Інші завдання дивись тут...

Розв'язник до підручника "Українська література 5 клас Коваленко Л.Т."

Повість-казка «НЕЗВИЧАЙНІ ПРИГОДИ АЛІ В КРАЇНІ НЕДОЛАДІЇ»

Сторінка 132-134 (2013) / 113-115

Поміркуй над прочитаним. 

1 (2013) / 1 (2018) У 12 розділі Недороль каже Алі: "Дорогу звідси знає тільки карлик Недочеревик, що стягує сюди увесь оцей мотлох". Тут Недороль загнувся, бо згадав, що й сам знаходиться в цій країні:"Але я не мотлох! Я — король!". 

Чи справді по-королівськи поводить себе Недороль? Наведи два приклади негідної поведінки Недороля.

Недороль усіх боїться, несправедливо підписав наказ про страту Алі, прийшов у підземелля не врятувати, а попрощатися з дівчинкою. 

 

2 (2013) 2 (2018) Перечитай 13 і 22 розділи казки. Як змінилася поведінка короля? 

Розділ 13.

— Кожного ранку, — схвильовано зашепотів він, — Перший Недорадник приходить сюди по шолом. Ось-ось він повинен з'явитися. Поки він одягатиме його, ти побіжиш по галереї. В кінці її є маленькі дверцята до мого саду. А там у кущах бузку є хвіртка. Через неї ти вийдеш у місто. Ось ключ, — і Недороль поклав дівчинці у руку маленького ключика. ...Тільки обіцяй: якщо взнаєш дорогу з мого королівства, розкажеш і мені. Тс-с-с! Я чую кроки! Це він!

Розділ 22.

— Якщо я випущу тебе сьогодні, Перший Недорадник посадить сюди мене завтра! ... Мені дуже тебе шкода, але я боюсь... боюсь... — і він почав задкувати до виходу.

 

3 (2013) Прочитай початок 22 розділу. "Двері до підземелля прочинилися. Сходами, крадучись, спускався Недороль Десятий. Він був у нічному ковпаку і в нічній сорочці. Щоб не перечепитися і не впасти, він перекинув поділ сорочки, наче плащ, через руку". Назви слова, які в цьому епізоді є ключовими для розуміння характеру Недороля. Крадучись.

 

4 (2013) 3 (2018) Недороль не допоміг Алі звільнитися з полону. Коли Аля після звільнення потрапила в палац, то побачила, що на ліжку солодко спав Недороль. Як ця художня деталь доповнює характер Недороля?

Байдужий до долі інших, не має співчуття, думає тільки про себе.

 

5 (2013) 4 (2018) Порівняй поведінку Недороля і царя Плаксія. Що у ній спільне, а чим різняться ці персонажі?

Два королі думають тільки про свою корону, їм байдужа доля інших. Недороль є боягузом, Плаксій - тираном.

 

6 (2013) 5 (2018) Порівняй поведінку Недороля і Недопопелюшки, коли обоє вони приходили до Алі в підземелля. Як ти охарактеризуєш поведінку кожного з них?

Боягузливий Недороль пробирається, крадучись, не довіряє охоронцям. Смілива Недопопелюшка рятує Алю, вірить словам охоронців.

 

7 (2013) 6 (2018) Українське народне прислів'я вчить: Друзі пізнаються в біді. Знайди в тексті по одному прикладу поведінки Алі та Недопопелюшки, які підтверджують правильність цих слів.

1) "Коли Перший Недорадник схопив Алю за руку, Недопопелюшка кинулася на допомогу, ..в цю мить її саму хтось боляче шарпнув за рукав, затулив долонею рота і потяг за двері. Звісно, це був Недоладько! ...

2) "Недопопелюшка підбігла до дверцят. І радісно ойкнула, бо в замку справді стирчав ключ. Вона відімкнула двері, схопила Алю за руку, і вони побігли до-виходу з підземелля"

3) "У замку справді всі вже спали. Недопопелюшка з Алею обережно пробиралися темними кімнатами і коридорами. .. Вони міцніше стискували одна одній руку і поспішали далі".

