Інші завдання дивись тут...

Розв'язник до підручника "Українська література 5 клас Коваленко Л.Т."

ВАСИЛЬ КОРОЛІВ-СТАРИЙ (1879—1943). Захисник українського імені за кордоном. 

Сторінка 82 (2013) / 77 (2018)

1 (2013) / 1 (2018) Опрацюй форзац на початку підручника. Розкажи, коли і де народився письменник. Яке його справжнє прізвище? Василь Костьович Королев (таке справжнє прізвище письменника) народився в с Ладан Прилуцького повіту на Полтавщині 4 лютого 1879 р.

 

2 (2013) 2 (2018) Який вплив мав на письменника його батько? Саме за прикладом батька-священика Василь навчався спочатку в духовній школі, потім у Полтавській духовній семінарії.

 

3 (2013) 3 (2018) Які події в житті країни змусили Василя Костьовича Королева покинути Україну? Письменник був прихильником Української Народної Республіки, докладав зусилля до її розбудови та зміцнення. Але революція зазнала поразки, тому український патріот, щоб уникнути розправи влади, змушений був покинути рідну землю. Решту свого життя провів у Чехословаччині.

 

4 (2013) 4 (2018) У чому виявлялося прагнення письменника «не осоромити перед чехами українського імені»? Саме за кордоном Василь Костьович написав більшість зі своїх 100 книжок і брошур, чимало статей у пресі.

 

Василь Королів-Старий. Літературна казка «ХУХА-МОХОВИНКА».

Сторінка 85 (2013) / 78 (2018)

1 (2013) 1 (2018) Із якої події починається казка?  У лісі випав перший сніг.

 

2 (2013) 2 (2018) Чому оповідач перед першою подією пропонує читачеві такий розлогий вступ? Оповідач розповів про хух, щоб прихилити читача до цих істот, адже багато людей бояться нечистої сили.

 

3 (2018) Прочитай опис зовнішності Хухи. Чи можеш ти з нього визначити ставлення оповідача до Хухи? Які слова допомагають тобі це зробити?

3 (2013) Коли народилася Хуха-Моховинка? Восени.

 

4 (2013)  Які місцини полюбляють Хухи, а де не люблять жити? Вибери тільки правильні відповіді: ліс, річка, гори, море, бур'ян, левада, болото, байрак. Ліс, гори, річка, левада, байрак.

 

5 (2013) Прочитай портрет Хухи. Чи можеш ти з портретної характеристики визначити ставлення оповідача до Хухи? Які слова допомагають тобі це зробити?

«Була вона й сама така пухка, як мох. Мала довгу вовничку, що, мов шовком, вкривала все її тільце. Сама тільки мордочка була голенька й нагадувала садову жовто-фіалкову квіточку — «братки». Та були ще в неї голенькі зісподу, рожеві лапки….Як і всі інші Хухи, Моховинка так само мала мінливу вовничку, яка враз сама собою робилася того кольору, що й ті речі, біля яких бувають Хухи. Моховиночка найчастіш була зеленою, бо рідко відбігала від своєї зеленої хатки. Але ж, коли вона бігала по соснових старих глянцях, що лежали на землі, то ставала такою ж рудувато-червоною, як вони. Біля потоку була вона блакитною, як вода, на піску — жовтою, як пісок, між кущами шипшини — рожевою, на вересі — фіалковою, на снігу ставала білою».

Оповідач прихильно ставиться до Хухи, адже в описі використовує багато лагідних применшувальних слів (зменшуваних суфіксів).

 

6 (2013) 4 (2018) Випиши в зошит із тексту, якого кольору можуть набувати Хухи в різних обставинах. Прочитай про вплив кольорів на людину в Словничку-довідничку. Як ти думаєш, чи впливали кольори, у які змінювалася Хуха, на риси її характеру?

У казці Хуха могла ставати зеленою, рудувато-червоною, блакитною, жовтою, рожевою, фіолетовою, білою. Для Хухи зміна кольору – це пристосування вовнички до непомітності у певному середовищі, воно ніяк не впливало на настрій Хухи. 

Натомість з давніх-давен люди помітили, що колір впливає на людину і навіть на стан її здоров'я (зелений — це гармонійність, сила та благополуччя природи, її мирна тиша; червоний — створює відчуття тілесного тепла; рожевий — допомагає позбавитись від туги; жовтий — стимулює уяву, колір гарного настрою, позбавляє байдужості й тривоги; фіолетовий — приводить думки до порядку; блакитний — знімає гнів, сприяє розвитку творчих здібностей і зосереджує увагу на духовній бадьорості; білий — колір чистоти і незаплямованості).

 

7 (2013) 5 (2018) За які якості всі в лісі любили Хуху-Моховинку? Як про це сказано в казці? За працьовитість. 

