Інші завдання дивись тут...

§ 84 Завдання 107  Числа, які читаються однаково в обох напрямках (наприклад, 121), називають паліндромами. Складіть усі можливі числа- паліндроми, використавши цифри 4, 6, 9.

464, 494, 646, 696, 949, 969

Найбільше число: 969

Найменше число: 464

 

Завдання 108

12 : 4 = 3

13 : 4 = 3 (ост. 1)

14 : 4 = 3 (ост. 2)

15 : 4 = 3 (ост. 3)

16 : 4 = 4

17 : 4 = 4 (ост. 1)

18 : 4 = 4 (ост. 2)

19 : 4 = 4 (ост. 3)

20 : 4 = 5

21 : 4 = 5 (ост. 1)

22 : 4 = 5 (ост. 2)

23 : 4 = 5 (ост. 3)

Висновок: остача завжди менша від дільника.

 

Завдання 109

3 : 3=1
4 : 3=1 (ост.1)
5 : 3=1 (ост.2)

6 : 3=2
7 : 3=2 (ост.1)
8 : 3=2 (ост.2)

9 : 3 =3
10 : 3=3 (ост.1)
11 : 3=3 (ост.2)

12 : 3=4
13 : 3=4 (ост.1)
14 : 3=4 (ост.2)

                                        15 : 3=5
                                        16 : 3=5 (ост.1)
                                        17 : 3=5 (ост.2)

Висновок: остача завжди менша від дільника.

 

Завдання  110  За 8 днів прибиральниця використала 16 пляшок мийних за­собів. Скільки пляшок мийних засобів використала приби­ральниця за 1 день?

За 8 дн. — 16 пл.

За 1 день — ? пл.

Розв’язання

16 : 8 = 2 (пл.)

Відповідь: за 1 день прибиральниця використала 2 пляшки мийних засобів.

 

Завдання 111  Восени й узимку дятел харчується насінням сосни чи яли­ни. Щоб з'їсти насіння з однієї шишки, птахові знадобилося 4 хв й 800 ударів дзьобом. Скільки ударів дзьобом зробив дятел за одну хвилину?

4 хв. — 800 уд.

1 хв. — ? уд.

Розв’язання

800 : 4 = 200 (уд.)

Відповідь: за 1 хвилину дятел зробив 200 ударів дзьобом.

 

Завдання 112  Знайди периметр прямокутника, ширина якого дорівнює 7 см, що в 3 рази менше за його довжину.

Ширина — 7 см

Довжина — ?, у 3 р. більша, ніж ширина

Периметр  ?

Розв’язання

1) 7 • 3 = 21 (см) – довжина прямокутника

2) (21 + 7) • 2 = 28 • 2 = 56 (см)

Відповідь: периметр прямокутника 56 сантиметрів.

 

Завдання 113 Діти пішли до лісу, щоб розвісити годівниці для птахів. Тетяна йшла позаду Олени, Сашко — позаду Галини, а Олена — позаду Сашка. У якому порядку йшли діти?

Тетяна йшла позаду Олени, а Олена — позаду Сашка, тому діти йшли в такому порядку: Сашко, Олена, Тетяна. Оскільки Сашко йшов позаду Галини, то Галина йшла першою, отже, всі діти йшли в такому порядку: Галина, Сашко, Олена, Тетяна.

 

Завдання 114

18 : 5 = 3 (ост. 3)

37 : 9 = 4 (ост. 1)

50 : 8 = 6 (ост. 2)

28 : 3 = 9 (ост. 1)

59 : 8 = 7 (ост. 3)

52 : 7 = 7 (ост. 3)

23 : 3 = 7 (ост. 2)

68 : 8 = 8 (ост. 4)

                                             34 : 10 = 3 (ост. 4)

                                             17 : 2 = 8 (ост. 1)

Завдання 115 За 4 дні бригада відремонтувала 36 км дороги. Скільки кіло­метрів дороги ремонтувала бригада за один день?

4 дні — 36 км

1 дні — ? км

Розв’язання

36 : 4 = 9 (км)

Відповідь: бригада ремонтувала 9 км за один день.

 

§ 85 Завдання 116 Якими можуть бути остачі під час ділення на 7, 8, 9, 10?

Остачі при діленні на 7: 1, 2, 3, 4, 5, 6

Остачі при діленні на 8: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Остачі при діленні на 9: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Остачі при діленні на 10: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

Остача завжди менша від дільника.

 

Завдання 117 Поясніть рівності, складені за малюнками.

7 : 3 = 2 (ост. 1)

8 : 3 = 2 (ост. 2)

3 • 2 + 1 = 7

3 – 2 + 2 = 8

Якщо до добутку неповної частки й дільника додати остачу, то дістанемо ділене.

