Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 44

Урок 33  Завдання 1  Додавання

1) 7 + 5 = 7 + 3 + 2 = 10 + 2 = 12      7 + 6 = 7 + 3 + 3 = 10 + 3 = 13

7 + 7 = 7 + 3 + 4 = 10 + 4 = 14      7 + 8 = 7 + 3 + 5 = 10 + 5 = 15

7 + 9 = 7 + 3 + 6 = 10 + 6 = 16

2) 40 + 16 = 40 + (10 + 6) = (40 + 10) + 6 = 50 + 6 = 56

40 + 17 = 57      40 + 18 = 58     40 + 19 = 59

 

Завдання 2

30 + 4 + 60 + 5 = (30 + 60) + (4 + 5) = 90 + 9 = 99

20 + 8 + 50 + 1 = (20 + 50) + (8 + 1) = 70 + 9 = 79

40 + 7 + 30 + 2 = (40 + 30) + (7 + 2) = 70 + 9 = 79

 

Завдання 3

28 + 59 = (20 + 8) + (50 + 9) = (20 + 50) + (8 + 9) = 87

1) 20 + 50 = 70        2) 8 + 9 = 17      3) 70 + 17 = 87

2 дес. 8 од. + 5 дес. 9 од. = (2 дес. + 5 дес.) + (8 од. + 9 од.) = 7 дес. 17 од. = 7 дес. + 1 дес. + 7 од. = 8 дес. 7 од.

 

Завдання 4  Щоб зробити 85 кг розчину для укладання цегли, узяли 20 кг води, 13 кг цементу й пісок. На скільки кілограмів більше взяли піску, ніж цементу?

Короткий запис

Вода — 20 кг

Цемент — 13 кг

Пісок — ?, на більше, ніж цементу

Всього — 85 кг

Схема

 

Вираз      (85 – 20 – 13) – 13

Короткий запис №1

Вода — 20 кг

Цемент — 13 кг

Пісок — ?

Всього — 85 кг

Короткий запис №2

Цемент — 13 кг

Пісок — 52, на ? більше

План розв’язання

1) Скільки кілограмів піску взяли для розчину?

2) На скільки кілограмів більше взяли піску, ніж цементу?

Розв’язання

1) 85 – 20 – 13 = 52 (кг) – кілограмів піску взяли для розчину

2) 52 – 13 = 39 (кг) – на стільки кілограмів більше взяли піску, ніж цементу

 

2 спосіб

Короткий запис

Вода і цемент — ?, 20 кг і 13 кг

Пісок — ?, на ? більше, ніж цементу

Всього — 85 кг

Схема

Вираз      85 – (20 + 13) – 13

Короткий запис №1

Вода — 20 кг

Цемент — 13 кг

Всього — ?

Короткий запис №2

Вода і цемент — 33 кг

Пісок — ?

Всього — 85 кг

Короткий запис №3

Цемент — 13 кг

Пісок — 52, на ? більше

План розв’язання

1) Скільки кілограмів води і цементу разом узяли для розчину?

2) Скільки кілограмів піску взяли для розчину?

3) На скільки кілограмів більше взяли піску, ніж цементу?

Розв’язання

1) 20 + 13 = 33 (кг) – кілограмів води і цементу разом узяли для розчину

2) 85 – 33 = 52 (кг) – кілограмів піску взяли для розчину

3) 52 – 13 = 39 (кг) – на стільки кілограмів більше взяли піску, ніж цементу

Відповідь: узяли піску на 39 кг більше, ніж цементу

 

Завдання 5  У першому будинку 56 квартир, а в другому – на 24 квартири менше. Скільки всього квартир у цих двох будинках?

І будинок

ІІ будинок

Всього

56 квартир

на 24 квартири менше

?

Короткий запис

І будинок — 56 квартир

ІІ будинок — ?, на 24 квартири менше

Всього — ?

Схема

Вираз    56 + (56 – 24)

Короткий запис №1

І будинок — 56 квартир

ІІ будинок — ?, на 24 квартири менше

Короткий запис №2

І будинок — 56 квартир

ІІ будинок — 32 квартири

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки квартир у другому будинку?

2) Скільки всього квартир у цих двох будинках?

Розв’язання

1) 56 – 24 = 32 (кв.) – квартир у другому будинку

2) 56 + 32 = 88 (кв.) – всього квартир у цих двох будинках

Відповідь: у цих двох будинках 88 квартир

 

Завдання 6  Додавання з переходом через десяток

39 + 24 = (30 + 9) + (20 + 9) = (30 + 20) + (9 + 9) = 50 + 18 = 68

47 + 26 = 60 + 13 = 53      28 + 37 = 50 + 15 = 65     56 + 39 = 80 + 15 = 95

 

Завдання 7  Периметр

12 см + 12 см + 12 см + 12 см = 48 см – периметр квадрата зі стороною 12 см.

 

Завдання 8 На будівництво перша вантажівка зробила 8 рейсів із цеглою, а друга — на 4 рейси більше. Скільки всього рейсів зробили обидві вантажівки?

