Інші завдання дивись тут...

Завдання 169 Сума розрядних доданків

11 = 10 + 1    12 = 10 + 2    13 = 10 + 3    14 = 10 + 4    15 = 10 + 5

16 = 10 + 6    17 = 10 + 7    18 = 10 + 8    19 = 10 + 9    

 

Завдання 170  Віднімання частинами

Зменшуване розклали на зручні доданки:

12 – 7 = (10 + 2) – 7 = (10 – 7) + 2 = 3 + 2 = 5

 

Завдання 171

12 – 5 = 12 – (2 + 3) = 12 – 2 – 3 = 7         12 – 9 = 12 – 2 – 7 = 10 – 7 = 3

11 – 7 + 6 = 11 + 6 – 7 = 17 – 7 = 10         12 – 4 – 5 = 12 – (4 + 5) = 12 – 9 = 3

5 + 6 – 9 = 5 + 4 – 9 + 2 = 9 – 9 + 2 = 2    8 + 4 – 7 = 8 – 7 + 4 = 1 + 4 = 5

 

Завдання 172 У ставку плавало 4 гусей, а качок — на 3 більше. Скільки всього гусей і качок плавало у ставку?

Гуси

Качки

Всього

4 птахів

на 3 птахів більше

?

Короткий запис

Гуси — 4 птахів

Качки — ?, на 3 птахів більше

Всього — ?

Схема

Вираз     4 + (4 + 3)

Короткий запис №1

Гуси — 4 птахів

Качки — ?, на 3 птахів більше

Короткий запис №2

Гуси — 4 птахів

Качки — 7 птахів

Всього — ?

План розв'язування

1) Скільки качок плавало у ставку?

2) Скільки всього гусей і качок плавало у ставку?

Розв’язання

1) 4 + 3 = 7 (к.) – качок плавало у ставку

2) 4 + 7 = 11 (п.) – всього птахів плавало у ставку

Відповідь: у ставку плавало 11 гусей і качок

 

Завдання 173 Купили 5 кг печива, а цукерок — на 3 кг менше. Скільки всього кілограмів печива й цукерок купили?

Печиво

Цукерки

Всього

5 кг

на 3 кг менше

?

Короткий запис

Печиво — 5 кг

Цукерки — ?, на 3 кг менше

Всього — ?

Схема

Вираз     5 + (5 – 3)

Короткий запис №1

Печиво — 5 кг

Цукерки — ?, на 3 кг менше

Короткий запис №2

Печиво — 5 кг

Цукерки — 2 кг

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки кілограмів цукерок купили?

2) Скільки всього кілограмів печива й цукерок купили?

Розв’язання

1) 5 – 3 = 2 (кг) – цукерок купили

2) 5 + 2 = 7 (кг) – всього кілограмів печива й цукерок купили

Відповідь: купили 7 кг печива й цукерок

 

Завдання 174

12 – 4 + 7 = 12 + 7 – 4 = 19 – 4 = 15     11 – 5 + 8 = 11 + 8 – 5 = 19 – 5 = 14

17 – 7 – 5 = 10 – 5 = 5                   10 + 2 – 9 = 10 – 9 + 2 = 1 + 2 = 3

 

Завдання 175  У Юриному пеналі 3 прості олівці, а кольорових — на 5 олівців більше. Скільки всього олівців у Юриному пеналі?

Прості

Кольорові

Всього

3 олівці

на 5 олівців більше

?

Короткий запис

Прості — 3 олівці

Кольорові — ?, на 5 олівців більше

Всього — ?

Схема

Вираз    3 + (3 + 5)

Короткий запис №1

Прості — 3 олівці

Кольорові — ?, на 5 олівців більше

Короткий запис №2

Прості — 3 олівці

Кольорові — 8 олівців

Всього — ?

План розв'язування

1) Скільки кольорових олівців у Юриному пеналі?

2) Скільки всього олівців у Юриному пеналі?

Розв’язання

1) 3 + 5 = 8 (ол.) – кольорових олівців у Юриному пеналі

2) 3 + 8 = 11 (ол.) – всього олівців у Юриному пеналі

Відповідь: у Юриному пеналі 11 олівців

 

Завдання 176 Від числа 18 віднімали по 3, поки не отримали число 0: 18 – 3 = 15    15 – 3 = 12   12 – 3 = 9   9 – 3 = 6   6 – 3 = 3   3 – 3 = 0 

 

Завдання 177 Додали три рази число 6

6 + 6 + 6 = 6 + 4 + 2 + 6 = 12 + 6 = 18

 

Завдання 178  Від’ємник розклали на зручні доданки:

13 – 4 = 13 – (3 + 1) = 13 – 3 – 1 = 10 – 1 = 9

 

Завдання 179

13 – 5 = 13 – 3 – 2 = 10 – 2 = 8         13 – 6 = 13 – 3 – 3 = 10 – 3 = 7

13 – 7 = 13 – 3 – 4 = 10 – 4 = 6         13 – 8 = 13 – 3 – 5 = 10 – 5 = 5

13 – 9 = 13 – 3 – 6 = 10 – 3 = 4

 

