У невеликому лісі за великим містом жив Моховик.

  Одного разу він зустрів у лісі маленьку дівчинку. Вона заблукала і плакала. Дух лісу одягнув свого солом’яного бриля. У ньому він скидався на звичайного дідуся. Махнув Моховик чарівною дерев’яною ковінькою і вони полетіли до міста. Дівчинка побачила відомий кам’яний п’єдестал і заплескала в долоні. А незабаром вони опинилися в міській квартирі. Їх радо зустріли батьки дівчинки, які вже починали хвилюватися за доньку. Пригостили доброго незнайомця рибною юшкою, морквяним пирогом, м’ятним чаєм. Моховику сподобалися нові страви. Вони були несхожими на звичний кропив’яний суп.

    Дух лісу довго не затримався в гостях. Його чекали домашні. Раптом він зник. А дівчинка ще довго гадала, хто допоміг їй вибратися з лісу. Адже тепер ніхто не вірить у духів, як то було колись.

 

***

 

   Наближався зимовий вечір. Коли увечері я зі сестрою уже мали вечеряти, раптом біля нашого будинку з-під землі виник океан.       Тато зібрав нас у коридорі та пояснив, що в такій неординарній ситуації треба бути особливо дисциплінованим. Директорським голосом він розподіляв обов’язки. Коли океанічний прилив виніс нас з будинку, ми уже тепло одягнуті зручно сиділи кожен у своєму стільці. Нас не злякала би навіть мінусова температура. Не знаю, як довго ми пливли, коли нарешті на хвилях побачили велику сцену – така сама є в нашому театрі. Навкруги багато інших дітей чекали на початок театральної  вистави серед океану. Це було неймовірно! Усі знають, що зимонька щороку збирає на вечірнє видовище дітей, які дружать з дисципліною. Посередині виступали мешканці океану, а ведуча розповідала про те, як вони будуть зимуватиУвечері після вистави усі діти знову опинялися кожен у своєму домі.

   Якщо хочете взимку побачити цю виставу, будьте дисциплінованими! А я тепер достеменно знаю, що дисципліна допомагає отримувати знання.

 

Міфічні істоти лісовик, водяник, болотяник, криниці, домовик, моховик

Аналіз літературної віршованої «Казки про Оха-чародія» Лесі Українки

Яким ти уявляєш Оха з «Казки про Оха-чудодія»  Лесі Українки?

Власне продовження «Казки про Оха-чудодія» Лесі Українки

Чарівна народна казка «Ох»

Небилиці