Завдання 475

Порозрядне віднімання:

1) 67 – 40 = 2       67 – 50 = 17      67 – 10 = 57

Віднімання частинами (розкладаємо від’ємник на зручні доданки): 

2) 84 – 7 = 84 – (4 + 3) = 84 – 4 – 3 = 80 – 3 = 77

84 – 5 = 84 – 4 – 1 = 80 – 1 = 79

84 – 9 = 84 – 4 – 5 = 80 – 5 = 75

Порозрядне віднімання з переходом через розряд:

3) 42 – 8 = (32 + 10) – 8 = 32 + (10 – 8) = 32 + 2 = 34

42 – 7 = 32 + (10 – 7) = 32 + 3 = 35

42 – 6 = 32 + (10 – 6) = 32 + 4 = 36

 

Завдання 476  Віднімання

70 – 46 = 70 – (40 + 6) = 70 – 40 – 6 = 24

1) 70 – 40 = 30

2) 30 – 6 = 24

 

Завдання 477

80 – 46 = 80 – (40 + 6) = 80 – 40 – 6 = 40 – 6 = 34

90 – 53 = 90 – 50 – 3 = 40 – 3 = 37

100 – 27 = 100 – 20 – 7 = 80 – 7 = 73

40 – 28 = 40 – 20 – 8 = 20 – 8 = 12

30 – 15 = 30 – 10 – 5 = 20 – 5 = 15

 

Завдання 478  Задача на знаходження невідомого доданка (для більше двох доданків завжди має декілька способів розв’язування)

 

Олівець

Зошит

Лінійка

Всього

7 грн

12 грн

?

34 грн

За олівець, зошит і лінійку заплатили 34 грн. Олівець коштує 7 грн, зошит — 12 грн. Яка ціна лінійки?

Короткий запис

Олівець і зошит — ?, 7 грн і 12 грн

Лінійка — ?

Всього — 34 грн

Олівець — 7 грн

Зошит — 12 грн

Всього (Олівець і зошит) — ?

Лінійка — ?

Всього — 34 грн

Схема

Вираз  34 – (7 + 12)

Короткий запис №1

Олівець — 7 грн

Зошит — 12 грн

Всього — ?

Короткий запис №2

Олівець і зошит — 19 грн

Лінійка — ?

Всього — 34 грн

План розв’язування

1) Скільки гривень заплатили за олівець і зошит разом?

2) Яка ціна лінійки?

Розв’язання

1) 7 + 12 = 19 (грн.) – гривень заплатили за олівець і зошит разом

2) 34 – 19 = 15 (грн.) – ціна лінійки

 

2 спосіб

Спочатку знайдемо ціну зошита й лінійки разом, а потім ціну лінійки, тоді

Короткий запис

Зошит — 12 грн

Лінійка — ?

Всього (Зошит і лінійка) — ?

Олівець — 7 грн

Всього — 34 грн

Схема

Вираз  (34 – 7) – 12

Короткий запис №1

Зошит і лінійка — ?

Олівець — 7 грн

Всього —  34 грн

Короткий запис №2

Зошит — 12 грн

Лінійка — ?

Всього — 27 грн

План розв’язування

1) Скільки гривень заплатили за зошит і лінійку разом?

2) Яка ціна лінійки?

Розв’язання

1) 34 – 7 = 27 (грн.) – гривень заплатили за зошит і лінійку разом

2) 27 – 12 = 15 (грн.) – ціна лінійки

 

3 спосіб

Спочатку знайдемо ціну олівця й лінійки разом, а потім ціну лінійки, тоді

Короткий запис

Олівець — 7 грн

Лінійка — ?

Всього (Олівець і лінійка) — ?

Зошит — 12 грн

Всього — 34 грн

Схема

Вираз  (34 – 12) – 7

Короткий запис №1

Олівець і лінійка — ?

Зошит — 12 грн

Всього —  34 грн

Короткий запис №2

Олівець — 7 грн

Лінійка — ?

Всього — 22 грн

План розв’язування

1) Скільки гривень заплатили за зошит і лінійку разом?

