Інші завдання дивись тут...

Сторінка 90.

• Розкажи, звідки й чому з'явилася Лада Прекрасна з однойменної легенди Івана Липи. Лада Прекрасна з'явилась невідомо звідки, щоб навчити людей жити в ладі та єдності один з одним. 

Як вона змінила життя людей? Допомагала перебороти лють і зло, вчила миритися та жити в єдності.

• Прочитай опис Лади, розглянь малюнок на с. 85. А якою уявляєш Ладу Прекрасну ти?

«Легка й прозора, як світле марево, купалася вона в сонячному промінні, зодягалася в квітки польовії».

  Я уявляю Ладу молодою стрункою дівчиною. Вона є видінням. Має довге золоте волосся від Сонця. Одягнута в блакитну від неба довгу сукню з широкими рукавами. На голові вінок з ніжних польових квітів.   

• Перекажи уривок твору, якому відповідає малюнок на с. 88. «Юнак почав палити його полум'ям свого завзятого серця, та Коструб дмухнув крижаним подихом — юнак упав знесилений, і полум'я його згасло».

• Чому Лада не хотіла повертатися з північної країни? Коли люди знову перестали жити в ладі один з одним, від них відвернулись сили природи.  

• Чи погоджуєшся ти з думкою, що Лада повернулася тоді, коли люди самі побудували нове життя? Поясни свою відповідь. Я погоджуюсь з думкою, що люди самі побудували нове життя. Спочатку люди дружно почали творити нове життя, що відбилось на природних силах. Відновилась гармонія: розкувалися ріки, зійшло сонце, зазеленіли гори. Лада  перестала сумувати та повернулась до дружніх людей.

• Підготуйся до вибіркового переказу. Знайди в тексті, прочитай і запам'ятай усі рядки про Ладу Прекрасну. 

«В одній теплій і багатій країні жили могутні, жваві й хоробрі люди, що вічно сварилися…Ото і з'явилася між ними Лада Прекрасна.

Легка й прозора, як світле марево, купалася вона в сонячному промінні, зодягалася в квітки польовії. Її присипляли мелодії степових коників та цвіркунів, а співи пташок будили зі сну.

Як мрія чарівна, стала з'являтися Лада між молоддю скрізь, де тільки її кликали, і все з піснею величною... І коли вона співала, усе нишкло. Слухало й раділо, і бадьорилося, дивлячись на неї побожними очима в німому зачаруванні.

І перш ніж стихала пісня, вона зникала, як білий туман.

І ніхто не знав, звідки вона прийшла. Одні казали, що із синього моря, …інші — що злетіла своїми бистрими річками з гір високих шумливих, повних краси і звірів,… треті — що народилася із широких степів і з самих надр землі.

… Коли … де-небудь і виникали сварки, там зараз же з'являлася Лада Прекрасна і своєю піснею, що проникала в саму глибінь душі людської, відганяла лють і зло, горе й тугу, обдаровувала всіх любов'ю... Тоді запеклі вороги мирилися і схилялися перед її величною красою, мимохіть корилися і самі складали на честь Лади похвальні пісні. Так вона вела людей до щастя, до світла і панувала над ними, як всевладна чарівниця, як вища ідея».

Розповідь про Ладу Прекрасну з однойменного твору Івана Липи.  

• Як ти гадаєш, чого в легенді більше: реального чи казкового? Чи живе Лада серед нас сьогодні? Чому ти так вважаєш? На мою думку, у легенді більше реального. Розказується про те, як люди навчились будувати нове життя. Лада живе тільки там, де злагода. 

• Доведи, що твір «Лада Прекрасна» є легендою (народне оповідання казкового, фантастичного характеру про життя й діяльність визначної особи або незвичайну, важливу подію).   На мою думку, в творі розповідається про незвичайну і важливу подію. Богиня давніх слов'ян лада Прекрасна  навчила людей жити в злагоді один із одним. Вони змогли перемогти зло, досягнути успіху, бути щасливими, жити в гармонії з природою.