 

8 (2013) 7 (2018) Чому Аля радить Недопопелюшці сховати шолом?

— Без голови Недорадник не зможе наказати катові, щоб той відрубав мені голову... А якщо ви звільните мене до ранку, то ще невідомо, чи встигне годинникар полагодити годинника до дванадцятої години. Недорадник накаже гвардійцям схопити його і теж відрубати голову.

 

9 (2013) 8 (2018) Чому Перший Недорадник потрапив за ґрати?

Його закрили охоронці.

"... за ним, сховавшись за високу плаху, спостерігали Недоборода і Недовус. Коли Перший Недорадник ускочив за ґрати, вони швиденько зачинили за ним залізні двері. Тепер він був не страшний нікому!"

 

10 (2013) 9 (2018) Шляхетний, благородний можна сказати про людину, яка відзначається високими моральними якостями. Назви персонажів казки, чию поведінку можна назвати шляхетною. Назви якості, що роблять цих героїв шляхетними. Відповідаючи, спирайся на текст.

Недоладько, Недопопелюшка, Недокухар. Вони добрі, співчутливі, товариські.

Розділ 15.

"— Я чекатиму тебе тут, — сказав Недоладько, — аж поки ти не повернешся. Хай навіть мине сто років!"

"— Недокухар був такий добрий! Він завжди пригощав мене ласощами з королівського столу! — і Недопопелюшка залилася слізьми".

Розділ 17.

"Тому через протяг у бабусі Недокватирки постійний нежить, кашель, бронхіт і радикуліт. Аля з великими труднощами, та все ж таки закрутила гвинтика на Недокватирці — і та миттєво видужала."

Розділ 19.

"— Ходімо, — сказав Недоладько. — Треба рятувати Алю".

Розділ 21.

"— Вона ж зовсім ще дитина! — докірливо мовив Недовус.

— Дітей почав хапати! — через хвилину з обуренням у голосі обізвався Недоборода.

І тут, наче змовившись, вони разом встали і пішли до залізних дверцят. Недоборода встиг вставити ключ у замок..."

Розділ 23.

" І знову двері до підземелля тихенько зарипіли і прочинилися, пропускаючи Недопопелюшку,... підбігла до дверцят. І радісно ойкнула, бо в замку справді стирчав ключ. Вона відімкнула двері, схопила Алю за руку, і вони побігли до-виходу з підземелля".

 

11 (2013) 10 (2018) Назви персонажів казки, чия поведінка є негідною. Які якості ти в них засуджуєш? Відповідаючи, спирайся на текст.

Недочеревик, Перший Недорадник, Недороль Десятий. 

Розділ 10.

Оглянувся довкола й ще тихіше додав:

— Усіх боюся, але найбільше, — Недороль зблід, наче крейда, — найбільше я боюся свого Першого Недорадника!

Розділ 11.

"Що-що, а голова у короля повинна бути в порядку. Принаймні зовні..."

"— Скільки голів він уже переміряв! Це щастя, що жодна йому не підійшла! ...Накаже відрубати кому-небудь голову, а потім приміряє її, чи не підійде вона йому.

— А ви мовчите й дозволяєте йому робити такі жахливі речі?! — з обуренням вигукнула Аля.

— Отож і видно, що нічогісінько ти не тямиш у королівських справах! — розсердився Недороль".

"«Ось зараз, зараз Недороль накаже мене відпустити!» — подумала Аля...і з жахом побачила, як Недороль тремтячою рукою підписав наказ"

Розділ 12.

"— Бо йому самому теж дечого не вистачає! ...Душі! От він і придумав собі таку країну, в якій у кожному чогось не вистачає! Серед таких людей і його вада стає менш помітною!"

Розділ 20.

"— А я не такий уже й поганий! Я добрий! Ти думаєш, мені тебе не шкода? Ще й як! Але що вдієш — така робота! ...Я вже й так бачу, що тобі найкраще підійде ось ця любонька!— і він взяв до рук невеличку сокиру з коротким держаком.

