Інші завдання дивись тут...

Розв'язник до підручника "Українська література 8 клас Авраменко О.М."

Завдання 1. Уривок із вірша М. Рильського.

Коли копають картоплю — стелиться дим над землею, 

листя летить воскувате, ніби метеликів рій, 

пахне грибами й медом, вогкістю пахне тією, 

що, опріч назви «осінь», немає імені їй.

Лише нюховим є образ

А меду             

Б диму

В грибів

Г вогкості

Завдання 2. Словесний образ-епітет ужито в рядку

А другому 

Б третьому 

В четвертому

Г п'ятому

Завдання 3. У мініатюрі В. Думанського «Коли копають картоплі» НЕМАЄ образу

А диму 

Б осені 

В картоплі

Г метеликів

Завдання 4.Художній образ — це конкретна й водночас узагальнена картина людського життя, що створена за допомогою вимислу й має естетичне значення. Різновиди художніх образів: словесний, слуховий, зоровий, нюховий, образ-символ, образ-персонаж та ін.

Завдання 5.Раніше прочитаний художній твір, у якому яскраво виражена виховна функція: "Федько-халамидник" Миколи Винниченка.

Завдання 6.Приклад виховної функції одного з раніше прочитаних творів: розуміння добра і зла.

Завдання 7.Раніше вивчений напам'ять вірш, від якого дістали естетичне задоволення: Павло Тичина "Гаї шумлять". Кілька рядків із нього. 

Гаї шумлять —

           Я слухаю.

Хмарки біжать —

            Милуюся.

Милуюся-дивуюся,

Чого душі моїй

            так весело.

Завдання 8. На мою думку, слова із заголовка цього розділу — духовна діяльність людини означають творчу діяльність, пов'язану з літературою, створення художніх творів, образів, ідеалів.

Завдання 9. Чому заповнення (чи незаповнення) окремих пунктів бланку художнього твору залежить від того, до якого літературного роду — лірики, епосу чи драми — належить художній твір. Кожний рід літератури має свої особливості.

Завдання 10. Художні образи, створені В. Ковальчук у картині «Дитячі сни», що на обкладинці цього підручника. Нюховий образ — пахощі квітів. Слуховий образ — помах крил. Зоровий образ — кольорові птахи, зелене листя, білява дівчинка.  Образ-символ — жар-птиці.

 

Завдання 11. Образи, наділені епітетами, картини «Кінець літа» А. Шкурка. Нюховий образ — свіжоскошене сіно, запашні квіти. Слуховий образ — шум дерев, розмова людей. Зоровий образ — золоті дерева, блакитне небо, білосніжні хмари, веселе село, тонка стежка. Образ-символ — жовте листя.

 

Завдання 12. Літературний паспорт вірша В. Симоненка «Лебеді материнства», вивчений у 7 класі.  

1. Назва: "Лебеді материнства".

2. Автор: Василь Симоненко.

3. Літературний рід: лірика.

4. Жанр: вірш.

5. Вид лірики: громадянський.

6. Провідний мотив: "Можна все на світі вибирати, сину, Вибрати не можна тільки Батьківщину".

7. Віршований розмір: шестистопний хорей з пірихієм.

8. Художні засоби: епітети, постійні епітети, метафори, порівняння, образи-символи.

Завдання 13. Художні образи в «Пісні про рушник» А. Малишка.  Нюховий образ — цвіт зелених лугів. Слуховий образ — шелест трав, щебетання дібров, солов'їні гаї. Зоровий образ — зелені луги, поле. Образ-символ — рушник, дорога, мати.

Інші завдання дивись тут...

  • Karina
    Виписати епітети з твору: Коли за селом стихає гул комбайна, коли в тиші ночей на землю починають падати зорі та груші, коли з небесного купола з де Великий Віз, мене щемно огортає передчуття осені. А ще як побачу в пишних кронах жовтий листок, а ще як підпалить хтось картоплиння! Дим перемішується з пахощами яблук і нагадує мені, що це минає серпень, що сонце заходить далеко не там, де за- ходило в червні. І, дивлячись на край свіжої ріллі, бачу кінець літа. А я наче й не набувся в його теплі, не нажився в його розкоші! Та зелені клени вже маряться золотими. І здається, що не комори наповнюються врожаєм, а сама душа збагачується життєвим ужинком.
    О цій порі, коли копають картоплі, я щоразу й дедалі глибше впадаю в якусь велику та терпко-піднесену покору. Під її могутнім впливом безмовно дозволяю деревам скидати листя, відпускаю у вирій журавлів і благословляю діток у школу. Бо повітря дедалі дужче пахне вереснем, а вересень пахне сторінками нових підручників. На шкільному подвір'ї враз здійметься гамір, і почнеться новий навчальний рік. Так заведено здавна, і це неодмінно, як осінь. ------------------ небесного купола, щемно огортає, в пишних кронах, жовтий листок, свіжої ріллі, клени маряться золотими, життєвим ужинком, велику та терпко-піднесену покору, могутнім впливом, нових підручників, шкільному подвір'ї, новий навчальний рік.
    14 вересня 2023 14:51