Інші завдання дивись тут...

СТОРІНКА 26

Завдання 1

Доповнили до 10:   

10 = 5 + 5

10 = 6 + 4

Зменшили до числа 10:

14 – 4 = 10      (оскільки 14 – 10 = 4)

13 – 3 = 10      (оскільки 13 – 10 = 3)

 

Завдання 2  Сполучний закон додавання (додавати можна в будь-якому порядку):

6 + 4 + 8 = (6 + 4) + 8 = 18

9 + 5 + 1 = (9 + 1) + 5 = 15

8 + 3 + 2 = (8 + 2) + 3 = 13

5 + 6 + 5 = (5 + 5) + 6 = 16

 

Завдання 3

(6 + 4) + 3 = 10 + 3 = 13

(14 – 4) – 7 = 10 – 7 = 3

(8 + 2) + 2 = 10 + 2 = 12

 

Завдання 4  

7 + 2 = 7 + (1 + 1) = (7 + 1) + 1 = 8 + 1 = 9

10 – 3 = 10 – (1 + 2) = (10 – 1) – 2 = 9 – 2 = 7

7 + 3 = (7 + 1) + 2 = 8 + 2 = 10

8 – 5 = (8 – 1) – 4 = 7 – 4 = 3

5 + 4 = (5 + 1) + 3 = 9

9 – 2 = (9 – 1) – 1 = 7

6 + 3 = (6 + 1) + 2 = 9

7 – 4 = (7 – 1) – 3 = 3

 

Завдання 5

9 + 3 = 9 + (1 + 2) = (9 + 1) + 2 = 10 + 2 = 12

11 – 5 = 11 – (1 + 4) = (11 – 1) – 4 = 10 – 4 = 6

 

Завдання 6  Додавання і віднімання частинами 

7 + 4 = (7 + 3) + 1 = 10 + 1 = 11

12 – 3 = (12 – 2) – 1 = 10 – 1 = 9

 

СТОРІНКА 27

Завдання 1  Прості задачі  на знаходження суми

1) «Зайві» дані: 5 кг картоплі

Тато купив 2 кг яблук, 3 кг груш і 5 кг картоплі. Скільки всього фруктів купив тато?

Яблука

Груші

Всього

2 кг

3 кг

?

Короткий запис

Яблука — 2 кг

Груші — 3 кг

Всього — ?

Схема

Розв’язання

2 + 3 = 6 (кг) – всього фруктів купив тато

Відповідь: тато купив 6 кг фруктів

 

2) Тато купив 2 кг яблук, 3 кг груш і 5 кг картопліСкільки всього овочів і фруктів купив тато?

Яблука

Груші

Картопля

Всього

2 кг

3 кг

5 кг

?

Короткий запис

Яблука — 2 кг

Груші — 3 кг

Картопля — 5 кг

Всього — ?

Схема

Розв’язання

2 + 3 + 5 = 10 (кг) – всього овочів і фруктів купив тато

Відповідь: тато купив 10 кілограмів овочів і фруктів

 

Завдання 2 Прості задачі на знаходження суми

1) У стайні 4 білих коней, 2 вороних і 5 — сірих. Скільки всього коней у стайні?

Білі

Вороні

Сірі

Всього

4 коней

2 коней

5 коней

?

Короткий запис

Білі — 4 коней

Вороні — 2 коней

Сірі — 5 коней

Всього — ?

Схема

Розв’язання

4 + 2 + 5 = 11 (к.) – всього коней у стайні

Відповідь: у стайні всього 11 коней

 

2) «Зайві» дані в задачі: 5 — сірих.

У стайні 4 білих коней, 2 вороних і 5 — сірих. Скільки білих і вороних коней у стайні?

Білі

Вороні

Всього

4 коней

2 коней

?

Короткий запис

Білі — 4 коней

Вороні — 2 коней

Всього — ?

Схема

Розв’язання

4 + 2 = 6 (к.) – всього білих і вороних коней у стайні

Відповідь: у стайні всього 6 білих і вороних коней

 

Завдання 3  Додавання і віднімання частинами

9 + 4 = (9 + 1) + 3 = 13

13 – 5 = (13 – 3) – 2 = 8

8 + 3 = (8 + 2) + 1 = 11

11 – 4 = (11 – 1) – 3 = 7

6 + 5 = (6 + 4) + 1 = 11

12 – 3 = (12 – 2) – 1 = 9

Інші завдання дивись тут...