    На мою думку, Іваном Липою літературна версія легенди про «Ладу Прекрасну» подана як казка.

    По-перше, має казковий зачин «В одній … країні …». По-друге, наявні казкові повтори у вигляді магічних чисел. Три групи людей давали свої версії появи Лади. Тричі минали роки. Йшов юнак степами, лісами, болотами. Терем стерегли дванадцять вовків. На порятунок Лади прийшли стосот юнаків. Вона згодилась повернутися, коли виконається шість умов: зорі загоряться яс¬ним промінням, сонце вийде з-за хмар, оживуть ріки, пустині хвилюватимуть золо¬тим колосом, гори зазеленіють, люди знову стануть великою ріднею. Сім гінців прилітали до терему. Стосот юнаків двічі приходили до красуні, а на третій раз її стережуть. По-третє, зустрічаються слова-повтори: далі й далі; довго, довго йшов; поміж горами, поміж скалами; роки минали за роками; скрізь по степах, скрізь по горах. По-четверте, зауважу, що прочитати твір можна у збірці казок цього автора.

• План до легенди Івана Липи «Лада Прекрасна».

 

Сторінка 93.

• Назви персонажів байки Леоніда Глібова «Коник-стрибунець». Чому, на твою думку, автор обрав саме цих комах? Персонажі байки: Муравей, Коник. Автор протиставив безтурботному Конику працьовитого Мурав'я. Байкар засуджує такі недоліки людського характеру: лінивство, недбалість. Байка вчить бути працьовитим, дбайливим, думати про майбутнє.  

• У яких словах зосереджено мораль байки (тобто повчальний висновок)? Проспівав ти літо боже …, — а тепер танцюй, небоже, на морозі гопака. Вислови своє ставлення до кожного з персонажів твору. Муравей заслуговує на пошану, бо він працьовитий, думає про майбутнє. Коникові треба виправляти свою вдачу, бо не можна тільки розважатися.

• Уяви, що Муравей залишив Коника в себе. Як би тоді закінчилася байка?

Коли зимонька пройшла, 

Коник вчув від Мурав'я:

«Вдачу як свою не зміниш,

На морозі затанцюєш».

Власне закінчення байки Леоніда Глібова "Коник-стрибунець".

Аналіз байки Леоніда Глібова «Коник-стрибунець». 

• Прочитай, як написала про коників-стрибунців українська поетеса Євгенія Горева. Порівняй персонажів її вірша з Коником із байки Глібова. У байці Коник «досхочу розкошував», «не вгаваючи, співав». У вірші коники вчаться гарно грати на скрипках.

 

Сторінка 94.

• Порівняйте прочитану байку з казками про тварин. Що між ними спільного й чим вони відрізняються?

Байка Глібова

Казки про тварин

Відмінне

Віршована форма.

Нема елементів казки.

Добро не перемогло зло.

Повчання в кінці байки.

Прозова форма.

Казковий зачин, повтори.

Добро перемагає зло.

Спільне

Дійові персонажі – це тварини, вони розмовляють. Тварини наділені людськими рисами.

• Прочитайте, як описав ранок у степу Панас Мирний. Складіть запитання до виділених висловів і поставте їх один одному. Вітрець легенький дихнув. Що зробив вітерець? Який вітерець дихнув? Ударив перепел. Що зробив перепел? Понеслась-полилася, наче срібний дзвіночок, жайворонкова пісня. Чия пісня  понеслась-полилась? Як понеслась-полилась жайворонкова пісня? Коники один перед другим навперейми сюрчали. Хто сюрчав навперейми один перед другим? Як сюрчали коники? Рушився більший вітрець і пішов-похилив по траві. Який вітерець рушився? Як рушився більший вітерець? Виграючи срібною росою. Чим вигравав більший вітерець? Якою була роса?

Інші завдання дивись тут...