Кат провів пальцем по її лезу. Стурбовано пробурмотів: «Треба трохи підгострити!». Витяг з кишені точило, присів на плаху, ...нагостривши сокиру...кат обернувся до Алі і сказав:

— Я пішов! Хи-хи! До скорої зустрічі завтра вранці! Спи спокійно!"

Розділ 22.

"Аля ..., побачивши Недороля, радісно всміхнулася.

— Але ж ви прийшли, щоб випустити мене?

— Ні, ні! Що ти! Я прийшов, щоб подякувати тобі за те, що ти врятувала мою корону, І... і... і щоб попрощатися....Мені дуже тебе шкода, але я боюсь... боюсь... — і він почав задкувати до виходу".

 

12 (2013) 11 (2018) Чим, на твою думку, закінчиться казка? Чому ти так думаєш? Прочитай закінчення твору і перевір свою здогадку.

У казках, звичайно, добро перемагає зло. Аля повернеться додому.

 

Збагачуй своє мовлення. Розрізняй значення слів! 

У казці Недопопелюшка відімкнула двері в'язниці і врятувала Алю. Розрізняй значення слів відмикати, відчиняти, відкривати. 

Відмикати — за допомогою ключа відкривати замок або що-небудь замкнене.

Відчинити — відводити вбік стулки дверей, вікон тощо, роблячи вільним вхід, отвір. 

Відкрити — витягати, знімати корок, кришку тощо, роблячи вільним отвір пляшки, банки, коробки.

 

БУДЬ УВАЖНИМ ДО СЛОВА.

Промимрити — говорити тихо і невиразно, нерозбірливо. 

Наглий — несподіваний, раптовий.

 

Домашнє завдання.

1 (2013) 1 (2018) Пограй у гру! Правила гри: назви попередній і наступний епізоди щодо вказаного в таблиці епізоду (с. 134).

Подія, що відбулася Попередня подія Наступна подія
 Аля знайомиться з Недоладьком

 Недочеревик переносить Алю

до країни Недоладії

 Аля з Недоладьком ідуть до Недороля Десятого
 Аля знайомиться з Недопопелюшкою

 Недоладько приводить Алю до Недопопелюшки - служниці в королівському замку, яка зможе

провести дівчинку до Недороля Десятого

 Недопопелюшка проводить Алю до короля, рятує з підземелля
 Аля від Недороля Десятого дізнається про Державну Таємницю  Аля проникає в замок  Аля з Недопопелюшкою ховають шолом Першого Недорадника
 Аля побачила Першого Недорадника  Недопопелюшка вела Алю на горище замку, де мешкав годинникар Недотиждень  Перший Недорадник пише наказ про Алину страту
 Аля дізнається таємницю Недочеревика  Аля проникає в будинок Недочеревика  Аля дізнатися як повернутися додому
 Недороль підписує наказ про Алину страту  Перший Недорадник схопив Алю і написав наказ про державну зраду  Перший Недорадник відправляє Алю у вязницю
 Недопопелюшка визволяє Алю  Перший Недорадник відправляє Алю у вязницю  Аля і Недопопелюшка ховають шолом Першого Недорадника
 Недорадник потрапляє за ґрати  Безголовий Перший Недорадник спустився у підземелля, щоб стратити Алю  

ТИ — ТВОРЧА ОСОБИСТІСТЬ.

У казці розповідається, як можна застосувати стрілку годинника замість списа. Як і в казці, у житті можна використати будь-який предмет не за прямим призначенням. Наприклад, двері можна пристосувати як стенд для своїх малюнків. Обери будь-який один предмет і напиши якомога більше способів його застосування. Склади казку, включивши до неї твої оригінальні способи застосування цього предмета.

 

Сторінка 141-142 (2013) / 121-123 (2018)

Поміркуй над прочитаним 

1 (2013) 1 (2018) На карті покажи маршрут, за яким мандрувала Аля країною Недоладією.

