Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 87

Завдання 1  Звірі: мавпа, жирафа, слон, фламінго

Корм: картопля — 20 кг, капуста — 16 кг, буряк — 18 кг, хліб — 5 кг, морква — 15 кг, цибуля — 10 кг, риба — 20 кг, зерно — 19 кг

Найбільше завезли картоплі (20 кг) і риби (20 кг), найменше хліба (5 кг)

 

Завдання 2  Додавання

7 + 3 = 10   читаємо рівність: «сума чисел 7 і 3 дорівнює десяти», «значення виразу 7 + 3 дорівнює десяти»

6 + 3 = 9  читаємо рівність: «сума чисел 6 і 3 дорівнює 9», «значення виразу 6 + 3 дорівнює 9»

 

Завдання 3

2 + 5 = 7    0 + 3 = 3      5 + 3 + 1 = 8 + 1 = 9

6 – 5 – 1 = 1 – 1 = 0       2 + 3 + 3 = 5 + 3 = 8

 

Завдання 4  Порівняння чисел

12 кг < 20 кг    5 кг + 5 кг < 11 кг (10 кг < 11 кг)

16 кг > 15 кг – 5 кг  (16 кг > 10 кг)    18 кг > 10 кг – 2 кг (18 кг > 8 кг)

 

Завдання 5

1) Проста задача на знаходження від’ємника

У зоопарк для жирафа завезли 10 кг цибулі. Зго­дували всю цибулю, крім 3 кг. Скільки кілограмів ци­булі згодували?

Було

Згодували

Залишилося

10 кг

?

3 кг

Короткий запис

Завезли — 10 кг

Згодували — ? кг

Залишилося — 3 кг

Схема

Розв'язання

10 – 3 = 7 (кг) – кілограмів ци­булі згодували

Відповідь: згодували 7 кілограмів ци­булі

 

2) Задача на зменшення на деяке число

У зоопарк для жирафа завезли 10 кг цибулі. Зго­дували на 3 кг менше, ніж завезли. Скільки кілогра­мів цибулі згодували?

Короткий запис

Завезли — 10 кг

Згодували — ?, на 3 кг менше

Короткий запис

Завезли — 10 кг

Згодували — ?, стільки ж, але без 3 кг

Схема

Розв'язання

10 – 3 = 7 (кг) – кілограмів ци­булі згодували

Відповідь: згодували 7 кілограмів ци­булі

 

Завдання 6 Складена задача (задача на дві дії)

У зоопарку двоє малят мавп, а дорослих мавп — стільки ж та ще 4. Скільки всього мавп у зоопарку? 

Малята

Дорослі

Всього

2 мавп

стільки ж та ще 4 мавпи (на 4 мавпи більше)

?

 

Короткий запис

Малята — 2 мавпи

Дорослі — ?, стільки ж і ще 4 мавпи

Всього — ?

Короткий запис

Малята — 2 мавпи

Дорослі — ?, на 4 мавпи більше

Всього — ?

Схема

Вираз    2 + (2 + 4)

Короткий запис №1

Малята — 2 мавпи

Дорослі — ?, стільки ж і ще 4 мавпи

Короткий запис №2

Малята — 2 мавпи

Дорослі — 4 мавпи

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки дорослих мавп у зоопарку?

2) Скільки всього мавп у зоопарку?

Розв'язання

2 + 4 = 6 (м.) – дорослих мавп у зоопарку

2 + 6 = 8 (м.) – всього мавп у зоопарку

Відповідь: у зоопарку 8 мавп 

 

Завдання 7

3 < 2 + 1 + 1 (3 < 4)     8 = 6 + 3 – 1 (8 = 8)

6 < 3 + 4 + 1 (6 < 8)     4 > 3 + 6 – 8  (4 > 1)

 

СТОРІНКА 88

Завдання 1  Сороки — 3 птахів, ворони — 7 птахів, синиці — 4 птахів, снігурі — 5 птахів

3 + 7 = 10   10 – 3 = 7    7 + 3 = 10     10 – 7 = 3

4 + 3 = 7     7 – 4 = 3      3 + 4 = 7       7 – 3 = 4

4 + 5 = 9     9 – 4 = 5      5 + 4 = 9       9 – 5 = 4

 

Завдання 2  Чия маса більша – кота чи собаки?

Міркуємо так

собака + кіт = кіт + кіт + кіт

Заберемо рижих котів, тоді  собака = кіт + кіт, маса собаки дорівнює масі двох котів, тобто маса собаки більша

 

Завдання 3

1) Задача на збільшення на деяке число

Біля годівниці було 4 горобці, а синичок — на 2 більше. Скільки було синичок?

Короткий запис

Горобці — 4 птахів

Синиці — ?, на 2 птахів більше

Короткий запис

Горобці — 4 птахів

Синиці — ?, стільки ж і ще 2 птахів

Схема

Розв'язання

4 + 2 = 6 (с.) – синичок було

Відповідь: було 6 синичок

 

2) Задача на зменшення на деяке число

Біля годівниці було 4 горобці, а синичок — на 2 менше. Скільки було синичок?

Короткий запис

Горобці — 4 птахів

Синиці — ?, на 2 птахів менше

Короткий запис

Горобці — 4 птахів

Синиці — ?, стільки ж, але без 2 птахів

Схема

Розв'язання

4 – 2  = 2 (с.) – синичок було

Відповідь: було 2 синичок

  

Завдання 4 На дереві сиділо 8 ворон, а на кущі — на 5 мен­ше. Скільки ворон сиділо на кущі?

Короткий запис

Дерево — 8 ворон

Кущі — ?, на 5 ворон менше

Короткий запис

Дерево — 8 ворон

Кущі — ?, стільки ж, але без 5 ворон

Схема

Розв'язання

8 – 5 = 3 (в.) – ворон сиділо на кущі

Відповідь: на кущі сиділо 3 ворон

 

Завдання 5 Бракує фігур

 

Завдання 6

1 дес. + 4 од. = 1 дес. 4 од.      1 дес. 8 од. – 8 од. = 1 дес.

1 дес. 5 од. – 5 од. = 1 дес.      1 дес. + 2 од. = 1 дес. 2 од.

1 дес. 6 од. – 1 дес. = 6 од.      2 дес. – 1 дес. = 1 дес.

Інші завдання дивись тут...