2) Яка ціна лінійки?

Розв’язання

1) 34 – 12 = 22 (грн.) – гривень заплатили за олівець і лінійку разом

2) 22 – 7 = 15 (грн.) – ціна лінійки

 

4 спосіб (проста задача)

Короткий запис

Олівець — 7 грн

Зошит — 12 грн

Лінійка — ?

Всього — 34 грн

Схема

Розв’язання

34 – 7 – 12 = 15 (грн.) – ціна лінійки

Відповідь: ціна лінійки 15 гривень

 

Завдання 479 У трьох бригадах працює 80 будівельників. У першій бригаді — 32 будівельники, а в другій — 27. Скільки будівельників працює в третій бригаді?

Перша бригада

Друга бригада

Третя бригада

Всього

32 будівельники

27 будівельників

?

80 будівельників

Короткий запис

І і ІІ бригади — ?, 32 б. і 27 б.

ІІІ бригада — ?

Всього — 80 б.

І бригада — 32 б.

ІІ бригада — 27 б.

Всього (І бригада і ІІ бригада) — ?

ІІІ бригада — ?

Всього — 80 б.

Схема

Вираз    80 – (32 + 27)

Короткий запис №1

І бригада — 32 будівельники

ІІ бригада — 27 будівельників

Всього — ?

Короткий запис №2

І і ІІ бригади — 59

ІІІ бригада — ?

Всього — 80 будівельників

План розв’язування

1) Скільки будівельників працює в І і ІІ бригадах разом?

2) Скільки будівельників працює в ІІІ бригаді?

Розв’язання

1) 32 + 27 = 59 (б.) – будівельників працює в І і ІІ бригадах разом

2) 80 – 59 = 21 (б.) – будівельників працює в ІІІ бригаді

 

2 спосіб

Спочатку знайдемо кількість будівельників у другій і третій бригадах разом, а  потім будівельників у третій бригаді, тоді

Короткий запис

ІІ бригада — 27 будівельників

ІІІ бригада — ?

Всього (ІІ і ІІІ бригади) — ?

І бригада — 32 будівельники

Всього — 80 будівельників

Схема

Вираз    (80 – 32) – 27

Короткий запис №1

ІІ і ІІІ бригади — ?

І бригада — 32 будівельники

Всього — 80 будівельників

Короткий запис №2

ІІ бригада — 27 будівельників

ІІІ бригада — ?

Всього — 48 будівельників

План розв’язування

1) Скільки будівельників працює в ІІ і ІІІ бригадах разом?

2) Скільки будівельників працює в ІІІ бригаді?

Розв’язання

1) 80 – 32 = 48 (б.) – будівельників працює в ІІ і ІІІ бригадах разом

2) 48 – 27 = 21 (б.) – будівельників працює в ІІІ бригаді

 

3 спосіб

Спочатку знайдемо кількість будівельників у першій і третій бригадах разом, а  потім будівельників у третій бригаді, тоді

Короткий запис

І бригада — 32 будівельники

ІІІ бригада — ?

Всього (І і ІІІ бригади) — ?

І бригада — 27 будівельників

Всього — 80 будівельників

Схема

Вираз    (80 – 27) – 32

Короткий запис №1

І і ІІІ бригади — ?

ІІ бригада — 27 будівельників

Всього — 80 будівельників

Короткий запис №2

І бригада — 32 будівельники

ІІІ бригада — ?

Всього — 53 будівельників

План розв’язування

1) Скільки будівельників працює в І і ІІІ бригадах разом?

2) Скільки будівельників працює в ІІІ бригаді?

Розв’язання

1) 80 – 27 = 53 (б.) – будівельників працює в І і ІІІ бригадах разом

2) 53 – 32 = 21 (б.) – будівельників працює в ІІІ бригаді

 

4 спосіб (проста задача)

Короткий запис

І бригада — 32 будівельники

ІІ бригада — 27 будівельників

ІІІ бригада — ?

