Інші завдання дивись тут...

Завдання 467 Рівняння

Щоб знайти невідомий доданок, треба від суми відняти відомий доданок

51 – 34 = (11 + 40) – 34 = 11 + (40 – 34) = 11 + 6 = 17

65 – 27 = 35 + (30 – 27) = 35 + 3 = 38

85 – 27 = 55 + (30 – 27) = 55 + 3 = 58

100 – 70 = 30

56 – 7 = 46 + (10 – 7) = 46 + 3 = 49

63 – 60 = 3

80 – 8 = 72

 

Завдання 468  На трьох полицях шафи стоїть 68 книжок. На першій полиці — 25 книжок, а на другій — 32 книжки. Скільки книжок на третій полиці?

Короткий запис

І і ІІ полиці — ?, 25 к. і 32 к.

ІІІ полиця — ?

Всього — 68 к.

Короткий запис

І полиця — 25 к.

ІІ полиця — 32 к.

Всього (ІІ і ІІ полиця) — ?

ІІІ полиця — ?

Всього — 68 к.

Схема

Вираз 68 – (25 + 32)

Короткий запис №1

І полиця — 25 книжок

ІІ полиця — 32 книжки

Всього — ?

Короткий запис №2

І і ІІ полиці — 57 книжок

ІІІ полиця — ?

Всього — 68 книжок

План розв'язування

1) Скільки книжок стоїть на першій і другій полицях разом?

2) Скільки книжок стоїть на третій полиці?

Розв’язування

1) 25 + 32 = 57 (к.) – книжок стоїть на першій і другій полицях разом

2) 68 – 57 = 11 (к.) – книжок стоїть на третій полиці

 

2 спосіб

Короткий запис

ІІ полиця — 32 книжки

ІІІ полиця — ?

(Всього) ІІ і ІІІ полиця — ?

І полиця — 25 книжок

Всього — 68 книжок

Схема

Вираз (68 – 25) – 32

Короткий запис №1

ІІ і ІІІ полиці — ?

І полиця — 25 книжок

Всього — 68 книжок

Короткий запис №2

ІІ полиця — 32 книжки

ІІІ полиця — ?

Всього — 43 книжки

План розв'язування

1) Скільки книжок стоїть на другій і третій полицях разом?

2) Скільки книжок стоїть на третій полиці?

Розв’язування

1) 68 – 25 = 43 (к.) – книжок стоїть на другій і третій полицях разом

2) 43 – 32 = 11 (к.) – книжок стоїть на третій полиці

 

3 спосіб

Короткий запис

І полиця — 25 книжок

ІІІ полиця — ?

(Всього) І і ІІІ полиця — ?

ІІ полиця — 32 книжки

Всього — 68 книжок

Схема

Вираз (68 – 32) – 25

Короткий запис №1

І і ІІІ полиці — ?

ІІ полиця — 32 книжки

Всього — 68 книжок

Короткий запис №2

І полиця — 25 книжок

ІІІ полиця — ?

Всього — 36 книжки

План розв'язування

1) Скільки книжок стоїть на першій і третій полицях разом?

2) Скільки книжок стоїть на третій полиці?

Розв’язування

1) 68 – 32 = 36 (к.) – книжок стоїть на першій і третій полицях разом

2) 36 – 25 = 11 (к.) – книжок стоїть на третій полиці

 

4 спосіб

Короткий запис

І полиця — 25 книжок

ІІ полиця — 32 книжки

ІІІ полиця — ?

Всього — 68 книжок

Схема

Розв’язання

68 – 25 – 32 = 11 (к.) – книжок стоїть на третій полиці

Відповідь: на третій полиці стоїть 11 книжок

 

Завдання 469 Маса теляти, поросяти та ягняти разом становить 95 кг. Маса теляти — 49 кг, а маса поросяти — 35 кг. Яка маса ягняти?

Короткий запис

Теля і порося — ?, 49 кг і 35 кг

Ягня — ?

Всього — 95 кг

Теля — 49 кг

Порося — 35 кг

Всього (Теля і порося) — ?

Ягня — ?

Всього — 95 кг

Схема

Вираз   95 – (49 + 35)

Короткий запис №1

Теля — 49 кг

Порося — 35 кг

Всього — ?

