Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 119

Завдання 1

Завдання 1  100 к. = 1 грн

Монети: 10 коп., 50 коп, 1 грн

Паперові банкноти: 1 грн, 2 грн, 5 грн, 10 грн, 20 грн, 50 грн, 100 грн

 

Завдання 2  Порівняння чисел

45 < 54   63 > 39     97 > 89    17 < 71   30 > 29    19 < 21

 

Завдання 3 У Петрика є дві купюри по 10 грн, по одній купю­рі 5 грн і 1 грн. Скільки всього гривень у Петрика?

Перша купюра

Друга купюра

Третя купюра

Четверта купюра

Всього

10 грн

10 грн

5 грн

1 грн

?

Розв'язання

10 + 10 + 5 + 1 = 26 (грн) – гривень у Петрика

Відповідь: у Петрика 26 гривень

 

Завдання 4 Проста задача на віднімання

Оксанка має 30 грн. Вона купила олівець за 10 грн. Скільки гривень залишилося в Оксанки?

Було

Купила

Залишилось

30 грн

10 грн

?

Короткий запис

Було (має) – 30 грн

Витратила – 10 грн

Залишилось – ? грн

Схема

Розв'язання

30 – 10 = 20 (грн.) – гривень залишилося в Оксанки

Відповідь: в Оксанки залишилось 20 гривень

 

Завдання 5 Чи вистачить 100 грн, щоб оплатити покупку?

Хліб

Булочки

Олія

Фрукти

Овочі

Крупа

Всього

10 грн

10 грн

30 грн

30 грн

10 грн

10 грн

?

10 + 10 + 30 + 30 + 10 + 10 = 100 (грн)

Відповідь: так

 

Завдання 6 Мама дала старшому синові 20 грн, а молодшо­му — 10 грн. Якими купюрами могли бути ці гроші?

Міркуємо так

Купюри: 1 грн, 2 грн, 5 грн, 10 грн, 20 грн

20 = 10 + 10, 10 грн = 1 грн + 2  грн + 2 грн + 5 грн

Відповідь: можуть бути купюрами 1 грн, 2 грн, 5 грн, 10 грн, 20 грн

 

Завдання 7 У Єви є 10 монет по 10 коп. Скільки грошей у Єви?

Міркуємо так

10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 + 10 = 100 (коп.) = 1 (грн)

У Єви є 1 гривня

 

Завдання 8 У Юрка було 10 грн. Він купив булочку за 5 грн. Якими купюрами Юрко міг одержати решту?

Міркуємо так

10 – 5 = 5 (грн) – решта, тоді

5 грн = 2 грн + 2 грн + 1 грн

Відповідь: 1 грн, 2 грн, 5 грн

 

СТОРІНКА 120

Завдання 1  Натуральні числа

Числа від 89 до 94: 89, 90, 91, 92, 93, 94

Полічили п'ятірками до 30: 5, 10, 15, 20, 25, 30

Полічили п'ятірками від 30 до 10: 30, 25, 20, 15, 10

Полічили десятками до 100: 10, 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100

 

Завдання 2 

Доба — це проміжок часу, протягом якого плане­та Земля здійснює один оберт навколо своєї осі. Від початку першого уроку сьогодні до початку першого уроку завтра минає одна доба. Доба поділяється на день і ніч  

 

Завдання 3  Доба

У тижні 7 днів = 7 ночей = 7 діб

Дощ ішов 2 дні, 2 ночі й 2 ранки. Скільки діб ішов дощ? 2 доби

 

Завдання 4 Оля гостювала в тітки тиждень (7 діб) та ще 3 доби. Скільки всього днів Оля гостювала в тітки?

Спочатку

Потім

Всього

7 днів

3 дні

?

Короткий запис

Спочатку — 7 діб

Потім — 3 доби

Всього — ?

Схема

Розв'язання

1 тиждень = 7 діб = 7 днів

7 + 3 = 10 (д.) – днів Оля гостювала в тітки

Відповідь: у тітки Оля гостювала 10 днів

 

Завдання 5 Сьогодні понеділок. Який день буде через 2 доби?

Понеділок, вівторок, середа, четвер

2) Склали задачі за календарями

Квітень

Травень

Пн

1

8

15

22

29

 

6

13

20

27

Пн

Вт

2

9

16

23

30

 

7

14

21

28

Вт

Ср

3

10

17

24

 

1

8

15

22

29

Ср

Чт

4

11

18

25

 

2

9

16

23

30

Чт

Пт

5

12

19

26

 

3

10

17

24

31

Пт

Сб

6

13

20

27

 

4

11

18

25

 

Сб

Нд

7

14

21

28

 

5

12

19

26

 

Нд

Задача на знаходження суми. У квітні було 22 робочих та 8 святкових днів. Скільки всього днів було у квітні?

Робочі

Святкові

Всього

22 дні

8 днів

?

Короткий запис

Робочі — 22 дні

Святкові — 8 днів

Всього — ?

Схема

Розв'язання

22 + 8 = 30 (дн.) – всього днів було у квітні

Відповідь: у квітні було 30 днів

 

Задача на знаходження невідомого доданка. У травні всього 31 день, з них 8 днів – вихідних. Скільки робочих днів було у травні?

Робочі

Святкові

Всього

?

8 днів

31 день

Короткий запис

Робочі — ?

Святкові — 8 днів

Всього — 31 день

Схема

Розв'язання

31 – 8 = 23 (дн.) – робочих днів було у травні

Відповідь: у травні були 23 дні робочими

 

Завдання 6

Першого тижня квітня у середу було число 3

Квітень —  4 середи, травень — 5 серед, тому    4 < 5    5 > 4

16 квітня був вівторок, 9 травня був четвер

 

Завдання 7   «Круговий» приклад

18 – 8 + 2 = 10 + 2 = 12      12 + 1 – 10 = 13 – 10 = 3

3 + 6 + 10 = 8 + 10 = 19     19 – 10 – 3 = 9 – 3 = 6

6 + 10 – 1 = 16 – 1 = 15       15 – 5 + 8 = 10 + 8 = 18

 

Завдання 8 Скільки разів від числа 10 можна відняти по 2?

10 – 2 = 8     8 – 2 = 6    6 – 2 = 4    4 – 2 = 2    2 – 2 = 0

Відповідь: 5 разів

Інші завдання дивись тут...