Інші завдання дивись тут...

Завдання 77  Одиниці вимірювання

2 м 80 см + 20 см = 3 м

4 м – 20 см = 38 дм

5 м 7 см + 3 см = 5 м 1 дм

2 м – 2 дм 5 см = 18 дм 5 см

 

Завдання 78, 79  Письмове додавання

+324

  633

  957

+545

  125

  670

+317

  291

  608

+612

    58

  670

Завдання 80

За 7 хв кухар зліпив 28 вареників. За скільки хвилин він зліпить 40 вареників, якщо за 1 хв ліпитиме на 1 вареник більше?

Розв’язання

40 : (28 : 7 + 1) = 8 (хв.) 

Відповідь: зліпить за 8 хвилин

 

Завдання 81

За 7 годин кухар випік 42 піци. За скільки годин він випече 72 піци, якщо пектиме на 2 піци більше?

Розв’язання

72 : (42 : 7 + 2) = 9 (год.) 

Відповідь: випече за 8 годин

 

Завдання 82

До обіду в кафе замовили a порцій вареників, а після обіду — на b порцій більше. Скільки всього порцій вареників замовили в кафе за день? а + (а + b)

Якщо а = 38, b = 9, тоді а + (а + b) = 38 + (38 + 9) = 38 + 47 = 85

 

Завдання 83

У приватній пекарні в кінці тижня залишило­ся 215 кг пшеничного борошна, житнього — на 8 кг більше і 75 кг гречаного. Скільки всього кілограмів борошна залишилося в пекарні?

Розв’язання

215 + (215 + 8) + 75 = 513 (кг) 

Відповідь: у пекарні залишилося всього 513 кілограмів борошна

 

Завдання 84  Запиши число 100 за допомогою п'яти оди­ниць і знаків дій:

111 – 11 = 100
 

Завдання 85

Піцу прямокутної форми завдовжки 54 см роз­різали на 9 однакових порцій. Скільки порцій можна отримати з піци завдовжки 40 см, якщо порції на 2 см ширші?

Розв’язання

40 : (54 : 9 + 2) = 5 (п.) 

Відповідь: можна отримати 5 порцій

 

Завдання 86

Коли привезли 215 кг борошна вищого ґатунку, а першого — на 8 кг більше, то залишилося привезти ще 75 кг борошна вищого ґатунку. Скільки кілограмів борошна замовила їдальня?

Розв’язання

1) 215 + 75 = 290 (кг) – борошна вищого ґатунку замовила 

2) 215 + 8 = 223 (кг) – борошна першого ґатунку замовила 

3) 290 + 223 = 513 (кг) 

Відповідь: замовила 513 кілограмів борошна

 

Завдання 87  КАРАСЬ  (у порядку спадання 826, 792, 743, 513, 412, 363)

А

К

Ь

С

Р

А

+315

  198

  513

+580

  246

  826

_896

  533

  363

_754

  342

  412

_978

  235

  743

+525

  267

  792

Завдання 88

1) 100, 150, 200, 250, 300, 350, 400, 450

2) 700, 730, 760, 790, 820, 850, 880, 910, 930, 960, 990

3) 800, 760, 720, 680, 640, 600, 560, 520, 480, 440, 400

4) 1000, 990, 970, 940, 900, 850, 790, 720.

 

Завдання 89, 90 Письмове віднімання

_887

  782

  105

_640

  127

  513

_503

  122

  281

_780

   59

  721

Завдання 91

У швейному цеху за місяць використали 405 м вовняної тканини, лляної — на 125 м менше, ніж вовняної, а бавовняної — на 90 м більше, ніж лляної тканини. Скільки використали бавовняної тканини? Скільки всього тканини використали?

Розв’язання

1) 405 – 125 = 280 (м) – лляної тканини 

2) 280 + 90 = 370 (м) – бавовняної тканини 

3) 405 + 280 + 370 = 1055 (м) – всього тканини 

 

Завдання 92

З 18 м тканини пошили 9 однакових дитячих пальт. На пальто для дорослого потрібно на 1 м тканини більше, ніж на дитяче. Скільки метрів тканини потрібно для пошиття 6 одна­кових пальт для дорослих?

Розв’язання

(18 : 9 + 1) • 6 = 18 (м) 

Відповідь: потрібно 18 метрів тканини

 

Завдання 93

Від прямокутної ділянки завдовжки 26 м й завширшки 8 м відділили ділянку квадратної форми найбільших мож­ливих розмірів. Знайди периметр ділянки, що залишилася.

Міркуємо так

26 – 8 = 18 (м) – довжина ділянки, що залишилась

Р = 18 + 8 + 18 + 8 = 40 (м) – периметр ділянки, що залишився

Відповідь: 40 метрів

 

Завдання 94  У якому випадку, дивлячись на цифру 2, ми говоримо «десять»?

Дивлячись на годинник

 

Завдання 95

8 м – 4 дм = 7 м 6 дм

8 м – 4 см = 7 м 96 см 

8 м : 4 дм = 20

3 т – 2 ц = 2 т 8 ц

6 ц – 30 кг = 5 ц 70 кг

2 ц : 5 = 40 кг

 

Завдання 96

У двох сувоях залишилося 43 м тканини. В одному з них на 25 м тканини більше, ніж в іншому. Скільки метрів тканини в кожному сувої?

Відповідь: в одному – 34 метри, в другому – 9 метрів

 

Завдання 97

+541

  363

  904

+764

    16

  780

+340

  122

  462

_680

   47

 533

_809

  237

  572

_407

  147

  260

800 – 5 • 9 = 760

170 – 5 • 3 = 155

Завдання 98

За нормою ткаля повинна виткати на двох верстатах 875 м тканини. На одному верстаті вона виткала 477 м, а на іншому — на 36 м більше. Скільки метрів тканини понад норму виткала ткаля?

Розв’язання

(477 + (477 + 36)) – 875 = 115 (м) 

Відповідь: понад норму виткала 115 метрів тканини

Інші завдання дивись тут...