Обладнання: піпетка, рідинний термометр.

Матеріали: ватні диски, хо­лодна та гаряча вода, медичний спирт або інша летка рі­дина (наприклад, парфуми), кілька чистих паперових стікерів для записів (без клею).

 

Хід роботи

1. Покласти стікер, піпеткою нанести краплю води на стікер зліва, а потім краплю спирту на стікер справа. Спостерігати, яка крапля випаровується швидше.

Спостерігаємо, що в той час, коли краплю води ще бачимо, від краплі леткої речовини спирту залишилося тільки трохи «мокрого місця». Леткі речовини випаровуються швидше, ніж нелеткі. Випаровування залежить від роду речовини.    

 

2. Покласти стікер, на нього зліва і справа піпеткою нанести дві краплі води. Одну розтерти олівцем так, щоб збільшити площу поверхні. Спостерігати, яка крапля випарується швидше.

Швидкість випаровування залежить від площі поверхні. Що більша площа поверхні, тим швидше відбувається випаровування рідини.

 

3. Поставити один стікер. Нанести краплю спирту на стікер, а іншу – на долоню. Спостерігати, яка крапля випарується швидше.

На руці спирт випарувався швидше, ніж на стікері. Температура тіла людини вища, ніж температура поверхні стікера. Швидкість випаровування збільшується при підвищені температури.   

 

4. Поставити два стікери. На кожний за допомогою піпетки крапнути краплю спирту. Над правим стікером розмахувати папером або рукою. Спостерігати, яка крапля випарується швидше.

На правому стікері рідина випарувалася швидше. За рахунок обдування збільшили швидкість руху частинок. Випаровування залежить від наявності руху повітря над поверхнею випаровування.

 

5. Зняти покази термометра, коли показує температуру повітря. Намотати на резервуар термометра ватний диск і закріпити резинкою. Обережно намочити ватний диск. Спостерігати, як змінюються покази  термометра. Вказати найнижчу температуру, яку він покаже.  

Спочатку температура показувала 29 °С.

Знайдемо ціну поділки: (30 – 20) : 10 = 1(°С), тоді 20 + 1 • 9 = 19 (°С)   

Поступово температура знизилася до 27 °С, найменша температура 26°С.

Випаровування супроводжується зниженням температури.

 

Висновки. Спостереження показало, що швидкість випаровування залежить від багатьох чинників: роду речовини, площі поверхні, температури та наявності вітру. Випаровування супроводжується зниженням температури.