Інші завдання дивись тут...


Серія "Вчимось разом" до підручника "Математика 3 клас Скворцова С.О., Онопрієнко О.В."

СТОРІНКА 24 – 25

Завдання 1  Проста задача на віднімання

У Софійки було 12 гривень, з них вона витратила 7 гривень на цукерки. Скільки гривень залишилося в дівчинки?

Було

Витратила

Залишилось

12 гривень

7 гривень

?

Короткий запис

Було — 12 гривень

Витратила — 7 гривень

Залишилось — ?

Схема

Розв’язання

12 – 7 = 5 (грн) – гривень залишилося в дівчинки

Відповідь: у дівчинки залишилося 5 гривень

 

1) Перша обернена проста задача на знаходження від’ємника

У Софійки було 12 гривень. Коли вона витратила декілька на цукерки, у неї залишилося ще 5 гривень. Скільки гривень витратила дівчинка?

Було

Витратила

Залишилось

12 гривень

?

5 гривень

Короткий запис

Було — 12 гривень

Витратила — ?

Залишилось — 5 гривень

Схема

Розв’язання

12 – 5 = 7 (грн) – гривень витратила дівчинка

Відповідь: дівчинка витратила 7 гривень

 

2) Друга обернена проста задача на знаходження зменшуваного

Коли Софійка витратила 7 гривень на цукерки, у неї залишилося ще 5 гривень. Скільки гривень було в дівчинки спочатку?

Було

Витратила

Залишилось

?

7 гривень

5 гривень

Короткий запис

Було — ?

Витратила — 7 гривень

Залишилось — 5 гривень

Схема

Розв’язання

5 + 7 = 12 (грн) – гривень було в дівчинки спочатку

Відповідь: спочатку в дівчинки було 12 гривень

 

Завдання 2  Складена задача на віднімання суми від числа

Господиня привезла на базар 50 кг помідорів. Одному по­купцю вона продала 7 кг помідорів, а іншому — 5 кг. Скіль­ки кілограмів помідорів залишилося в господині?

Було

Продала

Залишилось

50 кг

7 кг і 5 кг

?

Короткий запис

Було (привезла) — 50 кг

Продала — ?, 7 кг і 5 кг

Залишилось — ?

Схема

Вираз  50 – (7 + 5)

Короткий запис №1

І покупець — 7 кг

ІІ покупець —  5 кг

Всього — ?

Короткий запис №2

Було — 50 кг

Продала — 12 кг

Залишилось — ?

План розв’язування

1) Скільки всього кілограмів помідорів продала?

2) Скільки кілограмів помідорів залишилося в господині?

Розв'язання

1) 7 + 5 = 12 (кг) – всього кілограмів помідорів продала

2) 50 – 12 = 38 (кг) – кілограмів помідорів залишилося в господині

2 спосіб

Оскільки господиня спочатку продала 7 кілограмів, а потім 5 кілограмів, тоді

Короткий запис

Було — 50 кг

Продала — 7 кг

Залишились (Було) — ?

Продала — 5 кг

Залишилось — ?

Схема

Вираз  (50 – 7) – 5

Короткий запис №1

Було — 50 кг

Продала — 7 кг

Залишились — ?

Короткий запис №2

Було — 43 кг

Продала — 5 кг

Залишилось — ?

План розв’язування

1) Скільки кілограмів помідорів залишилося, коли продала сім із них?

2) Скільки кілограмів помідорів залишилося в господині?

Розв'язання

1) 50 – 7 = 43 (кг) – кілограмів помідорів залишилося, коли продала сім із них

2) 43 – 5 = 38 (кг) – кілограмів помідорів залишилося в господині

3 спосіб (виразом)

Було

Продала І покупцю

Продала ІІ покупцю

Залишилось

50 кг

7 кг

5 кг

?

Короткий запис

Було — 50 кг

Продала — 7 кг

Продала — 5 кг

Залишилось — ?

Схема

Розв'язання

50 – 7 – 5 = 34 (кг) – кілограмів помідорів залишилося в господині

Відповідь: у господині залишилось 34 кілограми помідорів

 

2) Обернена складена задача на знаходження зменшуваного (до числа додати суму)

Після того, як господиня продала одному по­купцю 7 кг помідорів, а іншому — 5 кг, у неї ще залишилося 38 кг. Скіль­ки кілограмів помідорів було в господині спочатку?

Було

Продала

Залишилося

?

7 кг і 5 кг

38 кг

Короткий запис

Було — ?

