Інші завдання дивись тут...

Завдання 791 При обчислені множення замінили додаванням однакових доданків:

13 • 4 = 13 + 13 + 13 + 13 = 26 + 26 = 52

9 • 6 = 9 + 9 + 9 + 9 + 9 + 9 = 27 + 27 = 54

18 • 3 = 18 + 18 + 18 = (10 + 10 + 10) + (8 + 8 + 8) = 30 + 24 = 54

47 • 2 = 47 + 47 = 47 + 3 + 44 = 50 + 44 = 94

25 • 4 = 25 + 25 + 25 + 25 = 50 + 50 = 100

 

Завдання 792 Замінили додавання однакових доданків множенням:

3 + 3 + 3 + 3 = 3 • 4 = 12

5 + 5 + 5 + 32 = 5 • 3 + 32 = 15 + 32 = 47

4 + 4 + 44 = 4 • 2 + 44 = 8 + 44 = 44 + 6 + 2 = 52

 

Завдання 793  Таблиця множення числа 6 (у таблиці множення числа 6 наступний добуток на 6 більший від попереднього, а попередній добуток на 6 менший, ніж наступний):

6 • 2 = 6 + 6 = 12

6 • 3 = 6 + 6 + 6 = 12 + 6 = 18

6 • 4 = 6 + 6 + 6 + 6 = 18 + 6 = 24

6 • 5 = 6 + 6 + 6 + 6 + 6 = 24 + 6 = 30

6 • 6 = 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 = 30 + 6 = 36

6 • 7 = 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 = 36 + 6 = 42

6 • 8 = 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 = 42 + 6 = 48

6 • 9 = 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 + 6 = 48 + 6 = 54

 

Завдання 794

6 • 6 = 36    6 • 8 = 48     6 • (99 – 90) = 6 • 9 = 54

70 – 6 • 9 = 70 – 54 = 10 + (60 – 54) = 10 + 6 = 16

6 • 7 + 48 = 42 + 48 = (40 + 40) + (2 + 8) = 80 + 10 = 90

 

Завдання 795  Переставний закон множення

2 • 6 = 6 • 2 = 12      3 • 6 = 6 • 3 = 18      4 • 6 = 6 • 4 = 24

5 • 6 = 6 • 5 = 30      6 • 7 = 6 • 7 = 42

 

Завдання 796  Із грядки принесли 8 огірків, а помідорів — на 6 більше. Скільки всього помідорів й огірків принесли з грядки?

Огірки

Помідори

Всього

8 штук

на 6 штук більше

?

Короткий запис

Огірки — 8 штук

Помідори — ?, на 6 штук більше

Всього — ?

Схема

Вираз    8 + (8 + 6)

Короткий запис №1

Огірки — 8 штук

Помідори — ?, на 6 штук більше

Короткий запис №2

Огірки — 8 штук

Помідори — 14 штук

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки помідорів принесли з грядки?

2) Скільки всього помідорів й огірків принесли з грядки?

Розв’язання

1) 8 + 6 = 14 (п.) – помідорів принесли з грядки

2) 8 + 14 = 22 (шт.) – всього помідорів й огірків принесли з грядки  

Відповідь: з грядки принесли всього 22 помідори й огірків

 

2) Із грядки принесли 8 огірків, а помідорів — у 6 разів більше. Скільки всього помідорів й огірків принесли з грядки?

Огірки

Помідори

Всього

8 штук

у 6 разів більше

?

Короткий запис

Огірки — 8 штук

Помідори — ?, у 6 разів більше

Всього — ?

Схема

Вираз    8 + (8 • 6)

Короткий запис №1

Огірки — 8 штук

Помідори — ?, у 6 разів більше

Короткий запис №2

Огірки — 8 штук

Помідори — 48 штук

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки помідорів принесли з грядки?

2) Скільки всього помідорів й огірків принесли з грядки?

Розв’язання

1) 8 6 = 48 (п.) – помідорів принесли з грядки

2) 8 + 48 = 56 (шт.) – всього помідорів й огірків принесли з грядки 

2 спосіб

Міркуємо так

Якщо із грядки принесли 8 огірків, а помідорів — на у 6 разів більше, це також означає, що взяли 1 частину огірків і 6 таких частин помідорів, тоді разом 7 частин по 8 штук

8 • 7 = 56 (шт.) – всього помідорів й огірків принесли з грядки 

Відповідь: з грядки принесли всього 56 помідори й огірків

 

Завдання 797  У господарстві є 2 індики, курей — на 10 більше, ніж індиків, а качок — удвічі менше, ніж курей. Скільки качок у господарстві?

Короткий запис

Індики — 2 птахів

Курей — ?, на 10 птахів більше, ніж індиків

Качок — ?, у 2 рази менше, ніж курей

Схема

Вираз    (2 + 10) : 2

Короткий запис №1

Індики — 2 птахів

Курей — ?, на 10 птахів більше

Короткий запис №2

Курей — 12 птахів

Качок — ?, у 2 рази менше

План розв’язування

1) Скільки курей у господарстві?