2 (2013) 2 (2018) Прочитай слова пісеньки годинника. 

Ну хто відгадає, чому так буває? 

Годинник не всім час один відбиває. 

Комусь — поспішає, комусь — відстає, 

а декому — навіть назавжди стає! 

Бо кожна година — неначе людина. 

Вона циферблатом крокує невпинно. 

І дехто годині іти помагає, 

а дехто годину безжально вбиває! 

А кому приємно, щоб його — вбивали? 

А кому приємно, щоб його — втрачали? 

А кому приємно, щоб його — губили? 

Кожному приємно, щоб його любили! 

А дехто години вбиває! 

А дехто хвилини втрачає! 

А дехто секунди губить! 

Бо дехто свій час не любить! 

А коли щодня і щогодини 

не втрачаєш ти ані хвилини — 

стане другом диво-циферблат, 

і в ділах у тебе буде лад.

— Бо кожна година — неначе людина. 

Вона циферблатом крокує невпинно. 

Тому ти годині іти помагай, 

тому ти ніколи її не вбивай!

Поясни значення поетичного рядка про час: Комусь — поспішає, комусь — відстає, а декому — навіть назавжди стає!

За роботою час летить швидко, при чеканні - він здається безмежним, час відлічує життя.

 

3 (2013) 3 (2018) Як ти розумієш вираз із пісеньки годинника, що дехто годину безжально вбиває? Запам'ятай сталий вираз убивати час, що означає марнувати час. Склади з цим виразом речення.

Не варто убивати свій дорогоцінний час непотрібними балачками. 

 

4 (2013) 4 (2018) Яка головна думка пісеньки годинника? Розкажи, як ти розпоряджаєшся своїм часом.

"А коли щодня і щогодини не втрачаєш ти ані хвилини ... в ділах у тебе буде лад".

 

5 (2013) 5 (2018) Які зміни відбулися в Недоладії, коли відремонтували годинник? Прочитай про це в казці.

"Раптом до них долинув невиразний гомін. Аля побачила, що до площі суне натовп... На площі стояв гамір: там щось прибивали, там пиляли, там клепали. І всюди сяяли усмішки! Усмішки, яких раніше так не вистачало у цій країні!"

 

6 (2013) 6 (2018) Що допомогло Алі та недоладянам перемогти Недочеревика? Прочитай, як пояснює це Недоладько.

Завзята праця.

"— А що він може нам зробити, коли ми разом? — усміхнувся Недоладько. — Нехай собі тягне сюди недороблені справи. А ми тут гуртом їх будемо доробляти. Але, звичайно, чим менше буде недороблених справ у вас, тим легше нам буде тут".

 

7 (2013) 7 (2018) Багато випробувань змінили Алю на краще. Які висновки з подорожі країною Недоладією зробила вона для себе?

"— Ну от, ...тепер я спокійно можу повертатися додому. Адже я навчилася доробляти все, що починаю!".

 

8 (2013) 8 (2018) Як змінювалося ставлення оповідача до Алі протягом твору? Наведи приклади.

Розділ 1. Вона чекала, що за нею от-от хтось прийде, бо час сідати до святкового столу! Але ніхто не прийшов. Спочатку Алі стало нудно, а потім вона розсердилася.

Розділ 2. Але ще як була вона маленькою, вимовляла своє ім'я не повністю. Казала: «Аля хоче! Алі дай!». З нею завжди траплялися якісь неприємності, як от сьогодні з бабусиним днем народження.

Розділ 4. Але дівчинка вже почала здогадуватися, чому потрапила сюди. 

Розділ 5. Дівчинка радісно підбігла до колодязя і трохи не заплакала — зовсім новеньке відро було без дна...Через те молоко Аля доводила бабусю до сліз. А зараз з якою насолодою випила б вона склянку прохолодного, свіжого молока! ...Алі одразу ж перехотілося плакати. Вона зрозуміла, що теж належить до отих шелеп-недотеп...Дівчинка присіла коло бабки і заходилася працювати.