Продала — ?, 7 кг і 5 кг

Залишилось — 38 кг

Схема

Вираз    38 + (7 + 5)

Короткий запис №1

Один покупець — 7 кг

Інший покупець — 5 кг

Всього — ?

Короткий запис №2

Було — ?

Продала — 12 кг

Залишилось — 38 кг

План розв’язування

1) Скільки всього кілограмів помідорів продала?

2) Скільки кілограмів помідорів було в господині спочатку?

Розв’язання

1) 7 + 5 = 12 (кг) – всього кілограмів помідорів продала

2) 38 + 12 = 50 (кг) – кілограмів помідорів було в господині спочатку

2 спосіб

Оскільки спочатку продала 7 кілограмів, а потім 5 кілограмів, тоді

Короткий запис

Було — ?

Продала — 7 кг

Залишилось (Було) — ?      

Продала — 5 кг

Залишилось — 38 кг

Схема

Вираз    (38 + 5) + 7

Короткий запис №1

Було — ?

Продала — 5 кг

Залишилось — 38 кг

Короткий запис №2

Було — ?

Продала — 7 кг

Залишилось — 43 кг

План розв’язування

1) Скільки кілограмів помідорів було перед тим, як продала п’ять кілограмів?

2) Скільки кілограмів помідорів було в господині спочатку?

Розв’язання

1) 38 + 5 = 43 (кг) – кілограмів помідорів було перед тим, як продала п’ять кілограмів

2) 43 + 7 = 50 (кг) – кілограмів помідорів було в господині спочатку

3 спосіб (виразом)

Було

Продала І покупцю

Продала ІІ покупцю

Залишилося

?

7 кг

5 кг

38 кг

Короткий запис

Було — ?

Продала І покупцю — 7 кг

Продала ІІ покупцю — 5 кг

Залишилось — 38 кг

Схема

Розв’язання

38 + 5 + 7 = 50 (кг) – кілограмів помідорів було в господині спочатку

Відповідь: спочатку в господині було 50 кілограмів

 

Завдання 3 Складена задача на знаходження зменшуваного (до числа додати добуток)

Скільки кілограмів помідорів було в господині, якщо після того, як вона продала двом покупцям по 6 кг помідорів, у неї залишилося ще 38 кг?

Було

Продала

Залишилось

?

2 покупці по 6 кг

38 кг

Короткий запис

Було — ?

Продала — ? кг, 2 покупці по 6 кг

Залишилось — 38 кг

Схема

Вираз    38 + 6 • 2

Короткий запис №1

Продала — ? кг, 2 покупці по 6 кг

Короткий запис №2

Було — ?

Продала — 12 кг

Залишилось — 38 кг

План розв’язування

1) Скільки кілограмів помідорів продала?

2) Скільки кілограмів помідорів було в господині?

Розв’язання

1) 6 • 2 = 12 (кг) – кілограмів помідорів продала

2) 38 + 12 = 50 (кг) – кілограмів помідорів було в господині

Відповідь: у господині було 50 кілограмів

 

Завдання 4

73 – 46 = 73 – 43 – 3 = 30 – 3 = 27  (частинами)

69 + 18 = 69 + 1 + 17 = 70 + 17 = 87  (частинами)

52 – 16 = 52 – 12 – 4 = 40 – 4 = 36   (частинами)

26 + 38 = 26 + 4 + 34 = 30 + 34 = 64  (частинами)

57 + 35 = 80 + 12 = 92  (порозрядне з переходом через десяток)

100 – 94 = (90 – 90) + (10 – 4) = 6 (порозрядне з переходом через десяток)

18 + 18 = 20 + 16 = 36  (порозрядне з переходом через десяток)

42 – 35 = (30 – 30) + (12 – 5) = 7  (порозрядне з переходом через десяток)

80 – 16 = 80 – 10 – 6 = 70 – 6 = 64  (частинами)

28 + 28 = 28 + 30 – 2 = 58 – 2 = 56  (округленням)

91 – 74 = 91 – 71 – 3 = 20 – 3 = 17   (частинами)

51 + 19 = 51 + 20 – 1 = 71 – 1 = 70   (округленням)

46 + 34 = 70 + 10 = 80  (порозрядне з переходом через десяток)

85 – 58 = 85 – 60 + 2 = 25 + 2 = 27   (округленням)

56 + 2 = 58                                    (порозрядне)

90 – 62 = 20 + (70 – 62) = 20 + 8 = 28  (округленням)

 

СТОРІНКА 26

Завдання 1  Складена задача на віднімання числа від суми

На морському узбережжі відпочивало 25 чайок і 17 го­лубів. 6 птахів злякалися хвилі та злетіли в небо. Скільки птахів залишилося на морському узбережжі?

