Ворона сіра 

   Ворона сіра  пташка середнього розміру. 

  Оперення забарвлене в сірий колір. Голова, крила, хвіст та маніжка чорні. Має сильні та загострені крила. Її дзьоб дуже гострий. Ворона сильна та витривала, її не дуже лякає зимовий холод. Поблизу людських осель любить ласувати недоїдками. Спів пташок є звичайним карканням. 

   Ворона сіра дуже хитра та кмітлива, знає як обвести навколо пальця інших тварин. Її ще називають ґава.   

 

Науково-художній опис зозулі

    Зозуля – птах середнього розміру.

    У неї видовжене тіло, а довжина крил досягає 22 см. Хвіст заокруглений, він тем­но-сірого кольору. Його довжина сягає 18 см. Сіре оперення покрите з тем­ними  поперечними смугами. У птаха чорний дзьоб, короткі чіпкі лапи. Зозуля відкладає майже двадцять яєць, але сама не доглядає потомство. Співає властивим їй гучним «ку-ку».

    Зозуля знищує багато воло­хатої гусені.

 

Художній опис зозулі

    Зозуля прилітає ранньою вес­ною. Вона дарує всім гучне «ку-ку».

    У неї видовжене тіло. Воно вкрите сірим пір’ям з темними поперечними смугами. Дзьоб  зозулі чорного кольору. Чіпкі лапи короткі. Крила довгі і трохи коротший тем­но-сірий хвіст, який має заокруглену форму.  

    Зозуля добре відома тим, що підкидає свої яйця в чужі гнізда, а сама не висиджує пташенят. Проте її можна назвати невтомною трудівницею парків, лісів і садків, де вона поїдає велику волохату гусінь, яка не до вподоби багатьом птахам.

 

Прислів’я та приказки про птахів, гніздо

Сорока звичайна

Лелека

Опис веселого папужки

Як прадавні слов'яни пояснювали походження інших птахів  

Загадки про птахів

Казка «Смілива зозулька» Юрія Старостенка