Розділ 6. «Та й справді, — думала дівчинка, — які можуть бути веселощі, коли у тебе чогось не вистачає!»

Розділ 11. "А ви мовчите й дозволяєте йому робити такі жахливі речі?!" — з обуренням вигукнула Аля.

Розділ 14. Хоч Алі було дуже страшно, проте вона розуміла, що вдвох з Недоладьком їй важче буде зробити задумане.

Розділ 15. Дівчинка вже було відкрила рота, але перед очима раптом постав стурбований Недоладько. Вона згадала його слова і уявила, як він чекатиме її на пустирі десять, двадцять і всі сто років.

Розділ 16. Але коли перегорнула останню сторінку, зрозуміла, що знайшла те, що шукала. На ній рукою Недочеревика було написано: «Список людей, які недоробляють свої справи і обрані мною для перенесення до Недоладії».

Розділ 17. Аля допомагає хворій бабусі Недокватирці і ще одну справу доводить до кінця.

Розділ 24. Недопопелюшка з Алею обережно пробиралися темними кімнатами і коридорами. Аля зібралася з духом і підняла забороло.

Розділ 25. А без годинника Алі нічого й мріяти про повернення додому. Всі зажурено мовчали. Та ось Аля підвела голову. В її очах засвітилася надія.

Розділ 27. Аля і Недопопелюшка подавали майстру інструменти. Коли Аля визирнула з вежі, у неї закрутилося в голові — так тут було високо.

Дівчинка побігла на кухню, знайшла у каміні кілька холодних вуглинок, міцно затисла їх у кулаці і поспішила назад. Ось коли Алі довелося попрацювати! Сонце підбилося височенько, та Аля все ще доробляла — малювала, зашивала, докручувала, прибивала.

Розділ 28. Підвелася з підлоги і знайшла у книжковій шафі старий альбом з недомальованим чоловічком. Дівчинка взяла олівець і почала домальовувати йому голову.

Розділ 30. Адже в кишеньці у неї ще величенький список з адресами, на які вона неодмінно мусить завітати.

 

9 (2013) 9 (2018) Як ти думаєш, якою повинна бути людина в уявленні оповідача? Поясни свою думку.

Працьовита, старанна, добра, небайдужа.

 

10 (2013) 10 (2018) Які важливі питання порушує Галина Малик у повісті-казці «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії»?

Завершувати розпочаті справи, бути справжнім другом, працьовитим, не стати  боягузом та байдужим.

 

11 (2013) 11 (2018) У пісеньці Алі є слова, які виражають головну думку повісті-казки. Прочитай і прокоментуй їх.

— Бувають ще на світі справжнісінькі дива: 

під гумкою зникає у когось голова!

Комусь не вистачає то серця, то руки,

з'являються на світі недочеревики.

Бувають чудеса справжнісінькі на світі! 

Виходить, ти і я за все-усе в одвіті? 

Що тут не доробив — отам вилазить боком! 

Буває, що добро з одним виходить оком! 

А чесність — без руки, а правда — без ноги! 

Буває, що і з друзів виходять вороги! 

От і виходить — перше гарненько поміркуй, 

а потім вже — недопиши, недороби, недокажи або не домалюй!

 

12 (2013) 12 (2018) Чому тільки Аля змогла змінити життя в країні Недоладії, а іншим мешканцям раніше це було не під силу? Аля була людиною.

 

13 (2018) Сформулюй тему твору. Розповідь про незвичайні пригоди дівчинки, котра не завершувала розпочаті справи,  в казковій країні Недоладії та щасливе повернення додому.

 

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

1 (2013) 1 (2018) Перекажи, повість казку «Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії» трьома-чотирма реченнями.

Аля не доробила соту справу, Недочеревик забрав її в Недоладію. Аля, завдяки допомозі своїх нових друзів Недоладька та Недопопелюшки, дізнається як можна повернутися додому. Долає багато пригод, нарешті Недотиждень ремонтує годинник. Аля доробляє недоладянинів і щасливо повертається додому.  

