Інші завдання дивись тут...

§ 45. НАЗЕМНО-ПОВІТРЯНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ЖИТТЯ ОРГАНІЗМІВ.

НАЗЕМНО-ПОВІТРЯНЕ СЕРЕДОВИЩЕ

АНТРОПОГЕННИЙ ФАКТОР

ПРИСТОСУВАННЯ ДО УМОВ СЕРЕДОВИЩА.

Перевірка знань.

1. Які особливості має наземно-повітряне середовище життя?

У наземно-повітряному середовищі достатньо світла і повітря, дуже різноманітні зволоженість і температура.

2. Як впливають чинники неживої природи на організми в наземно-повітряному  середовищі?

Організми пристосовуються до різних кліматичних зон, періодичних змін.

3. На прикладі кількох рослин і тварин своєї місцевості розкрийте їх пристосування до життя в наземно-повітряному середовищі.

Кішка має добре розвинуті органи чуття для пошуку їжі та орієнтації. Вона нічна тварина, тому має гострий зір. Активно переміщується на чотирьох кінцівках. Любить погрітися на сонці. Вдень багато спить. Має складну поведінку. Взимку збільшується підшерсток.

Ластівки денні тварини, уночі сплять. Здатні до польоту, у них є крила. Мають короткий та широкий дзьоб для ловлі комах на льоту. З нестачею їжі узимку летять у теплі краї. Дихають киснем атмосфери. Мають добре розвинуті органи чуття.

Дуб – листяне дерево. Восени скидає листя. 

Сосна – хвойне дерево. Хвоя випаровує менше води, що дозволяє пережити зиму. Любить світло, тому в лісах займає вищий ярус.

Липа скидає листя восени. Плоди мають пристосування для рознесення насіння вітром. 

4. Опишіть результати спостережень, проведених вами за завданнями рубрики «Станьте дослідниками природи».

Проведіть спостереження за чудовими птахами України лелеками. Ви побачите, як плавно і красиво переміщується цей птах, які великі в нього крила. Зверніть увагу на довгі ноги цих птахів. Спробуйте знайти відповідь, на запитання : «До чого при стосувалися лелеки, маючи такі ноги?»

До пошуку поживи у озерах та ставках.

Проведіть спостереження за кількома рослинами наземно-повітряного середовища, а також тваринами, які ведуть лише наземний спосіб життя. Які з розглянутих у параграфі, а також нові пристосування організмів до життя в цьому середовищі вам вдалося виявити?

Дихають киснем атмосфери, рослини випаровують надлишок води листям, тварини виділяють піт, рослини лісу ростуть ярусами, у спеку тварини ховаються в нори, активне переміщення тварин, зимова сплячка та заціпеніння, підтримання температури тіла теплокровними тваринами, тварини мають внутрішню опору (скелет).

5. Обговоріть у групі приклади позитивного і негативного впливу людини на організми наземно-повітряного середовища життя. Намагайтеся, щоб ваш вплив був тільки позитивним.

Позитивний вплив на організми наземно-повітряного середовища життя: не засмічувати територію, не рвати квіти, не ламати дерева, не палити вогнищ у лісі.

Негативний вплив на організми наземно-повітряного середовища життя: пожежі, сміття, вирубка лісу, браконьєрство.  

Майже всім живим істотам потрібен кисень. Його виробляють зелені рослини. Запропонуйте заходи зі збереження у вашій місцевості чистоти повітря та підтримки вмісту кисню у його складі.

1. Насаджувати дерева.

2. Обмежити неконтрольовану вирубку лісів.

3. Не зривати ранні квіти.

4. Не допускати виникнення лісових пожеж.

Інші завдання дивись тут...