Короткий запис №2

Теля і порося — 89 кг

Ягня — ?

Всього — 95 кг

План розв’язування

1) Яка маса теляти і поросяти разом?

2) Яка маса ягняти?

Розв’язання

1) 49 + 35 = 84 (кг) – маса теляти і поросяти разом

2) 95 – 84 = 11 (кг) – маса ягняти

 

2 спосіб

Короткий запис

Порося — 84 кг

Ягня — ?

Всього (Порося і ягня) — ?

Теля — 49 кг

Всього — 95 кг

Схема

Вираз   (95 – 49) – 35

Короткий запис №1

Порося і ягня — ?

Теля — 49 кг

Всього — 95 кг

Короткий запис №2

Порося — 35 кг

Ягня — ?

Всього — 46 кг

План розв’язування

1) Яка маса поросяти і ягняти разом?

2) Яка маса ягняти?

Розв’язання

1) 95 – 49 = 46 (кг) – маса поросяти і ягняти разом

2) 46 – 35 = 11 (кг) – маса ягняти

 

3 спосіб

Короткий запис

Теля — 49 кг

Ягня — ?

Всього (Теля і ягня) — ?

Порося — 35 кг

Всього — 95 кг

Схема

Вираз   (95 – 35) – 49

Короткий запис №1

Теля і ягня — ?

Порося — 35 кг

Всього — 95 кг

Короткий запис №2

Теля — 49 кг

Ягня — ?

Всього — 60 кг

План розв’язування

1) Яка маса теля і ягняти разом?

2) Яка маса ягняти?

Розв’язання

1) 95 – 35 = 60 (кг) – маса теля і ягняти разом

2) 60 – 49 = 11 (кг) – маса ягняти

 

4 спосіб

Короткий запис

Теля — 49 кг

Порося — 35 кг

Ягня — ?

Всього — 95 кг

Схема

Розв’язання

95 – 49 – 35 = 11 (кг) – маса ягняти

Відповідь: маса ягняти 11 кг

 

Завдання 470, 471, 472  Дано: №1 – чотирикутник, №2 – прямокутний трикутник, №3 – прямокутник, №4 – п’ятикутник

Номери фігур, що мають прямий кут: 2, 3, 4

 

Завдання 473

42 – 24 = (12 + 30) – 24 = 12 + (30 – 24) = 12 + 6 = 18

38 – 19 = 18 + (20 – 19) = 18 + 1 = 19

 

44 – (56 – 38) = 26

1) 56 – 38 = 16 + (40 – 38) = 16 + 2 = 18

2) 44 – 18 = 24 + (20 – 18) = 24 + 2 = 26

 

34 + (73 – 47) = 60

1) 73 – 47 = 23 + (50 – 47) = 23 + 3 = 26

2) 34 + 26 = (30 + 20) + (4 + 6) = 50 + 10 = 60

 

Завдання 474 У кіоск завезли 75 кг фруктів. Із них було 32 кг бана­нів і 15 кг ківі. Решту фруктів становили апельсини. Скільки кілограмів апельсинів завезли в кіоск?

Короткий запис

Банани і ківі — ?, 32 кг і 15 кг

Апельсини — ?

Всього — 75 кг

Банани — 32 кг

Ківі — 15 кг

Всього (Банани і ківі) — ?

Апельсини — ?

Всього — 75 кг

Схема

Вираз   75 – (32 + 15)

Короткий запис №1

Банани — 32 кг

Ківі — 15 кг

Всього — ?

Короткий запис №2

Банани і ківі — 47 кг

Апельсини — ?

Всього — 75

План розв'язування

1) Скільки всього кілограмів бананів і ківі завезли в кіоск?

2) Скільки кілограмів апельсинів завезли в кіоск?

Розв’язання

1) 32 + 15 = 47 (кг) – всього кілограмів бананів і ківі завезли в кіоск

2) 75 – 47 = 28 (кг) – кілограмів апельсинів завезли в кіоск

 

2 спосіб

Короткий запис

Ківі — 15 кг

Апельсини — ?

Всього (Ківі й апельсини) — ?

