14 жовтня відзначають свято Покрови Пресвятої Богоро­диці, або, як його ще називають, «Покрови». Свято Покрови займає почесне місце серед найбільших свят в Україні.

  За легендою, у цей день військо князя Аскольда оточило Константинополь. Мешканці міста молитвами просили Божу Матір про порятунок на всеношній службі у Влахерській церкві. Богородиця з'явилася перед людьми та вкрила їх своїм омофором1. Це було провістям перемоги. Так і сталося: невдовзі надійшли воїни-захисники й звільнили населення від нападників. Вражений Аскольд та його дружинники2 прийняли хрещення і стали християнами.

   Свято Покрови було введено в християнство у X столітті.  

   Для козаків Покрова була найбільшим святом. Цього дня вибирали нового отамана. Козаки вірили, що свята Покрова охороняє їх, а Богородицю вони вважали своєю заступницею і покровителькою. На Запорожжі була церква Святої Покро­ви, а козаки особливо шанували ікони Божої Матері.

   1942 року цього дня створено Українську повстанську армію, яка боролася за самостійну Україну. Вояки вважали свято Покрови днем зброї.

   14 жовтня 2014 року запроваджено державне свято — День захисника України.

    Можна додати, що в цей день українці відзначають три свята. Перше — свято Покрови Пресвятої Богородиці. Друге — День україн­ського козацтва. Третє — День захисника України. Усі ці свята взаємопов'язані й виникали послідовно.

 

1. Омофор — широка накидка на плечі.

2. Дружинники — княже військо.

      

Прикмети на Покрову

Розкажіть, як ви готуєтеся до свята Дня захисника України та Дня козацтва 

Вірш Надії Красоткіни «До дня захисника Вітчизни» 

Аналіз вірша Дмитра Білоуса «Покрова»