Інші завдання дивись тут...

Розв'язник до підручника "Українська література 5 клас Коваленко Л.Т."

«ВОЛОДИМИР ВИБИРАЄ ВІРУ»

Сторінка 167 (2013) / 145 (2018)

В літо 987 скликав Володимир бояр своїх старців городських і сказав їм:

— Ось приходили до мене бояри з Волги, кажучи: «Прийми наш закон». Потім приходили німці і хвалили свій закон. За ними прийшли євреї. Після всіх прийшли греки, ганьблячи всі закони, а свій вихваляючи. Мудро вони говорили, чудно їх слухати. Якщо хто, кажуть греки, перейде в їхню віру, то померши, знову воскресне; якщо ж буде в іншій вірі, то на тому світі горіти йому в огні. Що ви на це скажете, що порадите?

І відповіли йому бояри і старці:

— Знай, князю, що свого ніхто не гудить, а хвалить. Якщо хочеш  по-справжньому довідатися, то пошли своїх мужів, хай вони подивляться і розпитають, у кого яка віра...

Пішли київські посли до болгар на Волгу, до німців і до греків...

Скликав Володимир бояр своїх...Вони ж сказали:

— Ходили ми спершу в Болгари і дивилися, як вони поклоняються в храмі, тобто в мечеті, стоячи без пояса. Отож, поклонившись, сяде кожен і глядить сюди й туди, як навіжений, і нема радості в них, але печаль і сморід великий, і недобрий є закон їхній. І прийшли ми в Німці, і бачили, як вони службу правили, а краси ж не побачили ніякої. Прийшли ми в грецьку землю. І повели нас на святкову службу: запалили кадила і влаштували церковні співи і хори. Ми в подиві стояли і не знали, де ми, — на небі чи на землі, бо нема на землі такого видовища і пишноти такої, і не знаємо, як розповісти вам про те. Знаємо тільки, що служба в них краща, ніж у всіх інших землях. Не можемо забути ми красоти тої, бо кожна людина, раз скуштувавши солодкого, не візьме потім гіркого. Так і ми.

Озвались бояри:

— Якби поганий був закон грецький, то не перейняла б його твоя баба Ольга, а вона була мудріша з усіх людей.

Поміркуй над прочитаним.

1 (2013) / 1 (2018) Представники яких народів приходили до князя Володимира, розповідали йому про свою віру? Русичі, німці, євреї, греки.

 

(2013) 2 (2018) З якою метою кожен із посланців розповідав про свою віру? Щоб Володимир вибрав саме їхню віру.

 

(2013) 3 (2018) Назви два докази, які переконали князя Володимира прийняти християнську віру.

Знаємо тільки, що служба в них краща, ніж у всіх інших землях.

Якби поганий був закон грецький, то не перейняла б його твоя баба Ольга, а вона була мудріша з усіх людей.

 

(2013) 4 (2018) Пригадай з уроків історії відомості про княгиню Ольгу та поясни слова з літопису: Озвались бояри: «Якби поганий був закон грецький, то не перейняла б його твоя баба Ольга, а вона була мудріша з усіх людей».

Княгиня Ольга 20 років мудро правила, першою в Київській Русі прийняла християнство, помстилась древлянам за смерть чоловіка.  

 

(2013) 5 (2018) Продовж перелік рис характеру князя Володимира: розважливий, далекоглядний 

Допитливий, розсудливий, гостинний,  мудрий, тактовний, цілеспрямований, умів вислухати, енергійний, рішучий, вольовий.

 

(2013) 6 (2018) Правдиву чи вигадану історію переказав літописець? Свою відповідь обґрунтуй.

Правдиву, оскільки у 988 році Володимир Великий охрестив Київську Русь.

 

РОЗГРОМ ЯРОСЛАВОМ ПЕЧЕНІГІВ. ПОЧАТОК ВЕЛИКОГО БУДІВНИЦТВА В КИЄВІ. ПОХВАЛА КНИГАМ

Сторінка 168-169 (2013) / 146-147 (2018)

В літо 1036. Коли Ярослав перебував у Новгороді, прийшла до нього звістка, що печеніги взяли в облогу Київ. Ярослав же зібрав багато воїнів.., прийшов до Києва і прорвався у місто своє. А було печенігів безліч. Ярослав виступив із Києва, приготувався до бою: варягів поставив посередині, а на правому крилі — киян, а на лівому крилі — новгородців. І став перед містом. Печеніги пішли на приступ і зчепилися на тій горі, де стоїть зараз собор Святої Софії: було тут поле чисте тоді. І почалась жорстока січа, ледве до вечора здолав лютих ворогів Ярослав. І кинулись не знали, куди бігти...