Банани — 32 кг

Всього — 75 кг

Схема

Вираз   (75 – 32) – 15

Короткий запис №1

Ківі й апельсини — ?

Банани — 32 кг

Всього — 75

Короткий запис №2

Ківі — 15 кг

Апельсини — ?

Всього — 47 кг

План розв'язування

1) Скільки всього кілограмів ківі й апельсинів завезли в кіоск?

2) Скільки кілограмів апельсинів завезли в кіоск?

Розв’язання

1) 75 – 32 = 43 (кг) – всього кілограмів ківі й апельсинів завезли в кіоск

2) 43 – 15 = 28 (кг) – кілограмів апельсинів завезли в кіоск

 

3 спосіб

Короткий запис

Банани — 32 кг

Апельсини — ?

Всього (Банани й апельсини) — ?

Ківі — 15 кг

Всього — 75 кг

Схема

Вираз   (75 – 15) – 32

Короткий запис №1

Банани й апельсини — ?

Ківі — 15 кг

Всього — 75

Короткий запис №2

Банани — 32 кг

Апельсини — ?

Всього — 60 кг

План розв'язування

1) Скільки всього кілограмів бананів і апельсинів завезли в кіоск?

2) Скільки кілограмів апельсинів завезли в кіоск?

Розв’язання

1) 75 – 15 = 60 (кг) – всього кілограмів бананів й апельсинів завезли в кіоск

2) 60 – 32 = 28 (кг) – кілограмів апельсинів завезли в кіоск

 

4 спосіб

Короткий запис

Банани — 32 кг

Ківі — 15 кг

Апельсини — ?

Всього — 75 кг

Схема

Розв’язання

75 – 32 – 15 = 28 (кг) – кілограмів апельсинів завезли в кіоск

Відповідь: у кіоск завезли 28 кілограмів апельсинів

 

Завдання 475

1) 6740 = 27        6750 = 17      6710 = 57

 

2) 84 – 7 = 84 – (4 + 3) = 84 – 4 – 3 = 80 – 3 = 77

84 – 5 = 84 – 4 – 1 = 80 – 1 = 79

84 – 9 = 84 – 4 – 5 = 80 – 5 = 75

 

3) 42 – 8 = (32 + 10) – 8 = 32 + (10 – 8) = 32 + 2 = 34

42 – 7 = 32 + (10 – 7) = 32 + 3 = 35

42 – 6 = 32 + (10 – 6) = 32 + 4 = 36

 

Завдання 476  Віднімання

70 – 46 = 70 – (40 + 6) = 70 – 40 – 6 =24

1) 70 – 40 = 30

2) 30 – 6 = 24

 

Завдання 477

80 – 46 = 80 – (40 + 6) = 80 – 40 – 6 = 40 – 6 = 34

90 – 53 = 90 – 50 – 3 = 40 – 3 = 37

100 – 27 = 100 – 20 – 7 = 80 – 7 = 73

40 – 28 = 40 – 20 – 8 = 20 – 8 = 12

30 – 15 = 30 – 10 – 5 = 20 – 5 = 15

 

Завдання 478   За олівець, зошит і лінійку заплатили 34 грн. Олівець коштує 7 грн, зошит — 12 грн. Яка ціна лінійки?

Короткий запис

Олівець і зошит — ?, 7 грн і 12 грн

Лінійка — ?

Всього — 34 грн

Олівець — 7 грн

Зошит — 12 грн

Всього (Олівець і зошит) — ?

Лінійка — ?

Всього — 34 грн

Схема

Вираз  34 – (7 + 12)

Короткий запис №1

Олівець — 7 грн

Зошит — 12 грн

Всього — ?

Короткий запис №2

Олівець і зошит — 19 грн

Лінійка — ?

Всього — 34 грн

План розв’язування

1) Скільки гривень заплатили за олівець і зошит разом?

2) Яка ціна лінійки?

Розв’язання

1) 7 + 12 = 19 (грн.) – гривень заплатили за олівець і зошит разом

2) 34 – 19 = 15 (грн.) – ціна лінійки

 

2 спосіб

Короткий запис

Зошит — 12 грн

Лінійка — ?

Всього (Зошит і лінійка) — ?

