Інші завдання дивись тут...

Сторінка 66.

• Прочитай оповідання Василя Чухліба «Чомга і весна». Хто така Чомга? Поділи текст на частини так, як змінюється настрій Чомги: затишний, сумний, теплий, похмурий, бадьорий, радісний. Назви слова в описі природи, які визначають зміну настрою персонажа твору. 

• Виконай завдання (на вибір):

1. Відшукай у творі слова, якими описані озеро, весна, літо. Озеро рідне, весна-красна, літо золоте.

2. Поясни, чому літо назване золотим, а весна красною. Навесні усе оживає красою, влітку добре припікає золоте сонечко.

3. Продовж загадку: жовті кульки пливуть між очеретом (каченята)

4. Намалюй персонажів твору. Передай у пейзажі, який їх оточує, кольорами настрій. Біла качка та качур (радість, сподівання), жовті каченята (безтурботність, життєрадісність), сіро-зелений Валун (сум, задумливість).

 

Сторінка 67.

• Прочитай в описі природи Марка Вовчка «Другого дня …» слова , якими письменниця розповіла про людину серед степового пейзажу. «Другого дня притомилась я дуже та й сіла спочити в холодку під вербою».

Що можна побачити, що почути і відчути в описі природи Марка Вовчка «Другого дня …»?

• 3 ким порівнює письменниця стан людини, якими словами підкреслює її сум? «Тільки якась пташка сама собі щебече, наче моя душа бідолашна».

• Виконай завдання (на вибір):

2. Намалюй словами описану картину а на папері зобрази один якийсь елемент опису (льон чи гайок). Що можна побачити, що почути і відчути в описі природи Марка Вовчка «Другого дня …»? Намалюй словами описану картину, художні засоби.

 

Сторінка 68.

Прочитай опис Михайла Коцюбинського та доведи, що герой сам-один і йому добре. Поділи текст опису на частини (план). Знайди в кожній частині порівняння, слова в переносному значенні. Які слова підказують, визначають кольори, якими наповнений пейзаж? Який настрій вони створюють?

 

Сторінка 70.

• Назви персонажів твору «Солов’їна сторожа» Олеся Гончара. Персонажі: автор, дівчинка, інші супутники.

Доведи, що дівчинка з уривку «Солов’їна сторожа» Олеся Гончара до всього проявляла жваву цікавість. План уривку. Поясни зміст виділеного речення («Солов’їна сторожа в наш час, мабуть, найнадійніша»).

• Якими словами автор називає перепілку? Знайди їх у тексті. Чому він так називає? Перепілка – польова пустунка, жартівниця, звабниця польова. Спритну коричнювату перепілку не просто побачити серед високих польових трав.

• Розкажи, куди їхало дівча. Яка інформація в тексті тобі допомогла правильно це визначити? На початку уривку вказується, що дівча їхало в Канів, у кінці уривку – в музей. 

• Якими враженнями збагатилася дівчинка? Які почуття пережили всі, хто був з нею? Дощова погода не погіршила настрій, усіх зачарувала краса довкілля, дівчинка відкрила для себе багато нового та цікавого (побачила руни гороху, сині зірочки волошок, солов’їне гніздо, почула спів перепілки).  

• Доведіть, що захоплення, яким почалося оповідання, супроводжує персонажів твору до його закінчення. Автор пише, що «дівча в захваті, та й для нас, дорослих, це також радість...». У кінці уривку біля музею спостережливі відвідувачі зуміли побачити в кроні троянди солов’їне гніздо.  

 

Сторінка 71.

• Виконайте завдання (на вибір):

2. Складіть сценарій для кінофільму за змістом оповідання (План).

3. Пригадайте скоромовки, у яких є слово перепілка. 

Стриб-стриб-стриб - Підстрибує по стерні 

Рідня: перепілка, перепел, перепеленя.

Інші завдання дивись тут...