2) Скільки качок у господарстві?

Розв’язання

1) 2 + 10 = 12 (к.) – курей у господарстві

2) 12 : 2 = 6 (к.) – качок у господарстві

Відповідь: у господарстві 6 качок

 

Завдання 798  Порядок дій

23 + 6 • 8 = 23 + 48 = 48 + 2 + 21 = 50 + 21 = 71

63 – 6 • 4 = 63 – 24 = 63 – 23 – 1 = 40 – 1 = 39

80 – 6 • 5 = 80 – 30 = 50   (42 – 35) • 5 = (42 – 32 – 3) • 5 = 7 • 5 = 35

 

Завдання 799 У фермера є 3 коней, корів — у 6 разів більше, ніж коней, а телят — удвічі менше, ніж корів. Скільки телят у фермера?

Короткий запис

Коні — 3 тварини

Корови — ?, у 6 разів більше, ніж коней

Телята — ?, у 2 рази менше, ніж корів

Схема

Вираз    3 • 6 : 2

Короткий запис №1

Коні — 3 тварини

Корови — ?, у 6 разів більше

Короткий запис №2

Корови — 18 тварин

Телята — ?, у 2 рази менше

План розв’язування

1) Скільки корів у фермера?

2) Скільки телят у фермера?

Розв’язання

1) 3 • 6 = 18 (к.) – корів у фермера

2) 18 : 2 = 9 (т.) – телят у фермера

Відповідь: у фермера 9 телят 

 

Завдання 800  Додавання

Числа, які не є результатом множення на 6? 13, 21, 28

Перший доданок + Другий доданок + Третій доданок = Сума

13 + 21 + 28 = (10 + 20 + 20) + (3 + 1 + 8) = 50 + 12 = 62

 

Завдання 801

Якщо с = 8, тоді c • 6 – 40 = 8 • 6 – 40 = 48 – 40 = 8

Якщо с = 9, тоді c • 6 – 40 = 9 • 6 – 40 = 54 – 40 = 14

 

Завдання 802 «Круговий» приклад

6 • 8 = 48    48 – 8 = 40   40 : 5 = 8   8 + 24 : 3 = 8 + 8 = 16

16 : 4 = 4    4 • 9 = 36    36 : 4 = 9    9 : 3 = 3

3 + 14 : 2 = 3 + 7 = 10   10 : 5 = 2   2 • 9 = 18   18 : 3 = 6

 

Завдання 803  Купили дві дволітрові банки сливового компоту й одну трилітрову банку персикового. Якого компоту купили більше — сливового чи персико­вого? На скільки літрів більше?

Короткий запис

Сливовий — л, (2 банки по 2 л); на ? більше

Персиковий — 3 л

Схема

Вираз   2 • 2 – 3

Короткий запис №1

Сливовий — ? л, 2 банки по 2 л

Короткий запис №2

Сливовий — 4 л, на ? більше

Персиковий — 3 л

План розв’язування

1) Скільки купили літрів сливового компоту?

2) Якого компоту купили більше — сливового чи персико­вого? На скільки літрів більше?

Розв’язання

1) 2 • 2 = 4 (л) – літрів сливового компоту купили

2) 4 л > 3 л    сливового компоту більше, ніж персикового

4 – 3 = 1 (л) – на стільки більше літрів купили сливового компоту, ніж персикового

Відповідь: сливового компоту купили на 1 літру більше, ніж персикового

 

Завдання 804  Доба

1) Кожний годинник показує час до полудня:

7 год 20 хв,  2 год 5 хв,   8 год 35 хв

Кожний годинник показує годину після полудня:

7 год 20 хв + 12 год = 19 год 20 хв

2 год 5 хв + 12 год = 14 год 5 хв 

8 год 35 хв + 12 год = 20 год 35 хв

2) Через 2 години кожний годинник покаже час до полудня:

7 год 20 хв + 2 год = 9 год 20 хв

2 год 5 хв + 2 год = 4 год 5 хв 

8 год 35 хв + 2 год = 10 год 35 хв

Через 2 години кожний годинник покаже час після полудня:

19 год 20 хв + 2 год = 21 год 20 хв

14 год 5 хв + 2 год = 16 год 5 хв 

20 год 35 хв + 2 год = 22 год 35 хв

3) Через 20 хвилин кожний годинник покаже час до полудня:

7 год 20 хв + 20 хв = 7 год 40 хв

2 год 5 хв + 20 хв = 2 год 25 хв 

8 год 35 хв + 20 хв = 8 год 55 хв

Через 20 хвилин кожний годинник покаже час після полудня:

19 год 20 хв + 20 хв = 19 год 40 хв

14 год 5 хв + 20 хв = 14 год 25 хв 

20 год 35 хв + 20 хв = 20 год 55 хв

4) Через 2 год 20 хв кожний годинник покаже час до полудня:

