Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 99

Завдання 1

10 – 6 + 4 = 4 + 4 = 8       8 – 6 + 3 = 2 + 3 = 5

7 + 2 – 8 = 9 – 8 = 1         6 – 5 + 10 = 1 + 10 = 11

 

Завдання 2 Проста задача на різницеве порівняння

В авіатуристів 10 великих валіз і 6 легких рюкза­ків. На скільки більше поклажі їм треба здати в багаж, ніж узяти із собою в салон літака?

Короткий запис

Валіз — 10 штук, на ? більше

Рюкзаків — 6 штук

Схема

Розв'язання

10 – 6 = 4 (шт.) – на стільки більше поклажі їм треба здати в багаж, ніж узяти із собою в салон літака

Відповідь: на 4 валізи більше їм треба здати в багаж, ніж узяти із собою в салон літака 

 

Завдання 3

1) Задача на знаходження суми

Літаком переміщалось 5 груп туристів, а вертольотом – 3. Скільки всього груп туристів переміщалось повітряним транспортом?

Літак

Вертоліт

Всього

5 груп

3 групи

?

Короткий запис

Літак — 5 груп                                             

Вертоліт — 3 групи

Всього — ?

Схема

Розв'язання

5 + 3 = 8 (г.) – всього груп туристів переміщалось повітряним транспортом

Відповідь: повітряним транспортом переміщалось 8 груп туристів

 

2) Задача на знаходження невідомого доданка

Переміщалось 10 груп туристів. 6 груп літаком, а решта – вертольотом. Скільки груп туристів переміщалось вертольотом?

Літак

Вертоліт

Всього

6 груп

?

10 груп

Короткий запис

Літак — 6 груп

Вертоліт — ?

Всього — 10 груп

Схема

Розв'язання

10 – 6 = 4 (г.) – груп туристів переміщалось вертольотом

Відповідь: вертольотом переміщалось 4 групи туристів 

 

Завдання 4 Спочатку з вантажного відсіку літака виїхало 10 легкових авто, а потім — ще стільки ж. Скільки всього легкових авто виїхало з вантажного відсіку?

Спочатку

Потім

Всього

10 авто

стільки ж

?

Короткий запис

Спочатку — 10 авто

Потім — стільки ж

Всього — ?

Схема

Розв'язання

10 + 10 = 20 (ав.) – всього легкових авто виїхало з вантажного відсіку

Відповідь: з вантажного відсіку виїхало 20 авто

 

Завдання 5

7 – 0 = 7    8 – 1 = 7     9 – 2 = 7    10 – 3 = 7    11 – 4 = 7

12 – 5 = 7   13 – 6 = 7    14 – 7 = 7     

15 – 8 = 7    16 – 9 = 7   17 – 10 = 7

 

Завдання 6 Серед 15 туристів 10 подорожувало літаками, а 7 — потягами. Як це можливо?

Міркуємо так

15 = 10 + 7 – 2, тобто 2 туристи подорожували і літаком, і потягом

 

Завдання 7 Знаки дій

5 + 1 – 2 = 6 – 2 = 4        8 + 2 – 5 = 10 – 5 = 5

7 – 2 + 4 = 5 + 4 = 9       4 – 2 + 5 = 2 + 5 = 7 

6 – 3 + 1 = 3 + 1 = 4       11 + 1 – 2 = 12 – 2 = 10

 

СТОРІНКА 100

Завдання 1  Натуральні числа

Число, яке наступне до 16, 13, 12, 17:   17, 14, 13, 18

16 + 1 = 17    13 + 1 = 14    12 + 1 = 13    17 + 1 = 18

Число, яке попереднє до 16, 13, 12, 17:  15, 12, 11, 16

16 – 1 = 15    13 – 1 = 12     11 – 1 = 10     16 – 1 = 15

 

Завдання 2  Додати 1 — означає знайти наступне число, відняти 1 — означає знайти попереднє число:

15 + 1 = 16      18 – 1 = 17     20 – 1 = 19     19 + 1 = 20

 

Завдання 3

1) Задача на зменшення на деяке число

Привезли 15 кг жита, а пшениці – на 5 кг менше. Скільки кілограмів пшениці привезли?

Короткий запис

Жито — 15 кг

Пшениця — ?, на 5 кг менше

Короткий запис

Жито — 15 кг

Пшениця — ?, стільки ж, але без 5 кг

Схема

Розв'язання

15 – 5 = 10 (кг) – кілограмів пшениці привезли

Відповідь: привезли 10 кг пшениці

 

2) Задача на збільшення на деяке число

Привезли 15 кг жита, а пшениці – на 1 кг більше. Скільки кілограмів пшениці привезли?

Короткий запис

Жито — 15 кг

Пшениця — ?, на 1 кг більше

Короткий запис

Жито — 15 кг

Пшениця — ?, стільки ж і ще 1 кг

Схема

Розв'язання

15 + 1 = 16 (кг) – кілограмів пшениці привезли

Відповідь: привезли 16 кг пшениці

 

Завдання 4

1) Задача на віднімання

У їдальні було 5 кг цукру. Витратили 3 кг. Скільки кілограмів цукру залишилося?

Було

Витратили

Залишилося

5 кг

3 кг

?

Короткий запис

Було — 5 кг

Витратили — 3 кг

Залишилося — ?

Схема

Розв'язання

5 – 3 = 2 (кг) – кілограмів цукру залишилося.

Відповідь: 2 кілограми цукру залишилося.

 

2) Задача на додавання

У їдальні було 5 кг цукру. Купили ще 3 кг. Скільки стало кілограмів цукру?

Було

Купили

Стало

5 кг

3 кг

?

Короткий запис

Було — 5 кг

Купили — 3 кг

Стало — ?

Схема

Розв'язання

5 + 3 = 8 (кг) – кілограмів цукру стало

Відповідь: 8 кілограмів цукру стало

 

Завдання 5  «Круговий» приклад

15 – 5 – 2 = 10 – 2 = 8       8 + 10 – 1 = 18 – 1 = 17

17 – 7 – 1 = 10 – 1 = 9       9 + 1 – 0 = 10 – 0 = 10

10 + 5 + 1 = 15 + 1 = 16    16 – 1 + 0 = 15 + 0 = 15

 

Завдання 6  Порівняння чисел

Маса: горіхи — 4 кг, журавлина — 2 кг, родзинки — 6 кг

4 < 6     4 > 2    2 < 4    2 < 6    6 > 4    6 > 2

 

Завдання 7 

1) Ліва шалька — диня і гиря 2 кг, права шалька — гиря 5 кг

□ + 2 = 5

Щоб знайти невідомий доданок, треба від суми відняти відомий доданок

5 – 2 = 3 (кг) – маса дині

2) Ліва шалька — кавун, права шалька — гиря 5 кг і гиря 5 кг

□ = 5 + 5

5 + 5 = 10 (кг) – маса кавуна

Інші завдання дивись тут...