1. Обери два предмети для зіставлення.

      Наприклад, неживі предмети, тварин, рослини, персонажів творів.

2. Порівняй їх, використавши діаграму Венна.

      Наприклад, для порівняння тварин порівнюємо за критеріями: де живуть, до якої групи тварин належать, яку мають будову тіла, розмір тіла, колір шерсті, про які ознаки тварин розповідають у казках тощо.

3. Напиши текст одним із способів.

• Описуй предмети за кожним критерієм по черзі, вказуючи, чи це подібність чи відмінність між ними.

     Наприклад, колір шерсті у тварин різний. У сірий, а в лисички — рудий. У вовка й лисички дуже чутливі носи. Це їм потрібно для полювання.

• Спочатку опиши один предмет за дібраними критеріями, потім — інший.

     Наприклад, лисичка — дика тварина. У неї гостра мордочка, маленькі чорні оченята, рудий пухнастий хвіст і хитра вдача. У казках і байках лисичку змальовують хитрою. До прикладу, у байці «Ґава і Лисиця» — забирає у ворони шматок ковбаси.

Потім опиши вовка.

4. Наприкінці зроби загальний висновок.

 

Порівняння вовка і собаки

   Я хочу порівняти вовка і собаку.

   Вовк – це хижа тварина. Вона живе у лісі. Її дуже важко приручити, бо вони живуть у зграї, а доросла тварина має інстинкт бути головним. Вовки   різних видів зазвичай схожі за зовнішністю. Вважаються великими тваринами. Частіше видають звук виття. У народній творчості вовка наділяють хижими намірами. Часто він недолугий, тоді його обманює лисиця.

   Собака – це приручена тварина. Вона живе біля людей, має  прив’язаність до них, є їхнім охоронцем. Собаки бувають різних порід. Вони істотно різняться розміром, довжиною вух, хвостами, забарвленням шерсті. Ці тварини бувають великими і малими. Частіше гавкають, іноді виють. У народній творчості собаки захищають господарів, допомагають іншим тваринам.

  Собаку називають другом людини. Такого не скажеш про вовка. Людям слід остерігатися вовчих зграй.

 

Порівняння вовка і собаки

   Я хочу порівняти вовка і собаку.

  Вовк – це хижа тварина, яка живе у лісі. Собака – приручений, він живе біля людей. Вовки  різних видів зазвичай схожі за зовнішністю, а собаки різних порід істотно різняться зовнішнім виглядом – вухами, хвостами, забарвленням, довжиною шерсті. Вовки вважаються великими тваринами, натомість собаки можуть бути і великими, і значно меншими.  Дикі тварини зазвичай виють, а приручені більше гавкають. У народній творчості вовків наділяють хижими намірами щодо інших, а собаки, навпаки, приходять на допомогу людям і безпомічним тваринам.

    Собаку називають другом людини. Такого не скажеш про вовка. Людям слід остерігатися вовчих зграй. 

 

Порівняняли лисичку і вовка

Порівняли паперову та електронну книжку