Інші завдання дивись тут...

§ 10. Травлення у товстому кишечнику. Печінка й підшлункова залоза

Сторінка 47.

Працюємо з текстом параграфа.

Завдання 1.  Доповніть план, за яким можна розповісти про події в товстому кишечнику. Запропонуйте товаришеві переказати за ним навчальний матеріал.

а)  Обробка яких речовин і в який спосіб відбувається у товстому кишечнику?

б)  Слиз у товстому кишечнику — походження і функція. 

в) Чому рештки їжі в товстому кишечнику ущільнюються?

г) Як скорочується сфінктер на кінці прямої кишки?

д) Як всмоктуються речовини у різних відділах травної системи?

Завдання 2.  Знайдіть у тексті відповіді на запитання: 

а) Яку будову має печінка? Складається з клітин гепатоцитів.

б) Якими є особливості кровопостачання печінки? Уся кров, що відтікає від травної системи через ворітну вену печінки заходить до печінки та очищується.

в) У чому полягає бар'єрна функція печінки? Знешкодження шкідливих речовин, та виведення продуктів розпаду зруйнованих клітин з жовчю в кишечник.

г) Яку роль відіграє печінка в процесі травлення? Виробляє жовч для емульгації жирів при травленні.

д) Якою є участь печінки в кровотворенні? Накопичує Ферум, який використовується для синтезу гемоглобіну.

Завдання 3. Використовуючи текст параграфа, порівняйте печінку й підшлункову залозу за масою; типом клітин, з яких складаються органи; за тим, де накопичується секрет залози; за складом секретів.

 

Печінка

Підшлункова залоза

Тип клітин

Гепатоцити

Виробляють компоненти травного соку, виробляють гормони

Маса

2-4% маси тіла

 

Місце накопичення секретів

Жовчний міхур

Протока в дванадцятипалу кишку

Склад секретів

Вода, мінеральні солі, жовчні кислоти, слиз, продукти обміну, жовчні пігменти.

Йони гідроген карбонату, ферменти, вода, слиз.

Контролюємо себе.

Завдання 1. Які процеси відбуваються в товстому кишечнику? Часткове перетравлення целюлози мікроорганізмами, синтез вітамінів К та групи В бактеріями, інтенсивне усмоктування води, мінеральних речовин, формування калових мас, виведення калових мас.

Завдання 2. У яких відділах травного тракту відбувається всмоктування? У всіх відділах травного каналу, та найінтенсивніше в тонкому кишечнику.

Завдання 3. Чому печінку відносять до травних залоз? Виробляє жовч для травлення.

Завдання 4. Як впливає жовч на процеси травлення? Емульгує (розбиває на дрібні краплі) жири.

Завдання 5. Де у вашому організмі знешкоджуються шкідливі речовини, що надійшли з їжею? У печінці.

Завдання 6. Поясніть, чому саме в тонкому кишечнику відбувається інтенсивне розщеплення більшості поживних речовин їжі. Діють ферменти підшлункового та кишкового соку для розщеплення, що розщеплюють усі поживні речовини. За рахунок кругових складок, кишкових ворсинок та мікроворсинок  має дуже велику площу. Наявне порожнинне та пристінкове травлення.

Завдання 7*. Які з цих речовин не розщеплюються під дією ферментів підшлункового соку: білки, целюлоза, жири, вуглеводи, вода? Целюлоза та вода.

Завдання 8*. Чому печінку називають «метаболічним котлом організму»? Більша частина корисних речовин, що всмокталися в кишечнику, потрапляє з кров'ю до гепатоцитів, вони беруть участь у метаболізмі, утворюючи необхідні для організму речовини. 

 

§ 11. Регуляція травлення.

Сторінка 51.

Працюємо з текстом параграфа.