Олівець — 7 грн

Всього — 34 грн

Схема

Вираз  (34 – 7) – 12

Короткий запис №1

Зошит і лінійка — ?

Олівець — 7 грн

Всього —  34 грн

Короткий запис №2

Зошит — 12 грн

Лінійка — ?

Всього — 27 грн

План розв’язування

1) Скільки гривень заплатили за зошит і лінійку разом?

2) Яка ціна лінійки?

Розв’язання

1) 34 – 7 = 27 (грн.) – гривень заплатили за зошит і лінійку разом

2) 27 – 12 = 15 (грн.) – ціна лінійки

 

3 спосіб

Короткий запис

Олівець — 7 грн

Лінійка — ?

Всього (Олівець і лінійка) — ?

Зошит — 12 грн

Всього — 34 грн

Схема

Вираз  (34 – 12) – 7

Короткий запис №1

Олівець і лінійка — ?

Зошит — 12 грн

Всього —  34 грн

Короткий запис №2

Олівець — 7 грн

Лінійка — ?

Всього — 22 грн

План розв’язування

1) Скільки гривень заплатили за зошит і лінійку разом?

2) Яка ціна лінійки?

Розв’язання

1) 34 – 12 = 22 (грн.) – гривень заплатили за олівець і лінійку разом

2) 22 – 7 = 15 (грн.) – ціна лінійки

 

4 спосіб

Короткий запис

Олівець — 7 грн

Зошит — 12 грн

Лінійка — ?

Всього — 34 грн

Схема

Розв’язання

34 – 7 – 12 = 15 (грн.) – ціна лінійки

Відповідь: ціна лінійки 15 гривень

 

Завдання 479 У трьох бригадах працює 80 будівельників. У першій бригаді — 32 будівельники, а в другій — 27. Скільки будівельників працює в третій бригаді?

Короткий запис

І і ІІ бригади — ?, 32 б. і 27 б.

ІІІ бригада — ?

Всього — 80 б.

І бригада — 32 б.

ІІ бригада — 27 б.

Всього (І бригада і ІІ бригада) — ?

ІІІ бригада — ?

Всього — 80 б.

Схема

Вираз    80 – (32 + 27)

Короткий запис №1

І бригада — 32 будівельники

ІІ бригада — 27 будівельників

Всього — ?

Короткий запис №2

І і ІІ бригади — 59

ІІІ бригада — ?

Всього — 80 будівельників

План розв’язування

1) Скільки будівельників працює в І і ІІ бригадах разом?

2) Скільки будівельників працює в ІІІ бригаді?

Розв’язання

1) 32 + 27 = 59 (б.) – будівельників працює в І і ІІ бригадах разом

2) 80 – 59 = 21 (б.) – будівельників працює в ІІІ бригаді

 

2 спосіб

Короткий запис

ІІ бригада — 27 будівельників

ІІІ бригада — ?

Всього (ІІ і ІІІ бригади) — ?

І бригада — 32 будівельники

Всього — 80 будівельників

Схема

Вираз    (80 – 32) – 27

Короткий запис №1

ІІ і ІІІ бригади — ?

І бригада — 32 будівельники

Всього — 80 будівельників

Короткий запис №2

ІІ бригада — 27 будівельників

ІІІ бригада — ?

Всього — 48 будівельників

План розв’язування

1) Скільки будівельників працює в ІІ і ІІІ бригадах разом?

2) Скільки будівельників працює в ІІІ бригаді?

Розв’язання

1) 80 – 32 = 48 (б.) – будівельників працює в ІІ і ІІІ бригадах разом

2) 48 – 27 = 21 (б.) – будівельників працює в ІІІ бригаді

 

3 спосіб

Короткий запис

І бригада — 32 будівельники

ІІІ бригада — ?

Всього (І і ІІІ бригади) — ?

І бригада — 27 будівельників

Всього — 80 будівельників

Схема

Вираз    (80 – 27) – 32

Короткий запис №1

І і ІІІ бригади — ?

ІІ бригада — 27 будівельників

Всього — 80 будівельників

Короткий запис №2

І бригада — 32 будівельники

ІІІ бригада — ?

Всього — 53 будівельників

План розв’язування

1) Скільки будівельників працює в І і ІІІ бригадах разом?