І вантажівка

ІІ вантажівка

Всього

8 рейсів

на 4 рейси більше

?

Короткий запис

І вантажівка — 8 рейсів

ІІ вантажівка — ?, на 4 рейси більше

Всього — ?

Схема

Вираз   8 + (8 + 4)

Короткий запис №1

І вантажівка — 8 рейсів

ІІ вантажівка — ?, на 4 рейси більше

Короткий запис №2

І вантажівка — 8 рейсів

ІІ вантажівка — 12 рейсів

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки рейсів зробила друга вантажівка?

2) Скільки всього рейсів зробили обидві вантажівки?

Розв’язання

1) 8 + 4 = 12 (р.) – рейсів зробила друга вантажівка

2) 8 + 12 = 20 (р.) – всього рейсів зробили обидві вантажівки

Відповідь: обидві вантажівки зробили 20 рейсів

 

СТОРІНКА 45

Завдання 9

26 + 61 = 87      57 + 22 = 79     7513 = 62

42 + 48 = (40 + 40) + (2 + 8) = 80 + 10 = 90

 

Урок 34  Завдання 1  Порядок дій

76 + 4 = (70 + 6) + 4 = 70 + (6 + 4) = 70 + 10 = 80

48 + 6 = (40 + 8) + 6 = 40 + (8 + 6) = 40 + 14 = 54

17 + 23 = (10 + 7) + (20 + 3) = (10 + 20) + (7 + 3) = 30 + 10 = 40

 

Завдання 2

65 + 8 = 60 + (5 + 8) = 60 + 13 = 73     56 + 4 = 50 + (6 + 4) = 50 + 10 = 60

87 + 4 = 80 + (7 + 4) = 80 + 11 = 91     71 + 9 = 70 + (1 + 9) = 70 + 10 = 80

36 + 9 = 30 + (6 + 9) = 30 + 15 = 45     47 + 5 = 40 + (7 + 5) = 40 + 12 = 52

58 + 4 = 50 + (8 + 4) = 50 + 12 = 62     26 + 6 = 20 + (6 + 6) = 20 + 12 = 32

 

Завдання 3 На будівництві трубопроводу екскаватор прокопав 96 м траншеї, а трубоукладальник уклав 42 м труб. На скільки метрів більше залишилося укласти труб, ніж уклали?

Короткий запис

Було — 96 м

Уклав — 42 м

Залишилось — ? м, на ? більше, ніж уклав

Схема

 

Вираз    (96 – 42) – 42

Короткий запис №1

Було — 96 м

Уклав — 42 м

Залишилось — ? м

Короткий запис №2

Уклав — 42 м

Залишилось — 54 м, на ? більше

План розв’язування

1) Скільки метрів труб залишилось укласти?

2) На скільки метрів більше залишилося укласти труб, ніж уклали?

Розв’язання

1) 96 – 42 = 54 (м) – метрів труб залишилось укласти

2) 54 – 42 = 12 (м) – на стільки більше залишилося укласти труб, ніж уклали

Відповідь: залишилось укласти на 12 метрів труб більше, ніж уклали

 

Завдання 4  Біля новобудови першого дня проклали 48 м водопроводу, другого — 45 м, а третього — на 46 м менше, ніж першого і другого дня разом. Скільки метрів водопроводу проклали третього дня?

Короткий запис

І дня — 48 м

ІІ дня — 45 м

Всього (Проклали І і ІІ дня) — ?

Проклали ІІІ дня — ?, на 46 м менше, ніж першого і другого дня разом

Схема

Вираз    (48 + 45) – 46

Короткий запис №1

І дня — 48 м

ІІ дня — 45 м

Всього — ?

Короткий запис №2

І і ІІ дня — 93 м

ІІІ дня — ?, на 46 м менше, ніж першого і другого дня разом

План розв’язування

1) Скільки метрів водопроводу проклали першого і другого дня разом?

2) Скільки метрів водопроводу проклали третього дня?

Розв’язання

1) 48 + 45 = 93 (м) – метрів водопроводу проклали першого і другого дня разом

2) 93 – 46 = 93 – 43 – 3 = 47 (м) – метрів водопроводу проклали третього дня

Відповідь: третього дня проклали 47 метрів водопроводу

�  Порівняли у нерівностях кількість метрів водопро­воду, які прокладали кожного дня:

45 < 48       45 < 93

48 > 45       48 < 93

93 > 45       93 > 48

 

Завдання 5 Побудуй прямокутник, ширина якого 2 см і який можна поділити на два квадрати

2 см + 2 см = 4 см – довжина такого прямокутника

Інші завдання дивись тут...

  • ольга
    Здраствуйте! Откройте пожалуйста 49-51 стр
    23 листопада 2019 10:27
  • Ольга
    Невозможно зайти на сраницу 68 и дальше ------ Добавлены страницы для 2-го полугодия
    15 січня 2020 15:19