Завдання 1.  Доповніть низку ключових слів, за допомогою яких можна розповісти про нервову й гуморальну регуляцію на різних етапах травлення: 

1) регуляція слиновиділення; подразнення нервових закінчень рецепторних нейронів язика, центр слиновиділення;

2) регуляція ковтання, корінь язика, центр ковтання, центр дихання, дихання припиняється;

3) регуляція проходження харчової грудки стравоходом, подразнення нервових закінчень у стінці стравоходу, нервові центри головного мозку, скорочення м’язів.

Завдання 2.  Перевірте за текстом, чи є у наведених твердженнях помилки, і виправте їх: секреція гормону гастрину є рефлексом, що виникає у відповідь на механічні подразнення шлунка; мішенню секретину є лише клітини печінки, а гормон холецистокинін впливає тільки на клітини стінок жовчного міхура. Секреція гормону гастрину є нервово-гуморальною регуляцією, яка виникає у відповідь на механічні подразнення шлунка; мішенню секретину є клітини  підшлункової залози, печінки та жовчного міхура, а гормон холецистокинін впливає на клітини стінок жовчного міхура та підшлункової залози.

Контролюємо себе.

Завдання 1. Які процеси травлення регулює нервова система? Виділення слини, ковтання, переміщення в травному каналі, випорожнення.

Завдання 2. Назвіть гормони, що беруть участь у регуляції травлення. Якими є ефекти цих гормонів? 

Гормон

Подразник

Місце виділення гормона

Ефект  дії

Гастрин

Хімічні подразнення нервових закінчень стінки шлунка

Залозисті клітини шлунка

У шлунку збільшується виділення шлункового соку

Секретин

Находження хімуса до дванадцятипалої кишки

Слизова оболонка дванадцятипалої кишки

Гальмування виділення шлункового соку в шлунку.

Підшлункова залоза синтезує підшлунковий сік. Активація вироблення жовчі печінкою.

Холецистокинін

Находження хімуса до дванадцятипалої кишки

Слизова оболонка дванадцятипалої кишки

Примушує скорочуватися стінки підшлункової залози. Скорочення стінок жовчного   міхура і викидання порції жовчі в дванадцятипалу кишку

Завдання 3. Поясніть, чи можна назвати шлунок органом ендокринної системи. Шлунок має власну ендокринну систему.

Завдання 4. Як регулюється скорочення м'язів стінки травного тракту? Нервовою регуляцією.

Завдання 5. Про людину, що емоційно розмовляє, кажуть: «Бризкає слиною». Поясніть, чому під час швидкого мовлення виділяється більше слини. Швидко рухається язик, подразнюються його рецептори.

Завдання 6*. Чому шкідливо постійно жувати жувальну гумку? Жування гумки сприяє виділенню шлункового соку, а сама  їжа не потрапляє до шлунку. 

Завдання 7*. Які складові процесу травлення людина здатна регулювати довільно? Поясніть, чому саме ці складові піддаються свідомому керуванню. Частково слиновиділення та ковтання, повністю випорожнення. Є початковим та кінцевими етапами травлення.

Працюємо разом.

Завдання 1.  Домовтеся з товаришами й створіть сценарій науково-популярного фільму «Перетворення сніданку в травній системі». Ротова порожнина (механічне перетравлення, хімічне перетравлення крохмалю, усмоктування глюкози), глотка (заковтування), стравохід (переміщення до шлунку), шлунок (механічне перетравлення, хімічне перетравлення білків та жирів молока, усмоктування деяких амінокислот та спиртів), тонкий кишечник (інтенсивне хімічне перетравлення усіх поживних речовин, інтенсивне усмоктування у кров амінокислот, моносахаридів та у лімфу жирних кислот), товстий кишечник (часткове перетравлення целюлози, синтез мікроорганізмами вітаміну К та групи В, усмоктування води та формування калових мас і виведення з організму).

Завдання 2.  Доповніть таблицю «Речовини в моєму організмі» інформацією про речовини, що описані в розділі 6. Ферменти. 

Інші завдання дивись тут...