 

2 (2013) 2 (2018) Визнач, кому з казки належать такі характеристики, учинки або деталі портрету:

A) завжди усього боїться, а його не боїться ніхто (Недороль Десятий); 

Б) носить червоний ковпак, злий і підступний, не має душі (Недочеревик);

B) лагідні очі, добра та щира усмішка, товариський (Недоладько);

Г) щоранку обов'язково заходить до Тронної Зали, його обличчя, жорстокого й сердитого, ніхто не бачить (Перший Недорадник);

Ґ) щирий друг, уболіває за справи, має химерний одяг (Недопопелюшка);

Д) має сто незавершених справ, приходить на допомогу іншим (Аля).

 

3 (2013) 3 (2018) Які особливості будови цього твору? Назви не менше трьох.

Твір є повістю та казкою: реальні події переплітаються з казковими, поряд персонажі реальні та казкові, сильно виражене виховне значення.

 

Ти — ТВОРЧА ОСОБИСТІСТЬ

Склади та запиши буріме (переважно жартівливий вірш на заздалегідь запропоновані рими, які не можна ні переставляти, ні змінювати). Напиши буріме у формі двовірша на вільну тему, використавши такі рими: слово — чудово; літо — налито; знати — мати; гра — сестра; сонце — у долоньці.

Треба дуже багато знати, відповіді на різні питання мати.

Якщо нічого не будеш знати, порожню голову будеш мати.

***

У рідній мові не одне слово, промовляти його чудово. 

А вимовиш погане слово, тебе слухачі не сприймуть чудово.

***

Нарешті наступило тепле літо. Довкола сонцем все залито.

Тільки осінь заступила літо. Уже дощем усе залито.

***

Виглянуло влітку сонце. Промінчик гріє у долоньці.

Зажурилось взимку сонце. Сніжинка тане у долоньці.

***

У нас з'явилась нова гра. ЇЇ придумала сестра.

Як тільки утікаю я, за мною бігає сестра.

 

ПЕРЕВІР СЕБЕ

1 (2013) 1 (2018) Накресли в зошиті таблицю та заповни її. На перетині вертикальної та горизонтальної колонок постав, де треба, знак +. Зроби висновок про особливості вивчених літературних казок.

Назва казки Казкові зачин і кінцівка Казкові слова Казкові предмети або казкові події Магічні числа Добро перемагає зло

Фарбований лис.. 

+

Жив собі...

+

Вовчик-братик

+

Мавпа Фрузя вистригла вовкові волосся

+

троє Псів

+

«Хуха-Моховинка»

 

+

Лісовик

+

Хуха ставала видимою біля дітей

+

три зустрічі з дідом

+

«Цар Плаксій та Лоскотон»

+

Там, де гори і долини...

краса-країна Сльозолий зі столицею Плаксоград

+

сім'я Плаксія  сльози відрами лила, торбина Лоскотона зі сміхом

+

три сини, три дочки

+

«Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії»

 

+

країна Недоладія 

+

книга Справаномер; черевик, яким літав Недочеревик

+

незавершених сто справ: Аля згадувала всі компоти, киселі, соки, які не допивала вдома

+

2 (2013) 2 (2018) Підготуй за темою «Літературні казки» запитання для однокласників, за якими можна перевірити їхні знання.

Автор казки "Фарбований лис"? Чому лису вдавалося обманювати інших звірів? 

Автор казки "Хуха-моховинка"? Де спочатку жила хуха Моховинка?

Автор повісті-казки "Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії"?

Яке справжнє ім'я Алі? Чому Аля потрапила до країни Недоладія? Чому Перший Недорадник носив шолом? Чому в будинку Недочеревика Аля передумала повертатися додому? Як називалась чарівна книга Недочеревика?

Упізнай героїв казки. Хто її автор?

Герої казки: Мальвіна, пудель Артемон і П'єро. Олексій Толстой автор казки "ЗОЛОТИЙ КЛЮЧИК, АБО ПРИГОДИ БУРАТІНО".

Інші завдання дивись тут...