різне ставлення батьків до синів словами з тексту. Розумним братам «надавала їм білих паляниць, спекла порося», дурному «дала йому торбу, наклала туди чорного черствого хліба, пляшку води».

 

(2013) 2 (2018) Виразно прочитай в особах розмову дурника з дідусем. Про що ти з неї дізнався?

— Здорові, діду!

— Здоров, сину!

— Куди йдете, діду?

— Ходжу по світу, з біди людей виручаю. А ти куди?

— До царя на обід.

— Хіба ти, умієш зробити такий корабель, щоб сам літав?

— Ні,— каже,— не вмію!

— То й чого ж ти йдеш?

— А Бог його знає,— каже,— чого! Загубити не загублю, а може, там моє щастя закотилося.

— Сідай же, та спочинеш трохи, пополуднуємо. Виймай, що там у тебе в торбі.

— Е, дідусю, нема тут нічого, самий черствий хліб, що ви й не вкусите.

— Нічого, виймай!

— Ну, слухай, сину: йди ж тепер ти в ліс, та підійди до дерева, та перехрестися тричі, й удар сокирою в дерево, а сам мерщій падай ниць і лежи, аж поки тебе хто не розбудить; тоді, — каже,— тобі корабель збудується, а ти сідай на нього й лети, куди тобі треба, по дорозі бери кого б там не стрів.

 

(2013) 3 (2018) Чому дідусь вирішив допомогти хлопцеві побудувати летючий корабель? Який ти з цього можеш зробити висновок? Дурень поділився з дідом своїми харчами. Він був щедрим.

 

(2013) 4 (2018) Як ти думаєш, чому дідусь наказав дурневі по дорозі брати всіх, кого б він не стрів? На мою думку, дідусь був старий і мав великий досвід, розумів, що інші зможуть допомогти дурневі. 

 

(2013) 5 (2018) Назви прізвиська побратимів, яких забрав до себе на летючий корабель хлопець. Що вони вміли робити краще за дурня?

Слухало (чув розмови), Скороход (швидко долав великі відстані), Стрілець (влучно пускає стріли), Об'їдайло (багато їсть), Обпивайло (багато п'є), Морозко (дає холод).  

 

(2013) 6 (2018) Як ти думаєш, чи захоче цар віддати заміж свою дочку за дурня? Чи стануть хлопцеві у пригоді побратими? Сивий дід казав, що побратими стануть хлопцеві у пригоді. Хоч цар не дуже схоче віддавати дочку за дурня, казка матиме щасливе закінчення. 

 

Поміркуй над прочитаним

(2013) 1 (2018) Які завдання загадував цар хлопцеві?

• Піди скажи йому, ідо хоч він і на кораблі прилетів, а як не добуде води живущої й цілющої, поки люди пообідають, то не то царівни не віддам, а оце меч — а йому голова з плеч!

• Як з'їсть із своїм товариством за одним разом шість пар волів смажених і сорок пічок хліба, тоді, каже, віддам мою дитину за нього, а не з'їсть, то от мій меч — а йому голова з плеч!

• Щоб сорок сорокових кухлів води випив за одним духом і сорок сорокових кухлів вина, а не вип'є — «мій меч — його голова з плеч!

• Щоб перед вінцем у баню сходив, … так він сякий-такий зажариться!

• Як дістане мені на ранок полк війська, то вже дам свою дочку за нього, а не дістане, то от «мій меч — йому голова з плеч!»

 

(2013) 2 (2018) Як допомогли хлопцеві побратими?

Слухайло підслухав розмови, Скороход приніс води живущої й цілющої, Стрілець розбудив у дорозі Скорохода, Об'їдайло з'їв дванадцять биків та сорок пічок хліба, Обпивайло випив сорок сорокових кухлів води та вина, Морозно охолодив баню, чоловік з дровами добув полк війська. Слухало, Скороход, Стрілець, Об'їдайло, Обпивайло втілюють в людських образах здібностей героя, а Морозко означає, що герой підкорив собі ще й сили природи.