 

8 (2013) Прочитай уривок від слів «А це буває дуже, дуже тяжко, й вони гірко плачуть» до кінця абзацу. Кому належать ці слова — Хусі чи оповідачеві? Що вражає автора цих слів у людях? З якою інтонацією треба читати цей абзац? «А це буває дуже, дуже тяжко, й вони гірко плачуть. Правда, люди здебільшого того плачу не розуміють, думають, що то стогне вітер, чи скриплять дерева в лісі, або пищать миші в полі. Бо ж люди дуже рідко помічають та розуміють чужі сльози...»

Слова належать оповідачеві, котрий засмучений людською байдужістю та черствістю.

 

9 (2013) Про яку ваду людей ще згадується в цій частині казки? Як ти думаєш, чи випадково про них розповідає оповідач? «Через те люди так рідко й помічають Хух. Хоча ж і те треба сказати, що люди взагалі дуже неуважні: вони мало дечого помічають навколо себе. До того ж, далеко-далеко не кожний може побачити Хуху...»

 

10 (2013) Якої кривди зазнала Хуха від діда? Дід зруйнував хатку, тому Хуха змушена була поневірятися на чужині.

11 (2013)  Перекажи епізод, як товаришки прагнули врятувати Хуху. «Отож лишалося одно: шукати нового помешкання, дарма, що всі родичі й знайомі кликали Моховинку до себе жити».

 

Сторінка 88 (2013) / 81 (2018)

1 (2013) 1 (2018) Де знайшла прихисток Хуха? У козячому хліву.

 

2 (2013) 2 (2018) Як жилося Хусі біля тварин? Чи все їй там подобалося? «Було їй тут тепло, мала вона м'яку постіль, їжа була смачна та поживна. Могла вона їсти досхочу запашного сіна, майже щодня знаходила кілька крихіток хліба, а часто могла ще й полизати краплинку молочка, що іноді вибризкувалось з дійниці на сіно.

Одного бракувало Моховинці: не було тут ніде поблизу жодної іншої Хухи»

 

3 (2013) У казці сказано: Одного бракувало Моховинці: не було тут ніде поблизу жодної іншої Хухи. А кожний знає, як тяжко жити без рідного товариства в чужій стороні!.. Як ти думаєш, чи тільки Хусі належать ці думки? Обґрунтуй свою відповідь. Ці думки належать і автору твору, котрий сумував на чужині (у Чехословаччині)  за рідним краєм (Полтавщиною).

 

4 (2013) 3 (2018) Прочитай портрет дівчинки. Які слова добирає оповідач, щоб її змалювати? Яке враження в тебе склалося про дівчинку з портретної характеристики? «Вона була гарнесенька, білява, з блакитними очицями».

 

5 (2013) 4 (2018) Яка пригода змусила Хуху пробратися в хату до людей? Перекажи цю подію стисло. Одного разу господар забув у хліві сітку, в якій звичайно приносив сіно. Старша коза Лиска заплуталась вночі в ту сітку. Хуха вирішила пробратися до дітей, щоб сповістити про лихо в хліву. 

 

6 (2013) 5 (2018) Якою побачили Хуху діти? Як вони описали мамі її зовнішній вигляд? Чи збігається цей опис із описом оповідача на початку твору? «Вони тільки крізь сон чули її пухнате тільце, чули, як ніжно вона лоскоче їх своїми лапками по обличчю й, посміхаючись, спали далі… Перед них з'явилося те миле звірятко, що вони бачили його вві сні.. вона вислизнула в нього з-поміж пальчиків й тонесеньким голосочком, як струна, продзвонила…»

«Ненечко! До нас у ліжко вскочило щось таке, мов котик. Тільки то не був котик. Гарнесенький, м'якесенький. Мордочка, мов квіточка, а голосок, як у мишки».

Опис дітей збігається з описом оповідача на початку твору.

 

7 (2013) 6 (2018) Якою була друга зустріч Хухи з дідом? Перекажи цей епізод докладно. На свято Масляна батьки поїхали в гості до бабусі. Діти запросили Хуху в дім. Коли вони бавилися, у хатину зайшов той самий дід, котрий зруйнував житло Моховинки. Він несамовито закричав страшним голосом і кинув у безневинне створіння сокиру, поранивши Хуху. Лихий дід почав лаяти увесь їхній рід.

 

8 (2013) 7 (2018) Назви одну причину, за що дід ненавидів Хух.

• Хухи звуками попереджали лісника, коли дід рубав у лісі дерева. 

• Дід мав хибні переконання.

 

9 (2013) 8 (2018) Як поводилися діти, коли дід напав на Хуху? На чиєму боці вони були? Прочитай про це в тексті.

«Діти слухали й не могли тому йняти віри. Вони вже й самі добре знали Хуху. Бачили вони навіч, яка вона мила, добра, плоха, нешкідлива. Знали вони, як Моховинка вболівала, коли кому була якась прикрість, пам'ятали, як вона рятувала їхню Лиску. Й тому не могли вони повірити словам злого діда, що говорив про те, чого сам не знав, а тільки чув від інших, також незнаючих людей.

Навпаки, дуже вони жаліли бідну Моховиночку, скрізь шукали її, кликали, приносили їй найсмачнішої їжі. Але їжа лишалася незайманою. Хуха ніде не обзивалася...»