В літо 1037. Заклав Ярослав місто велике, біля того міста Золоті Ворота. Заклав і церкву Святої Софії, потім церкву на Золотих воротах, а потім монастир святого Георгія і святої Ірини. І стала при ньому віра християнська плодитися і поширюватися, і ченці-чорноризці помножуватися, монастирі й храми будуватися і возвеличуватися.

Любив Ярослав книги, читав їх часто і вдень, і вночі. І зібрав скорописців багато, і перекладали вони з грецького на слов'янське письмо. Написали вони книг велику силу, ними повчаються віруючі люди і тішаться плодами глибокої мудрості. Начебто один зорав землю, а другий засіяв, а інші жнуть і споживають багату поживу, — так і тут: батько всього цього Володимир, він землю зорав і розпушив її, тобто просвітив християнством. А син же його Ярослав засіяв книжними словами, а ми тепер пожинаємо, приємлемо серцем книжну науку.

Велика-бо користь від навчання книжного. Книги — мов ріки, які напоюють собою увесь світ; це джерело мудрості, в книгах — бездонна глибина; ми ними втішаємося в печалі, вони — узда для тіла й душі. В книгах — світило мудрості...

 

Поміркуй над прочитаним.

(2013) 1 (2018) Перекажи, як у літописному оповіданні розповідається про бій русичів із печенігами.

Коли печеніги взяли в облогу Київ, Ярослав зібрав багато воїнів у Новгороді  й прорвалися до обложеного міста. Виступив з військом з Києва, січ продовжилась аж до вечора, поки ворогів здолали. А було їх безліч… 

 

(2013) / 2 (2018)   Які споруди побудував у Києві князь Ярослав Мудрий після перемоги над печенігами?

Золоті Ворота, церкву Святої Софії, потім церкву на Золотих воротах, а потім монастир святого Георгія і святої Ірини.

 

(2013) 3 (2018) Поясни слова з літопису: «батько всього цього Володимир, він землю зорав і розпушив її…»

Володимир Великий відвоював великі території, побудував прикордонні міста та укріплення, навернув людей на нову віру -  християнство, запроваджував школи, будував храми, з Греції були запрошені ченці. 

 

(2013) 4 (2018) Якими справами Ярослав Мудрий продовжив ідеї князя Володимира?

«І стала при ньому віра християнська плодитися і поширюватися, і ченці-чорноризці помножуватися, монастирі й храми будуватися і возвеличуватися».

 

(2013) 5 (2018) Перекажи, у чому літописець вбачає користь книг. Прочитай цей уривок виразно вголос.

«Книги — мов ріки, які напоюють собою увесь світ; це джерело мудрості, в книгах — бездонна глибина; ми ними втішаємося в печалі, вони — узда для тіла й душі. В книгах — світило мудрості...»

 

(2013) 6 (2018) Продовж перелік рис характеру князя Ярослава Мудрого: відважний, мудрий

рішучий, далекоглядний, мужній, гостинний, енергійний, вольовий, рішучий.

 

Збагачуй своє мовлення.

У літописі сказано: «І почалась жорстока січа, ледве до вечора здолав лютих ворогів Ярослав». Добери з наступних речень синоніми до слова здолати. Які ще синоніми до цього слова ти знаєш? Перевір відповідь за Словничком синонімів. 

Здолати—перемогти, побороти, збороти, перебороти, подолати ,одоліти, подужати, здужати, звоювати, розбити, побити, розгромити, добити, виграти.

Синонім Речення
 подолати  Кого ж тепер я переможу і хто не подола мене? (Леся Українка)
 перебороти  Наш народ усіх переборов (С. Добровольський)
 збороти  Ніхто нас в битві не зборов і вже довіку не поборе! (М. Упеник)
 переперти  Се що знов? Ти думаєш, що перепреш мене? (І. Франко)
 подужати  Да не скаже хитрий ворог: «Я його подужав» (Т. Шевченко)

Домашнє завдання.

1 (2013) 1 (2018) Які риси характеру  є спільними для руських князів Святослава, Володимира і Ярослава Мудрого? Мудрі, далекоглядні, рішучі, вольові, відважні.

 

2 (2013)  2 (2018) Яке значення має літопис «Повість временних літ» для української культури? Ми дізнаємося про визначні постаті нашої держави, знайомимося з народними переказами, прислів'ями, приказками, яких багато у літописах, з багатими художніми засобами.

 

Як створювали рукописні книги за часів Київської Русі 

Інші завдання дивись тут...