2) Скільки будівельників працює в ІІІ бригаді?

Розв’язання

1) 80 – 27 = 53 (б.) – будівельників працює в І і ІІІ бригадах разом

2) 53 – 32 = 21 (б.) – будівельників працює в ІІІ бригаді

 

4 спосіб

Короткий запис

І бригада — 32 будівельники

ІІ бригада — 27 будівельників

ІІІ бригада — ?

Всього — 80 будівельників

Схема

Розв’язання

80 – 32 – 27 = 21 (б.) – будівельників працює в ІІІ бригаді

Відповідь: у третій бригаді працює 21 будівельник

 

Завдання 480, 481

Номери чотирикутників, у яких є прямий кут: 2, 3, 5

Предмети довкілля, що мають форму прямокутника: будинки, присадибні ділянки, вікна, двері

 

Завдання 482  Віднімання

7470 = 4

744 = 70

74 – 37 = 34 + (40 – 37) = 34 + 3 = 37

74 – 27 = 44 + (30 – 27) = 44 + 3 = 47

76 – (40 – 25) = 76 – (30 – 25 + 10) = 76 – 15 = 61

76 – 40 – 25 = 36 – 25 = 11

 

Завдання 483 Робітники зібрали 75 кг лікарських трав. Ромашки зібрали 25 кг, звіробою — 37 кг. Решту маси зібраних трав становила череда. Скільки кілограмів череди зібрали?

Короткий запис

Ромашка і звіробій — ?, 25 кг і 37 кг

Череда — ?

Всього — 75 кг

Ромашка — 25 кг

Звіробій — 37 кг

Всього (Ромашка і звіробій) — ?

Череда — ?

Всього — 75 кг

Схема

Вираз   75 – (25 + 37)

Короткий запис №1

Ромашка — 25 кг

Звіробій — 37 кг

Всього — ?

Короткий запис №2

Ромашка і звіробій — 62 кг

Череда — ?

Всього — 75 кг

План розв’язування

1) Скільки кілограмів ромашки і звіробою разом зібрали?

2) Скільки кілограмів череди зібрали?

Розв’язання

1) 25 + 37 = 62 (кг) – кілограмів ромашки і звіробою разом зібрали

2) 75 – 62 = 13 (кг) – кілограмів череди зібрали

 

2 спосіб

Короткий запис

Звіробій — 37 кг

Череда — ?

Всього (Звіробій і череда) — ?

Ромашка — 25 кг

Всього — 75 кг

Схема

Вираз   (75 – 25) – 37

Короткий запис №1

Звіробій і череда — ?

Ромашка — 25 кг

Всього — 75 кг

Короткий запис №2

Звіробій — 37 кг

Череда — ?

Всього — 50 кг

План розв’язування

1) Скільки кілограмів звіробою і череди разом зібрали робітники?

2) Скільки кілограмів череди зібрали?

Розв’язання

1) 75 – 25 = 50 (кг) – кілограмів звіробою і череди разом зібрали робітники

2) 50 – 37 = 13 (кг) – кілограмів череди зібрали

 

3 спосіб

Короткий запис

Ромашка — 25 кг

Череда — ?

Всього (Ромашка і череда) — ?

Звіробій — 37 кг

Всього — 75 кг

Схема

Вираз   (75 – 37) – 25

Короткий запис №1

Ромашка і череда — ?

Звіробій — 37 кг

Всього — 75 кг

Короткий запис №2

Ромашка — 25 кг

Череда — ?

Всього — 38 кг

План розв’язування

1) Скільки кілограмів ромашки і череди разом зібрали робітники?

2) Скільки кілограмів череди зібрали?

Розв’язання

1) 75 – 37 = 38 (кг) – кілограмів звіробою і череди разом зібрали робітники

2) 38 – 25 = 13 (кг) – кілограмів череди зібрали

 

4 спосіб (проста задача)

Короткий запис

Ромашка — 25 кг

Звіробій — 37 кг

Череда — ?

Всього — 75 кг

Схема

Розв’язання

75 – 25 – 37 = 13 (кг) – кілограмів череди зібрали

Відповідь: зібрали 13 кілограмів череди

Інші завдання дивись тут...