 

(2013) 3 (2018) Як поставився цар до дурня при першому знайомстві? А яким стало його ставлення після того, як хлопець показав усім своє військо? Який висновок ти можеш зробити про щирість царя і його дочки? Як би ти порадив: чи варто хлопцеві одружуватись із царівною? Цар як подивився, що в нього свиточка — латка на латці, штанці — коліна повилазили, то аж за голову взявся: «Як-таки, щоб я свою дитину та за такого холопа видав!»

Військо у лаву стало — як перемите! … Цар його обіймає, цілує: «Сідай, мій зятю любий!»

Поведінка царської родини свідчить про нещирість та недотримання слова. 

 

(2013) 4 (2018) Чи сподобався тобі головний герой казки?

Назви риси характеру дурня.

 

(2013) 5 (2018) Що в казці може бути правдою, а що — вигадка?

Вигадка Правда
З чорного хліба стали білі паляниці,  корабель сам будується, корабель літає, особливі побратими і те, що робили вони, іде чоловік шляхом — одна нога за вухо прив'язана, а на одній скаче Мудрі сини та дурний син, царський указ, сивий дідуган, удар сокирою в дерево, іде чоловік і несе за спиною повен мішок хліба, ходить чоловік коло озера, мов чогось шукає, іде чоловіку село й несе куль соломи, іде чоловік у ліс і несе в'язку дров за плечима. 

(2013) 6 (2018) Чого навчає ця казка? Казка навчає бути щедрим та щирим, шукати друзів, цінувати людей не за зовнішній вигляд та багатство.

 

Ти — творча особистість.  Яким ти уявляєш летючий корабель? Намалюй його або розкажи про нього. На мою думку, летючий корабель – літальний апарат з легкого матеріалу, з веслами та вітрилами у вигляді широких крил.

 

Твої літературні проекти. Уклади збірочку казок про тварин. На останній сторінці розмісти словничок, у який запиши тварин, що діють у казках, та які риси характеру людей вони уособлюють.

Хитрий лис, боягуз заєць, розумна сова, сильний лев, хижий вовк, впертий осел, підступна ворона, балакуча сорока, вірний лелека, моторна мавпа.

 

ПЕРЕВІР СЕБЕ

Накресли і заповни в зошиті таблицю. Зроби висновки про особливості вивчених народних казок.

  «Чарівні числа» Казковий зачин

Каз-

кова

кін-ців-

ка

Казкові слова

Фан-

тастич-

не

«Про прав-

ду і кри-вду»

Три (перехожі, лиха, дерева, підводи, дні одужувала королівна), тридцять та сорок верст,

чотири чорти, шість чоловік

Жили колись-то …

Але

цьому

не так при-

лучи-лося …

  Чорти, розмова чортів

«Муд-

ра дів-чина»

Три (загадки пана, завдання для Марусі, три курчата, речі для прядіння),  десяток яєць Було собі …      
«Ох» Три (рази втікав, дні був у кравця, роки служив, ритуали перетворення з ледащого, перетворення сина для заробітку, перетворення Оха в цигана, щуку, купця Колись-то давно, не за нашої пам'яті …

І я

там

був,

мед-

вино

пив …

 Ох Лісовик та його родина, мавки,  перетворення в людей, тварин, речі
«Летю-чий кора-бель» Три (сини у батька, ), сім побратимів, шість пар волів, сорок пічок хліба, сорок сорокових кухлів Був собі дід та баба …

От їх швид-

ко

й по-вінча-

ли, такий бен-

кет зада-

ли …

Слухало, Скороход, Стрілець, Об'їдайло, Обпивайло, Морозко Летючий корабель; допомога побратимів 

Інші завдання дивись тут...

  • _maks_voin_
    Дякую вам!!!!
    30 вересня 2016 18:46