Інші завдання дивись тут...

Гіпотеза — припущення чи передбачення, яке необхідно довести.

 

Вчений

Гіпотеза

Французький філософ і математик Рене Декарт

(1596 – 1650)

 

Причиною утворення планет став вихровий рух.

Цю гіпотезу спіткало наукове забуття.

 

Французький учений Жорж Бюффон (1707 – 1788)

Сонце і планети утворилися у різний час.

Планета Земля утворилася в результаті катастрофи. Внаслідок зіткнення Сонця і небесного тіла (комети)  бризки речовин Сонця розлетілися довкола. Найбільші з них після охолодження і застигання утворили планети. Планета Земля – це уламок Сонця, який поступово охолодився.

Німецький філософ Іммануїл Кант (1724 – 1804)

Уся Сонячна система сформувалася з гігантської холодної пилоподібної хмари. Частинки цієї хмари перебували у постійному хаотичному русі, взаємно притягувалися, стикалися й ущільнювалися, утворюючи згущення. Згодом з центрального згущення за високої температури зробилося Сонце. Потім матерія, що оберталася навколо Сонця, розпалася на окремі згустки, з яких утворилися планети.

Французький астроном і математик П'єр Лаплас

(1749 – 1827)

 

Сонячна система виникла із гігантської розжареної газової хмари – речовини туманності. Під дією сили гравітації вона по­ступово остигала, стискалася, а відокремлені її згустки  дали початок Сонцю та планетам.

Англій­ський учений Джеймс Джинс (1877 – 1946)

Сонце і планети утворилися у різний час.

Зоря, що пролетіла надто близько від Сонця, відірвала якусь частину сонячної газової речовини у навколо космічний простір. Після її охолодження утворилися  планети Сонячної системи.

У 1930 році цю теорію було спростовано.

Російський учений Отто Шмідт (1891-1956)

Мільярди років тому навколо Сонця була велетенська хмара з холодного пилу і замерзло­го газу. Під час руху її компоненти взаємно притягуючись згущувалися і дали початок плане­там Сонячної системи. Збільшення розмірів планет відбувалося за рахунок їх зіткнення з космічними тілами.

Спільне для давніх гіпотез виникнення Землі:

• планета утворилася багато мільярдів років тому;

• вона з'явилася після Сонця;

• Сонце причетне до її утворення.

 

Гіпотези Іммануїла Канта і П'єра Лапласа були настільки близькі, що їх погляди часто викладаються як гіпотеза Канта-Лапласа.

Майже за 170 років до Джеймса Джинса подібну гіпотезу висловив Жорж Бюффон.

Гіпотеза Отто Шмідта розвинула гіпотези Іммануїла Канта і П'єра Лапласа.

 

Сучасні уявлення про виникнення Землі.

• Сонце і планети утворилися одночасно із частинок пилу і газів (вік найдавніших порід на Землі, знайдених у Сибіру, сягає понад чотири з половиною мільярдів років, вік Сонця становить приблизно п'ять мільярдів років);

• з холодних частинок утворилися згустки різних розмі­рів;

• в одному згустку від ущільнення і тертя сталося розжа­рення — так утворилося Сонце;

• навколо Сонця виникла газово-пилова хмара, зі згустків якої утворилися планети, серед яких і наша Земля.

 

Земля утворилась з розсія­ної газово-пилової хмари, яка існувала в космічному про­сторі. Поблизу цієї хмари, яка складалася з газу водню і пилу, вибухнула наднова зоря, і це призвело до розкручування речовини. Поступово під час обертання у центрі хмари накопичувались легкі гази, які із часом утворили Сонце. Мінеральні речовини газово-пило­вого диску кружляли навколо Сонця, збирались у згустки – так звані планетезималі (кам’яні брили), які зіштовхувалися, руйнувалися і об'єднувалися. Вони стали будівельним матеріалом для планет, а найбільші з них дали початок планетам. Саме обертанням і тяжінням до Сонця згустки  поступово набували форми кулі. Так виникла планета Земля. 

Інші завдання дивись тут...

  • катя
    мало!!!!
    12 лютого 2017 19:57