Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 37. § 11. Цікаві випробування

Завдання 1. Щоб прибрати зображення вікна з монітора, треба навести вказівник на кнопку із зображенням риски у верхньому правому куті  і натиснути ліву кнопку миші.

Завдання 2. Для того щоб можна було відкрити кожний замок (3, 1, 2), їх потрібно розташувати в порядку зростання номерів. Як це зробити? Як можна переміщувати значки на екрані монітора? Опишіть необхідні дії. Для переміщення значка на екрані потрібно встановити вказівник на його зображенні та, натиснувши ліву кнопку миші, перетягнути на нове місце Робочого стола.

Необхідні дії:

1) Навести курсор на замок 1;

2) Утримуючи ліву клавішу миші, перенести замок 1 на початок;

3) Навести курсор на замок 2;

4) Утримуючи ліву клавішу миші, перенести та розташувати замок 2 другим;

5) Навести курсор на замок 3;

6) Утримуючи ліву клавішу миші, перенести та розташувати замок 3 третім.

Завдання 3. Подвійним клацанням я розкрив перший замок, і на екрані з'явилися літери. Складіть із цих літер слово і поясніть, що воно означає. Клавіатура – основний пристрій введення інформації в комп’ютер. 

Завдання 4. Після розкриття другого замка на екрані з'явилося вікно із завданням, але дуже маленьких розмірів. Я не можу роздивитися завдання. Нагадайте, яку кнопку потрібно натиснути для розгортання вікна на весь екран монітора. Кнопка у вигляді квадрата у верхньому правому куті розгортає вікно програми на весь екран.

Завдання 5. За завданням другого замка треба в тексті на екрані знайти всі помилки і описати дії, що потрібно виконати для їх виправлення.

Ми дуже любем весь наш край, І любем україну, Її лани, зилений гай, Всаду — рясну калину.

Ми дуже любим весь наш край, І любем україну, Її лани, зилений гай, Всаду — рясну калину (підвести курсор до букви е, Забій, буква и)

Ми дуже любим весь наш край, І любим україну, Її лани, зилений гай, Всаду — рясну калину (підвести курсор до букви е, Забій, буква и)

Ми дуже любим весь наш край, І любим Україну, Її лани, зилений гай, Всаду — рясну калину (підвести курсор до букви у, Забій,  Shift у)

Ми дуже любим весь наш край, І любим Україну, Її лани, зелений гай, Всаду — рясну калину (підвести курсор до букви е, Забій, е)

Ми дуже любим весь наш край, І любим Україну, Її лани, зелений гай, В саду — рясну калину (підвести курсор до букви в, Пробіл)

Завдання 6. За завданням третього замка знайдіть відмінності між текстами, що відтворені на двох моніторах. Опишіть, як можна додати пропущені символи до тексту, що розташований ліворуч.

Прапор це - державний символ (навести курсор після слова прапор, Пробіл, -)

Прапор це - державний символ. (навести курсор після слова символ, .)

Він є в кожної держави; (навести курсор після слова держави, Shift 4)

Це для всіх - ознака сили (навести курсор після слова всіх, Пробіл, -)

Це для всіх - ознака сили, (навести курсор після слова сили, Shift ,)

Це для всіх - ознака слави (навести курсор після слова всіх, Пробіл, -)

Це для всіх - ознака слави. (навести курсор після слова слави, .)

Завдання 7. Для того щоб роздрукувати чарівне слово, потрібно з'єднати пристрій для друкування текстів зі системним блоком. Знайдіть необхідний дріт і нагадайте назву цього пристрою. №2 – принтер.

 

СТОРІНКА 43. § 12. Як комп'ютер Данилку допоміг

Завдання 1. Нагадай мені, будь ласка, яка програма допомогла Данилку ввести текст вітальної листівки. Текстовий редактор.

Завдання 2. Які клавіші використовував Данилко для виправлення помилок у тексті? Спочатку за допомогою клавіш керування курсором встановлював курсор за неправильною літерою, тоді вилучав непотрібну літеру клавішею Забій, потім натискав правильну літеру.

Завдання 3. За допомогою якої клавіші можна відкрити новий рядок? Для відкриття нового рядка використовують клавішу Enter.

Завдання 4. Який пристрій допоміг надрукувати листівки для учнів усього класу?

Принтер – пристрій для друку текстів та зображень.

Завдання 5. Пограйте в гру. Один називає клавішу, а інший - її призначення і навпаки. (Правильна відповідь - один бал.)

Shift Ctrl одночасно натискають для переключення мови ведення з клавіатури. Shift утримують під час введення великих літер і верхніх символів. Enter використовують для відкриття нового рядка. Забій - вилучає символ ліворуч від курсору.

 

ПОНЯТТЯ ПРО ПОВІДОМЛЕННЯ, ІНФОРМАЦІЮ ТА ІНФОРМАЦІЙНІ ПРОЦЕСИ

СТОРІНКА 46. § 13. Увага! Вам надійшло повідомлення

Чуття Дотик Смак Слух Нюх Зір
Орган Шкіра Язик Вухо Ніс Очі

Завдання 1. Назви органи чуття, що допоможуть визначити, що: а) светр м'який - шкіра; б) сумка синя - очі; в) по радіо лунає нова пісня - вухо.

Завдання 2. Передай без слів товаришу повідомленняа) небезпека – переляк; б) уже ранок – роблю зарядку; в) я не вивчив уроки – виводжу в повітрі цифру 2; г) хочу їсти – відкриваю рота.

Завдання 3. Яке повідомлення могла отримати кішка, якщо вона вигнула спину і шипить? Яким органом чуття вона могла його отримати? Повідомлення про небезпеку. Очі побачать наближення собаки, вуха почують гавкіт собаки.

 

СТОРІНКА 49. § 14. Зберігаємо, обробляємо, передаємо

Завдання 1. Який інформаційний процес відбувається, коли Данилко:

а) читає підручник у бібліотеці – отримання інформації;

б) говорить по телефону – передача інформації;

в) записує свої спостереження – зберігання інформації.

Завдання 2. Як ти можеш зберегти інформацію про вигляд квітки, яка виросла на твоєму підвіконні? Сфотографувати квітку.

 

СТОРІНКА 52. § 15. Історична подорож

Завдання 1. Які були перші спроби зберігання інформації? Настінні малюнки в печерах.

Завдання 2. Назви перший обчислювальний пристрійОбчислювальна дошка – абак.

Завдання 3. Під керівництвом якого українського вченого було розроблено перший український комп'ютер? Перший український комп'ютер (МЕОМ) було розроблено під керівництвом Сергія Лебедєва.

Завдання 4. Пограйте в гру. Один учень загадує одноцифрове число, а інший - угадує. Сигналом про те, що загадане число більше, ніж запропоноване, є палець, піднятий угору, а якщо менше, - палець, опущений униз.

Інші завдання дивись тут...