7 год 20 хв + 2 год 20 хв = (7 год + 2 год) + (20 хв + 20 хв) = 9 год 40 хв

2 год 5 хв + 2 год 20 хв = 4 год 25 хв 

8 год 35 хв + 2 год 20 хв = 10 год 55 хв

Через 2 год 20 хв кожний годинник покаже час після полудня:

19 год 20 хв + 2 год 20 хв = 21 год 40 хв

14 год 5 хв + 2 год 20 хв = 16 год 25 хв 

20 год 35 хв + 2 год 20 хв = 22 год 55 хв 

2 спосіб

Спочатку збільшити час, а потім визначити частину доби, тобто

1) Кожний годинник показує годину до полудня:

7 год 20 хв,  2 год 5 хв,   8 год 35 хв

Кожний годинник показує годину після полудня:

7 год 20 хв + 12 год = 19 год 20 хв

2 год 5 хв + 12 год = 14 год 5 хв 

8 год 35 хв + 12 год = 20 год 35 хв

2) Через 2 години кожний годинник покаже час до полудня:

7 год 20 хв + 2 год = 9 год 20 хв

2 год 5 хв + 2 год = 4 год 5 хв 

8 год 35 хв + 2 год = 10 год 35 хв

Через 2 години кожний годинник покаже час після полудня:

9 год 20 хв + 12 год = 21 год 20 хв

4 год 5 хв + 12 год = 16 год 5 хв 

10 год 35 хв + 12 год = 22 год 35 хв

3) Через 20 хвилин кожний годинник покаже час до полудня:

7 год 20 хв + 20 хв = 7 год 40 хв

2 год 5 хв + 20 хв = 2 год 25 хв 

8 год 35 хв + 20 хв = 8 год 55 хв

Через 20 хвилин кожний годинник покаже час після полудня:

7 год 40 хв + 12 год = 19 год 40 хв

2 год 25 хв + 12 год = 14 год 25 хв 

8 год 55 хв + 12 год = 20 год 55 хв

4) Через 2 год 20 хв кожний годинник покаже час до полудня:

7 год 20 хв + 2 год 20 хв = (7 год + 2 год) + (20 хв + 20 хв) = 9 год 40 хв

2 год 5 хв + 2 год 20 хв = 4 год 25 хв 

8 год 35 хв + 2 год 20 хв = 10 год 55 хв

Через 2 год 20 хв кожний годинник покаже час після полудня:

9 год 40 хв + 12 год = 21 год 40 хв

4 год 25 хв + 12 год = 16 год 25 хв 

10 год 55 хв + 12 год = 22 год 55 хв

 

Завдання 805  Зібрали 4 кошики полуниць, по 2 кг в кожному, і відро черешень масою 7 кг. Чого зібрали більше — полуниць чи черешень? На скільки кілограмів більше?

Короткий запис

Полуниці — кг (4 кошики по 2 кг); на ? більше

Черешні — 7 кг

Схема

Вираз   2 • 4 – 7

Короткий запис №1

Полуниці — ? кг, 4 кошики по 2 кг

Короткий запис №2

Полуниці — 8 кг, на ? більше

Черешні — 7 кг

План розв’язування

1) Скільки зібрали кілограмів полуниці?

2) Чого зібрали більше — полуниць чи черешень? На скільки кілограмів більше?

Розв’язання

1) 2 • 4 = 8 (кг) – кілограмів полуниць зібрали

2) 8 кг > 7 кг   полуниці більше, ніж черешні

8 – 7 = 1 (кг) – на стільки більше кілограмів полуниці, ніж черешні

Відповідь: полуниці зібрали на 1 кілограм більше, ніж черешень

 

Завдання 806  

Якщо а = 6, тоді 85 – а • 9 = 85 – 6 • 9 = 85 – 54 = 31

Якщо а = 4, тоді 85 – а • 9 = 85 – 4 • 9 = 85 – 36 = 85 – 35 – 1 = 49

 

Завдання 807  У їдальню привезли 3 ящики з фруктами, по 6 кг у кожному, й один ящик з овочами, маса яких становила 12 кг. Чого привезли більше — овочів чи фруктів? На скільки кілограмів більше?

Короткий запис

Фрукти — ? кг (3 ящики по 6 кг); на ? більше

Овочі — 12 кг

Схема

Вираз   6 • 3 – 12

Короткий запис №1

Фрукти — ? кг, 3 ящики по 6 кг

Короткий запис №2

Фрукти — 18 кг, на ? більше

Овочі — 12 кг

План розв’язування

1) Скільки кілограмів овочів привезли в їдальню?

2) Чого привезли більше — овочів чи фруктів? На скільки кілограмів більше?

Розв’язання

1) 6 • 3 = 18 (кг) – кілограмів фруктів привезли в їдальню

2) 18 кг > 12 кг   фруктів більше, ніж овочів

18 – 12 = 6 (кг) – на стільки більше кілограмів овочів, ніж фруктів

Відповідь: у їдальню привезли на 6 кілограмів більше фруктів, ніж овочів

Інші завдання дивись тут...