 

10 (2013) 9 (2018) На чиєму боці оповідач у пригоді Хухи та діда? Чому ти робиш такий висновок? Оповідач на стороні Хухи, адже називає «лихий дід», «закричав страшним  голосом».

 

11 (2013) 10 (2018) Назви всі найнапруженіші епізоди в казці. Дід зрубав сосну і знищив житло Моховинки; істоти кличуть лісника, щоб прогнати діда; Хуха кличе людей на допомогу; дід поранив маленьку істоту; остання зустріч діда й Хухи.

 

Поміркуй над прочитаним

Сторінка 90 (2013) / 83 (2018)

1 (2013) 1 (2018) За яких обставин знову зустрілися Хуха й дід? Стисло перекажи цей епізод.

Другий раз вони зустрілися, коли Хуха бавилась з дітьми. На порозі будинку з'явився дід й побачив лісове створіння.

Третій раз вони зустрілися узимку. Моховинка йшла на другий бік лісу на іменини Хо-Суковика. Надворі було темно, знялася віхола. На середині лісу почувся стогін. Тоді вона побачила біля зрубаної сосни злого діда. Він не міг вибратися зі снігової кучугури. Зовсім замерз та знесилів.

 

2 (2013) 2 (2018) Чому, побачивши Хуху, дід ухопився за сокиру, а щелепи в нього трусилися, зуби цокотіли, й він не міг вимовити жодного слова? Злий дід чекав на помсту, адже був переконаний, що «нечиста сила» є поганою та чинить людям тільки зло.

 

3 (2013) 3 (2018) Як характеризували Хуху її вчинки? Назви одну головну рису характеру і Хухи.

«Ми — добрі й не пам'ятаємо лихого».

 

4 (2013) 4 (2018) Як змінювалося ставлення діда до Хухи протягом твору? Наведи приклади.

Спочатку дід боявся істот («Тікайте, діти! То ж Хуха! — закричав він страшним голосом, угледівши Моховинку, й кинув на неї сокиру, щоб її вбити») та ненавидів («То — лихі тварини! — говорив він дітям. — Вони тільки те й роблять, що чинять якесь лихо людям. Та й нема ж чого дивуватись, бо то ж — Нечиста Сила!..»). Згодом зрозумів, що вони добрі. У кінці твору сказано, що «почав переконувати й дітей, і дорослих, що не слід боятися маленьких, добрих та гарнесеньких Хух...».

 

5 (2013) 5 (2018) Поясни, як ти розумієш слова з казки: Хухи не потребують подяки. Вони роблять добро з повинності. Добро, яке вони роблять іншим, приносить радість їм самим (робити добро за покликом серця).

 

6 (2013) 6 (2018) Як ти думаєш, на чиєму боці — Хухи чи діда — симпатії оповідача у творі? Свою відповідь обґрунтуй. У творі симпатії оповідача на стороні доброї Хухи. Він називає її ласкавими словами, співчуває персонажеві, захоплюється її характером. 

 

7 (2013) 7 (2018) Які важливі питання порушує В. Королів-Старий у казці? Перемога добра над злом, милосердя та прощення,  бережливе ставлення до природи, туга за батьківщиною.

 

8 (2013) 8 (2018) Яка головна думка казки «Хуха-Моховинка»? Стався до людей так, як хочеш, щоб вони ставились до тебе. 

 

9 (2013) 9 (2018) Назви головних та другорядних персонажів у казці. 

Головний персонаж Хуха, саме її характер розкрито найповніше. Допомогли його висвітлити другорядні герої : дід, хухи, Хо-Суковик, лісник, кози, діти та їх батьки.

Головний персонаж — це дійова особа, про яку розповідається протягом усього твору і характер якої розкрито найповніше. Другорядні персонажі — це дійові особи, які виконують у творі допоміжну роль і допомагають висвітлити характер головного персонажа.

 

10 (2013) 10 (2018) Які ознаки твору вказують, що це — казка?

Слова-повтори: «у густому-густому старому бору», «буває дуже, дуже тяжко», «далеко-далеко не кожний», «бігла усе далі й далі», «минав день за днем», «котила з кучугури на кучугуру», «нікого, нікого, навіть мухи».

Казкові слова: Хуха, Ху-Суковик, коза-Лиска, Лісовик, коза-Оришка, Рідний Край, Водяник. 

Магічні числа: «сосна.. на прикорні вона ділиться на три товсті стовбури», «три зустрічі лихого діда та Хухи».

Добро перемагає зло.

 

Домашнє завдання.

1 (2013) / 1 (2018) 1. Склади й запиши в зошиті план казки «Хуха-Моховинка».

 

2 (2013) 2 (2018) Поміркуй, хто в казці є носіями добра, а хто — зла. Як персонажі казки виявляють свій характер у різних епізодах?

Носії добра – хухи, Хо-Суковик, лісник, кози, діти та їх батьки.

Носії зла – лихий дід.

Інші завдання дивись тут...