 

Завдання 118

12 : 5 = 2 (ост. 2)

5 • 2 + 2 = 12

23 : 7 = 3 (ост. 2)

7 • 3 + 2 = 23

31 : 5 = 6 (ост. 1)

5 • 6 + 1 = 31

56 : 6 = 9 (ост. 2)

6 • 9 + 2 = 56

44 : 6 = 7 (ост. 2)

6 • 7 + 2 = 44

47 : 9 = 5 (ост. 2)

9 • 5 + 2 = 47

Завдання 119  Постав, де потрібно, дужки так, щоб рівності стали істинними.

(8 + 12) : 4 2 = 3

8 + (12 : 4) 2 = 9

8 + 12 : (4 2) = 14

Завдання 120  До Новорічних свят волонтери придбали для дитячого бу­динку 2 пакети мандаринів по 4 кг в кожному та 6 пакетів апельсинів по 8 кг у кожному. У скільки разів більше придба­ли апельсинів, ніж мандаринів?

2 п. — ?, по 4 кг

2 п. — ?, по 4 кг

У скільки разів більше — ? кг

Розв’язання

1) 4 • 2 = 8 (кг) – придбали мандаринів

2) 8 • 6 = 48 (кг) – придбали апельсинів

3) 48 : 8 = 6 (разів)

Відповідь: у 6 разів більше придбали апельсинів, ніж мандаринів.

 

Завдання 121 Склади задачі за схемами.

Мама купила 4 пачки зошитів в клітинку по 12 штук в кожній та 2 пачки зошитів в лінійку по 8 штук у кожній. На скільки більше мама купила зошитів в клітинку, ніж в лінійку?

4 п. — ?, по 12 шт.

2 п. — ?, по 8 шт.

На скільки більше — ? шт.

Розв’язання

1) 12 • 4 = 48 (шт.) – зошитів в клітинку

2) 8 • 2 = 16 (шт.) – зошитів в лінійку

3) 48 – 16 = 32 (шт.)

Відповідь: мама купила на 32 зошити більше в клітинку, ніж в лінійку.

 

Мама купила 4 пачки зошитів в клітинку по 12 штук в кожній та 2 пачки зошитів в лінійку по 8 штук у кожній. У скільки більше мама купила зошитів в клітинку, ніж в лінійку?

4 п. — ?, по 12 шт.

2 п. — ?, по 8 шт.

У скільки разів більше — ? шт.

Розв’язання

1) 12 • 4 = 48 (шт.) – зошитів в клітинку

2) 8 • 2 = 16 (шт.) – зошитів в лінійку

3) 48 : 16 = 3 (рази)

Відповідь: мама купила у 3 рази більше зошитів  в клітинку, ніж в лінійку.

 

Завдання 122* У казці ріпку тягнуть шестеро: дід удвічі сильніший за бабу, баба вдвічі сильніша за онуку, онука вдвічі сильніша за Жучку, Жучка вдвічі сильніша за кішку, кішка вдвічі сильніша за мишу. Скільки потрібно покликати мишей, щоб вони самотужки витягнули ріпку?

1 миша

Кішку можуть замінити 2 миші.

Жучку можуть замінити 2 кішки, або 2 • 2 миші = 4 миші.

Онуку можуть замінити 2 Жучки, або 2 • 4 миші = 8 мишей.

Бабу можуть замінити 2 онуки, або 2 • 8 мишей = 16 мишей.

Діда можуть замінити 2 баби, або 2 • 16 мишей = 32 миші.

Щоб витягнути ріпку, потрібно покликати 1 + 2 + 4 + 8 + 16 + 32 = 63 мишей.

Відповідь: потрібно покликати 63 мишей.

 

Завдання 123  Перевір, чи правильно виконано ділення з остачею.

31 : 5 = 6 (ост. 1)

6 • 5 + 1 = 31

45 : 7 = 6 (ост. 3)

6 • 7 + 3 = 45

26 : 4 = 6 (ост. 2)

6 • 4 + 2 = 26

Завдання 124  Родина придбала на зиму 2 сітки цибулі по 4 кг у кожній та 6 сіток картоплі по 8 кг у кожній. У скільки разів маса придба­ної цибулі менша, ніж маса картоплі?

2 с. — ?, по 4 кг

6 с. — ?, по 8 кг

У скільки разів менше — ? кг

Розв’язання

1) 4 • 2 = 8 (кг) – маса цибулі

2) 8 • 6 = 48 (кг) – маса картоплі

3) 48 : 8 = 6 (разів)

Відповідь: у 6 разів менша маса придбаної цибулі, ніж маса картоплі.