Всього — 80 будівельників

Схема

Розв’язання

80 – 32 – 27 = 21 (б.) – будівельників працює в ІІІ бригаді

Відповідь: у третій бригаді працює 21 будівельник

 

Завдання 480, 481

Номери чотирикутників, у яких є прямий кут: 2, 3, 5

Предмети довкілля, що мають форму прямокутника: будинки, присадибні ділянки, вікна, двері

 

Завдання 482 Порядок дій

74 – 70 = 4        74 – 4= 70

74 – 37 = 34 + (40 – 37) = 34 + 3 = 37

74 – 27 = 44 + (30 – 27) = 44 + 3 = 47

76 – (40 – 25) = 76 – (30 – 25 + 10) = 76 – 15 = 61

76 – 40 – 25 = 36 – 25 = 11

 

Завдання 483 Робітники зібрали 75 кг лікарських трав. Ромашки зібрали 25 кг, звіробою — 37 кг. Решту маси зібраних трав становила череда. Скільки кілограмів череди зібрали?

Ромашка

Звіробій

Череда

Всього

25 кг

37 кг

?

75 кг

Короткий запис

Ромашка і звіробій — ?, 25 кг і 37 кг

Череда — ?

Всього — 75 кг

Ромашка — 25 кг

Звіробій — 37 кг

Всього (Ромашка і звіробій) — ?

Череда — ?

Всього — 75 кг

Схема

Вираз   75 – (25 + 37)

Короткий запис №1

Ромашка — 25 кг

Звіробій — 37 кг

Всього — ?

Короткий запис №2

Ромашка і звіробій — 62 кг

Череда — ?

Всього — 75 кг

План розв’язування

1) Скільки кілограмів ромашки і звіробою разом зібрали?

2) Скільки кілограмів череди зібрали?

Розв’язання

1) 25 + 37 = 62 (кг) – кілограмів ромашки і звіробою разом зібрали

2) 75 – 62 = 13 (кг) – кілограмів череди зібрали

 

2 спосіб

Спочатку знайдемо масу звіробою і череди разом, а потім серед них масу череди, тоді

Короткий запис

Звіробій — 37 кг

Череда — ?

Всього (Звіробій і череда) — ?

Ромашка — 25 кг

Всього — 75 кг

Схема

Вираз   (75 – 25) – 37

Короткий запис №1

Звіробій і череда — ?

Ромашка — 25 кг

Всього — 75 кг

Короткий запис №2

Звіробій — 37 кг

Череда — ?

Всього — 50 кг

План розв’язування

1) Скільки кілограмів звіробою і череди разом зібрали робітники?

2) Скільки кілограмів череди зібрали?

Розв’язання

1) 75 – 25 = 50 (кг) – кілограмів звіробою і череди разом зібрали робітники

2) 50 – 37 = 13 (кг) – кілограмів череди зібрали

 

3 спосіб

Спочатку знайдемо масу ромашки і череди разом, а потім серед них масу череди, тоді

Короткий запис

Ромашка — 25 кг

Череда — ?

Всього (Ромашка і череда) — ?

Звіробій — 37 кг

Всього — 75 кг

Схема

Вираз   (75 – 37) – 25

Короткий запис №1

Ромашка і череда — ?

Звіробій — 37 кг

Всього — 75 кг

Короткий запис №2

Ромашка — 25 кг

Череда — ?

Всього — 38 кг

План розв’язування

1) Скільки кілограмів ромашки і череди разом зібрали робітники?

2) Скільки кілограмів череди зібрали?

Розв’язання

1) 75 – 37 = 38 (кг) – кілограмів звіробою і череди разом зібрали робітники

2) 38 – 25 = 13 (кг) – кілограмів череди зібрали

 

4 спосіб (проста задача)

Короткий запис

Ромашка — 25 кг

Звіробій — 37 кг

Череда — ?

Всього — 75 кг

Схема

Розв’язання

75 – 25 – 37 = 13 (кг) – кілограмів череди зібрали

Відповідь: зібрали 13 кілограмів череди

Інші завдання дивись тут...