На мою думку, сучасна людина значно менше придивляється до явищ природи. Цьому сприяють багато причин, насамперед умови теперішнього життя.

   По-перше, у давнину прості люди займалися сільським господарством. Завдяки містобудуванню та багатогалузевому господарству багато родин тепер живе в містах, де їхнє безпосереднє життя мало залежить від землі. По-друге, землеробський вид діяльності наших предків змушував приглядатися до явищ природи, прикмет, щоб мати гарний урожай. Від цього напряму залежав добробут кожної родини. У сучасному житті метеорологічні сайти прогнозують погоду на тривалий час. По-третє, у давнину діти убогих родин не могли вчасно відвідувати школу та отримувати знання через неймовірну причину: відсутність чобіт. Відкритою книгою для них ставала природа в теплу пору, коли можна було босоніж піти на прогулянку. Зараз навіть важко в таке повірити! Адже сучасні школярі мають усі можливості для навчання. По-четверте, прогрес і розвиток науки пояснює багато явищ природи, які колись викликали страх, поклоніння, що теж спонукало пильно приглядатися до природи. Розвиток інформаційних технологій у науково-популярних фільмах дозволяє показати таємниці природи, які ніколи не побачиш неозброєним оком. По-п'яте, зростає ритм життя, бо учні можуть відвідувати школу, гуртки, займатися улюбленою справою. Збільшується кількість інформації, причому її легко почерпнути зі всесвітньої мережі, не виходячи із дому. До природи, як колись, тепер уважно придивляються творчі люди, наприклад, письменники, художники, які своїми чудовими творами уміють розкрити красу природи та прищепити іншим любов до неї.  

    Як бачимо, на сьогодні добробут окремої людини мало залежить безпосередньо від природи, наука пояснює природні явища, завдяки прогресові створено багато штучних замінників  натуральних речовин тощо. Вважаю, що сучасникам не обов’язково приглядатися до явищ природи чи поведінки птахів, проте життя заставляє докладати зусилля на збереження довкілля. Саме це тепер може бути головним завданням щодо природи замість споглядання.

      

Прикмети

Чи віриш у прикмети