 

§ 86 Завдання 125  Які остачі можна отримати, якщо ділити число на 2? На 6? На 8? На 9?

Остачі при діленні на 2: 1

Остачі при діленні на 6: 1, 2, 3, 4, 5

Остачі при діленні на 8: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

Остачі при діленні на 9: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

Остача завжди менша від дільника.

 

Завдання 126 Білка вирішила полічити запаси грибів на зиму. У її комо­рі було 9 низок із сушеними грибами, на кожній низці — по 4 білі гриби та 3 лисички.

7 н. — ?, по 4 гр.

7 н. — ?, по 3 гр.

Разом — ? гр.

Розв'язання

І спосіб: (4 + 3) • 9 = 7 • 9 = 63 (гр.)

1) 4 + 3 = 7 (гр.) – разом грибів білих та лисичків на низці

2) 7 • 9 = 63 (гр.) – грибів на всіх низках

ІІ спосіб: 4 • 9 + 3 • 9 = 36 + 27 = 63 (гр.)

1) 4 • 9 = 36 (гр.) – грибів білих на всіх низках

2) 3 • 9 = 27 (гр.) – грибів лисичків на всіх низках

3) 36 + 27 = 63 (гр.) – грибів на всіх низках

Відповідь: у білки 63 гриби.

Щоб помножити суму двох чисел на третє число, треба помножити на це число кожний з доданків, а отримані добут­ки додати.

(a + b) • c = a • c + b • c

 

Завдання 127  Зручним способом.

(4 + 7) • 5 = 4 • 5 + 7 • 5 = 20 + 35 = 55

(8 + 5) • 6 = 8 • 6 + 5 • 6 = 48 + 30 = 78

(10 + 8) • 3 = 10 • 3 + 8 • 3 = 30 + 24 = 54

(3 + 7) • 8 = 10 • 8 = 80

 

Завдання 128  Знайди всі значення змінної а, за яких нерівність а • 6 < 42 є істинною.

а • 6 < 42, при а=1, 2, 3, 4, 5, 6

 

Завдання 129  Периметр прямокутника.

Р = (а + b) • 2 = (8 + 5) • 2 = 26 (см)

 

Завдання 130  У кожного із семи гномів було по 6 срібних і по 8 золотих мо­нет. Скільки всього монет було в родині гномів? Розв'яжи за­дачу, склавши вираз.

7 гн. — ?, по 6 м.

7 гн. — ?, по 8 м.

Разом — ? м.

Розв’язання

1-й спосіб     (6 + 8) • 7 = 98

1) 6 + 8 = 14 (м.) – разом срібних і золотих монет в гнома

2) 14 • 7 = 98 (м.) – було монет в усіх гномів

2-й спосіб     6 • 7 + 8 • 7 = 98

1) 6 • 7 = 42 (м.) – було срібних монет у всіх гномів

2) 8 • 7 = 56 (м.) – було золотих монет у всіх гномів

3) 42 + 56 = 98 (м.) – було монет в усіх гномів

Відповідь: в родині гнома було 98 монет.

 

Завдання 131  Художнику-мультиплікатору потрібно було зробити до мульт­фільму 62 малюнки. Він намалював уже деякі малюнки й роз­клав їх у 7 папок по 8 малюнків у кожну. Скільки малюнків йому залишилося ще намалювати?

Потрібно — 62 м.

Розклав — ?, у 7 п. по 8 м.

Залишилося — ? м.

Розв’язання

1) 8 • 7 = 56 (м.) – малюнків розклав у папки

2) 62 – 56 = 6 (м.)

Відповідь: залишилося ще намалювати 6 малюнків.

 

Завдання 132  Зручним способом.

(6 + 5) • 7 = 6 • 7 + 5 • 7 = 42 + 35 = 77

(10 + 3) • 5 = 10 • 5 + 3 • 5 = 50 + 15 = 65

(9 + 4) • 7 = 9 • 7 + 4 • 7 = 63 + 28 = 91

(3 + 8) • 3 = 3 • 3 + 8 • 3 = 9 + 24 = 33

 

Завдання 133  На кожну з шести тарілок бабуся поклала для онуків по 5 ва­реників із сиром і по 3 вареники з вишнями. Скільки варени­ків поклала бабуся на всі тарілки?

6 т. — ?, по 5 в.

6 т. — ?, по 3 в.

Разом — ? в.

Розв’язання

1-й спосіб

(5 + 3) • 6 = 30 • 18 = 48 (в.)

2-й спосіб

5 • 6 + 3 • 6 = 30 + 18 = 48 (в.)

Відповідь: на всі тарілки бабуся поклала 48 вареників.

Інші завдання дивись тут...