Інші завдання дивись тут...

Сторінка 109.

• Чим описана в поезії Ігоря Калинця «Зірка» картина нагадує казку? У вірші розказана фантастична історія про зірку та лопуха, вони розмовляють людською мовою.

• Чи сподобалася тобі зірка? Що ти можеш про неї розповісти? На мою думку, зірка допитлива, небайдужа до прекрасного.

• Як у вірші передано захоплення зірки піснею цвіркуна? Прочитай відповідні рядки. «Заслухалась зірка цвіркуна».

• Що зображено на малюнку до вірша? Прочитай відповідні рядки тексту. «Сидить зірка на листкові, до неба високо, до землі чужинно».

• Придумайте і виконайте малюнок, який об'єднав би прочитані вами вірші: (1) Миколи Вороного «Ущухла буря…», (2) Ліни Костенко «Шипшина важко віддає плоди», (3) Ганни Чубач «Зупинюся над рікою…», (4) Вадима Скомаровського «Після грози» й (5) Ігоря Калинця «Зірка». На задньому фоні малюнка з правої сторони над рікою, біля берега похилила віти до води плакуча верба (3). Над нею коромислом перекинулась кольорова веселка (4). На передньому плані картини невеликий шипшиновий кущ, а на ньому дві червоні стиглі ягоди (2). На траві та найбільшому листку переливаються крапельки роси (1). Під кущем на зеленій траві співає цвіркун (5). 

• Які рядки поезій Ігоря Калинця та Ганни Чубач співзвучні за змістом? 

Ігор Калинець «Зірка»

Ганна Чубач «Зупинюся над рікою»

Замилуюся красою

Заслухалась зірка цвіркуна

 

Сторінка 111. 

• Прочитай вірш Олени Пчілки «Діброва смутная вже листячко ронила …». Який пейзаж змалювала письменниця? Письменниця змалювала діброву в кінці осені,  перший сніг в осінню пору.  

Розглянь картину Василя Полєнова «Ранній сніг». Що зобразив художник? 

• Прочитай вірш кілька разів уголос. Вслухайся у звучання слів смутная, у журбі, зголосила (тобто заплакала). Поміркуй, чому діброва засумувала. Діброва засумувала, бо відлетіли пташки, опало її листя, а незабаром холодна зима. 

• Про що діброва просить зиму? Прочитай рядки, які свідчать про те, що зима відступила.

«І перший сніг на вітті розтопивсь, 

неначе слізьми гіркими поливсь...»

• Аналіз вірша Олени Пчілки «Діброва смутная вже листячко ронила …».

 

Сторінка 112.

• Яка картина природи виникла у твоїй уяві під час читання вірша Олени Пчілки «Новину сьогодні зранку…»? Який настрій вона викликала в тебе? Які барви в ній переважають? У вірші описаний прихід зими. На ранок випав лапатий сніг. Навколо усе біле: стріхи, призьби, поле, ліс. У зимовому лісі панує сон. Його поважно стережуть дерева, які таємничо нагадують сивого діда з дерев'яним посохом. Настрій вірша радісний та мрійливий. Звичайно, у цю пору переважають біло-сірі барви.      

Знайди у вірші порівняння й уособлення. Аналіз вірша Олени Пчілки «Новину сьогодні зранку…».

• Виконай одне із завдань (на вибір):

1. Порівняй прочитані вірші Олени Пчілки. Яку картину природи зображено в них? Який настрій вони викликають?

Вірш

Картини природи

Настрій

«Діброва смутная вже листячко ронила …»

У діброві падолист, не чути пташок. Випав ранній сніг та швидко розтанув.

Зажурений

«Новину сьогодні зранку»

На ранок стріхи, призьби, поле, ліс вкрились білосніжним покривалом. Зима вступила у свої права.

Веселий

2. Придумай назви до віршів Олени Пчілки.

«Діброва смутная вже листячко ронила …»

«Перший сніг». «Ранній сніг».

 

«Новину сьогодні зранку»

«Біла новина». «Сніговий ранок».

 

Сторінка 113.

• Прочитай вірш Андрія Малишка «Вихопивсь дощик поміж заграв…». Яким кольором насичена описана у вірші картина природи? Чому поет обрав саме цей колір? Знайди в тексті епітети. Картина насичена синім кольором. Кольором дощу. Епітети: сині чоботи, синя сорочка, сині мелодії, неба широкого, синіми стрілами, сині листочки, дрібно писав, темні пущі, важкої породи. 

• Якими людськими властивостями поет наділив дощ, пущі, дуби? Як називається цей художній засіб? Дощик добрий-добрий, смішний. Уособлення: вихопивсь дощик поміж заграв, дощик мелодії понапинав, стрілами закресав, писав; посміхнулися пущі; дуби чухали голови. 

• Прочитай перші чотири рядки вірша. Знайди у виділених словах співзвучні прикінцеві частини. Це рими. Заграв – понапинав, сорочка – лісочка. 

• Знайди рими в наступних рядках вірша. Чим особливе римування в цьому творі? Закресав – писав, обрій – добрий, гущі – пущі, породи – насолоди. Чергування рим на початку вірша відрізняється від чергування рим далі. 

• Який настрій викликав у автора дощ? Доведи свою думку словами з поезії. Настрій веселий (посміхнулися пущі, веселий дощик), доброзичливий (дощик добрий-добрий), мрійливий (мелодії понапинав).

• Аналіз вірша Андрія Малишка «Вихопивсь дощик поміж заграв…».

Що зобразив, які фарби використав, який настрій передав художник на ілюстрації до вірша Андрія Малишка «Вихопивсь дощик поміж заграв…» Опишіть картину, використовуючи рядки з вірша. 

Інші завдання дивись тут...