Було

Злетіли

Залишилось

25 птахів і 17 птахів

6 птахів

?

 

Короткий запис

Було (відпочивало) — ?, 25 птахів і 17 птахів

Злетіли — 6 птахів

Залишилось — ?

Короткий запис

Чайки — 25 птахів

Голуби — 17 птахів 

Всього (Було) —  ?

Злетіли — 6 птахів

Залишилось — ?

Схема

Вираз   (25 + 17) – 6

Короткий запис №1

Чайки — 25 птахів

Голуби — 17 птахів 

Всього — ?

Короткий запис №2

Було — 42 птахів

Злетіли — 6 птахів

Залишилось — ?

План розв’язування

1) Скільки всього птахів було на узбережжі?

2) Скільки птахів залишилося на морському узбережжі?

Розв’язання

1) 25 + 17 = 42 (пт.) – всього птахів було на узбережжі

2) 42 – 6 = 36 (пт.) – птахів залишилося на морському узбережжі

2 спосіб

Припустимо, що полетіли чайки, тоді

Короткий запис

Було — 25 чайок

Полетіли — 6 чайок

Залишилось (Чайки залишились) — ?

Голуби залишились — 17 птахів

Всього — ?

Схема

Вираз   (25 – 6) + 17

Короткий запис №1

Було — 25 чайок

Полетіли — 6 чайок

Залишилось — ?

Короткий запис №2

Чайки  — 19 птахів

Голуби — 17 птахів

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки чайок залишилось, коли полетіли 6 із них?

2) Скільки всього птахів залишилося на морському узбережжі?

Розв’язання

1) 25 – 6 = 19 (ч.) – чайок залишилось, коли полетіли 6 із них

2) 19 + 17 = 19 + 1 + 16 = 36 (пт.) – всього птахів залишилося на морському узбережжі

3 спосіб

Припустимо, що полетіли голуби, тоді

Короткий запис

Було — 17 голубів

Полетіли — 6 голубів

Залишилось (Голуби залишились) — ?

Чайки залишились — 25 птахів

Всього — ?

Схема

Вираз   (17 – 6) + 25

Короткий запис №1

Було — 17 голубів

Полетіли — 6 голубів

Залишилось — ?

Короткий запис №2

Голуби  — 11 птахів

Чайки — 25 птахів

Всього — ?

План розв’язування

1) Скільки голубів залишилось, коли полетіли 6 із них?

2) Скільки всього птахів залишилося на морському узбережжі?

Розв’язання

1) 17 – 6 = 11 (г.) – голубів залишилось, коли полетіли 6 із них

2) 11 + 25 = 36 (пт.) – всього птахів залишилося на морському узбережжі

4 спосіб (виразом)

Короткий запис

Було — 25 птахів і 17 птахів

Полетіли — 6 птахів

Залишилось — ?

Схема

Розв’язання

25 + 17 – 6 = 36 (пт.) – всього птахів залишилося на морському узбережжі

Відповідь: на узбережжі залишилось 36 птахів

 

2) Обернена складена задача на знаходження від’ємника (різниця суми і числа)

На морському узбережжі відпочивало 25 чайок і 17 го­лубів. Після того, як декілька птахів злетіло, залишилося ще 36 птахів. Скільки птахів злетіли в небо?

Було

Злетіли

Залишилось

25 птахів і 17 птахів

?

36 птахів

 

Короткий запис

Було (відпочивало) — ?, 25 птахів і 17 птахів

Злетіли — ?

Залишилось — 36 птахів

Короткий запис

Чайки — 25 птахів

Голуби — 17 птахів

Всього (Було) —  ?

Злетіли — ?

Залишилось — 36 птахів

Схема

Вираз   (25 + 17) – 36

Короткий запис №1

Чайки — 25 птахів

Голуби — 17 птахів 

Всього — ?

Короткий запис №2

Було — 42 птахів

Злетіли — ?

Залишилось — 36 птахів

План розв’язування

1) Скільки всього птахів було на морському узбережжі?

2) Скільки птахів злетіли в небо?

Розв’язання

1) 25 + 17 = 42 (пт.) – всього птахів було на морському узбережжі

2) 42 – 36 = 6 (пт.) – птахів злетіли в небо

Відповідь: у небо злетіли 6 птахів

Інші завдання дивись тут...