Завдання 180

Віднімання частинами (від’ємник розклали на зручні доданки):

13 – 6 = 13 – (3 + 3) = 13 – 3 – 3 = 10 – 3 = 7

13 – 9 = 13 – (3 + 6) = 13 – 6 – 3 = 7 – 3 = 4

Порозрядне віднімання з переходом через десяток (зменшуване розклали на зручні доданки):

13 – 6 = (10 + 3) – 6 = 3 + (10 – 6) = 3 + 4 = 7

13 – 9 = (10 + 3) – 9 = 3 + (10 – 9) = 3 + 1 = 4

Віднімання способом заокруглення:

13 – 6 = 13 – (10 – 4) = 13 – 10 + 4 = 3 + 4 = 7

13 – 9 = 13 – (10 – 1) = 13 – 10 + 1 = 3 + 1 = 4

 

Завдання 181

2 + 9 – 7 = 9 – 7 + 2 = 2 + 2 = 4          12 – 5 + 8 = 8 – 5 + 12 = 15

13 – 5 + 9 = 9 – 5 + 13 = 4 + 13 = 17    9 + 4 – 8 = 9 – 8 + 4 = 1 + 5 = 5

 

Завдання 182  Софійка виготовила 4 букети квітів, а Галинка — на 2 букети більше. Скільки всього букетів квітів виготовили дівчатка?

Софійка

Галинка

Всього

4 букети

на 2 букети більше

?

Короткий запис

Софійка — 4 букети

Галинка — ?, на 2 букети більше

Всього — ?

Схема

Вираз     4 + (4 + 2)

Короткий запис №1

Софійка — 4 букети

Галинка — ?, на 2 букети більше

Короткий запис №2

Софійка — 4 букети

Галинка — 6 букетів

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки букетів квітів виготовила Галинка?

2) Скільки всього букетів квітів виготовили дівчатка?

Розв’язання

1) 4 + 2 = 6 (б.) – букетів квітів виготовила Галинка

2) 4 + 6 = 10 (б.) – всього букетів квітів виготовили дівчатка

Відповідь: дівчатка виготовили 10 букетів квітів

 

Завдання 183 У Петрика 5 м'ячів, а в Андрійка — на 2 м'ячі більше. Скільки всього м'ячів у хлопчиків?

Петрик

Андрійко

Всього

5 м'ячів

на 2 м'ячі більше

?

Короткий запис

Петрик — 5 м'ячів

Андрійко — ?, на 2 м'ячі більше

Всього — ?

Схема

Вираз     5 + (5 + 2)

Короткий запис №1

Петрик — 5 м'ячів

Андрійко — ?, на 2 м'ячі більше

Короткий запис №2

Петрик — 5 м'ячів

Андрійко — 7 м'ячів

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки м’ячів у Андрійка?

2) Скільки всього м’ячів у хлопчиків?

Розв’язання

1) 5 + 2 = 7 (м.) – м'ячів у Андрійка

2) 5 + 7 = 12 (м.) – всього м'ячів у хлопчиків

Відповідь: у хлопчиків 12 м'ячів

 

Завдання 184 Пішов Петрик зі Софійкою та Андрійком у сад. Петрик поліз на яблуню. Він не втримався на тонкій гілці й упав додолу. Андрійко та Софійка допомогли Петрикові повернутися додому. Бабуся надала першу допомогу. Петрик картав себе за витівку, бо тепер доводиться користуватися палицею.  

1 – В, 2 – Д, 3 – А, 4 – Е, 5 – Б, 6 – Г

 

Завдання 185

17 – 4 – 5 = 13 – 5 = 13 – 3 – 2 = 8      13 – 4 – 7 = 9 – 7 = 2

10 + 3 – 8 = 10 – 8 + 3 = 2 + 3 = 5      8 + 4 – 3 = 8 – 3 + 4 = 5 + 4 = 9

 

Завдання 186  Сім'я тиждень (7 днів) відпочивала на морі, а в горах — на 3 дні менше. Скільки всього днів сім'я була на відпочинку?

На морі

У горах

Всього

7 днів

на 3 дні менше

?

Короткий запис

На морі — 7 днів

У горах — ?, на 3 дні менше

Всього — ?

Схема

Вираз   7 + (7 – 3)

Короткий запис №1

На морі — 7 днів

У горах — ?, на 3 дні менше

Короткий запис №2

На морі — 7 днів

У горах — 4 дні

Всього — ?

План розв'язування

1) Скільки днів сім'я відпочивала в горах?

2) Скільки всього днів сім'я була на відпочинку?

Розв’язання

1) 7 – 3 = 4 (д.) – днів відпочивала в горах

2) 7 + 4 = 11 (д.) – всього днів сім'я була на відпочинку

Відповідь: на відпочинку сім'я була 11 днів

Інші завдання дивись тут...

  • Anya
    Дякую ща хороший сайт
    21 жовтня 2019 21:59
  • Anya
    Мені подобається цей сайт.
    22 жовтня 2019 13:52