Загрузка...

Інші завдання дивись тут...

Завдання 801.

5400 : 60 = 5400 : 10 : 6 = 540 : 6 = 90

12000 : 600 = 12000 : 100 : 6 = 120 : 6 = 20

180000 : 9000 = 180000 : 1000 : 9 = 180 : 9 = 20

140500 : 500 = 140500 : 100 : 5 = 1405 : 5 = (1000 + 400 + 5) : 5 =

= 1000 : 5 + 400 : 5 + 5 : 5 = 200 + 80 + 1 = 281

 

Завдання 802. Усно. 

4200 : 100 = 42

3600 : 10 = 360

45960 : 10 = 4596

31700 : 100 = 317

55400 : 100 = 554

60000 : 1000 = 60

 

Завдання 803. Знайди частку й остачу.

172 : 10 = 17 (ост. 2)

615 : 100 = 6 (ост. 15)

1708 : 10 = 170 (ост. 8)

1820 : 100 = 18 (ост. 20)

15634 : 10 = 1563 (ост. 4)

15634 : 100 = 156 (ост. 34)

47831 : 100 = 478 (ост. 31)

47831 : 1000 = 47 (ост. 831)

 

Завдання 804. Поясни розв'язання.

360 : 40 = 360 : (10 • 4) = 360 : 10 : 4 = 36 : 4 = 9

2 400 : 800 = 2 400 : (100 : 8) = 2400 : 100 : 8 = 24 : 8 = З

При діленні з остачею можна скористатися способом ділення числа на добуток двох чисел.

Нехай треба 168 : 40. 

Пояснення 1.

• У частці буде одна цифра.

• Дізнаємося, скільки одиниць буде в частці: 168 поділимо на 10 і знайдену частку 16 поділимо на 4, буде 4.

• Дізнаємося, скільки одиниць не поділили: віднімемо 160 від 168, буде 8. Це остача.

168 : 40 = 168 : (10 • 4) = 168 :10 : 4 = 4 (ост. 8). 

Пояснення 2.

Яке число треба помножити на 40, щоб дістати найбільший добуток у межах числа 168?

40  4 = 160. Отже, 168 : 40 = 4 (ост. 8).

 

Завдання 805. 

222 : 4 = 55 (ост. 2)

222 = 4 • 55 + 2

390 : 4 = 97 (ост. 2)

390 = 4 • 97 + 2

 

Завдання 806. 

91  : З0 = 3 (ост. 1). Які числа можуть бути в остачі? Менші від дільника.

 

Завдання 807. Виконай ділення з остачею. 

195 : 90 = 2 (ост. 15)

1230 : 600 = 2 (ост. 30)

720 : 300 = 2 (ост. 120)

480 : 50 = 9 (ост. 30)

291 : 70 = 4 (ост. 11)

3520 : 700 = 5 (ост. 20)

860 : 200 = 4 (ост. 60)

600 : 80 = 7 (ост. 40)

16200 : 8000 = 2 (ост. 200)

 

Завдання 808. Намалюй схему і розв'яжи задачу. 3 якою швидкістю рухався пішохід, якщо відомо, що за З години він пройшов 15 км?

–˃ 

____________

      15 км

Розв'язання.

1) 15 : 3 = 5 (км/год) – швидкість пішохода.

Відповідь: пішохід рухався зі швидкістю 5 км/год.

 

Завдання 809.

Мотоцикліст і пішохід одночасно вирушили назустріч один одному. Швидкість мотоцикліста 50 км/год, а пішохода — 5 км/год. На скільки кілометрів вони наближаються за 1 год? За 2 год? За 3 год?

1) 50 + 5 = 55 (км) – відстань зближення за 1 год.

2) (50 + 5) • 2 = 110 (км) – відстань зближення за 2 год.

3) (50 + 5) • 3 = 165 (км) – відстань зближення за 3 год.

«Рух назустріч» – рух один до одного. «Одночасний рух» – рух у різних напрямках у певний проміжок часу.

 

Завдання 810. Прочитай задачу. Розглянь розв'язання задачі двома способами. Поясни, про що дізнавалися кожною дією. Із села до міста виїхав автомобіль зі швидкістю 62 км/год. Одночасно назустріч йому з міста зі швидкістю 40 км/год виїхав мотоцикліст. Вони зустрітися через 2 год. Яка відстань між селом і містом?

Розв'язання. 

1 спосіб

1) 62 • 2 = 124 (км) – відстань автомобіля.

2) 40 • 2 = 80 (км) – відстань мотоцикла.

3) 124 + 80 = 204 (км) – відстань між селом і містом.

2 спосіб

1) 62 + 40 = 102 (км) – відстань проїхали за 1 год.

2) 102 • 2 = 204 (км) – відстань між селом і містом.

3 спосіб

1) 62 + 40 = 102 (км/год) – швидкість зближення.

2) 102 • 2 = 204 (км) – відстань між селом і містом.

Відповідь: 204 км — відстань між селом і містом.

 

Завдання 811. Із двох протилежних кінців озера одночасно назустріч один одному вирушили два човни. Перший човен плив зі швидкістю 5 км/год, а другий 7 км/год. Човни зустрілися через 2 год. Знайди відстань між протилежними кінцями озера.

Розв'язання. 

1 спосіб

1) 5 • 2 = 10 (км) – відстань першого човна.

2) 7 • 2 = 14 (км) – відстань другого човна.

3) 10 + 14 = 24 (км) – відстань між протилежними кінцями озера.

2 спосіб

1) 5 + 7 = 12 (км) – відстань проїхали за 1 год.

2) 12 • 2 = 24 (км) – відстань між протилежними кінцями озера.

3 спосіб

1) 5 + 7 = 12 (км/год) – швидкість зближення.

2) 12 • 2 = 24 (км) – відстань між протилежними кінцями озера.

Відповідь: відстань між протилежними кінцями озера 24 км.

 

Завдання 812. Виконай ділення з остачею, зроби перевірку. 

_630 | 20 

 60      31

  30

  20

  10 (ост.)

Перевірка.

31 • 20 + 10 = 620 + 10 = 630

_743 | 90 

 720     8

   23 (ост.)

Перевірка.

90 • 8 + 23 = 720 + 23 = 743

 

 

_1240 | 200

  1200   6

     40 (ост.)

Перевірка.

200 • 6 + 40 = 1200 + 40 = 1240 

 

 

_4210 | 300

  300     14

  1210

  1200

     10 (ост.)

Перевірка.

300 • 14 + 10 = 4200 + 10 = 4210

 

Завдання 813. Усно. 

84000 : 60 = 84000 : 10 : 6 = 8400 : 6 = (6000 + 2400) : 6 =

= 6000 : 6 + 2400 : 6 = 1000 + 400 = 1400

68000 : 40 = 68000 : 10 : 4 = 6800 : 4 = (4000 + 2000 + 800) : 4 =

= 4000 : 4 + 2000 : 4 + 800 : 4 = 1000 + 500 + 200 = 1700

42000 : 30 = 42000 : 10 : 3 = 4200 : 3 = (3000 + 1200) : 3 =

= 3000 : 3 + 1200 : 3 = 1000 + 400 = 1400

84000 : 600 = 84000 : 100 : 6 = 840 : 6 = (600 + 240) : 6 =

= 600 : 6 + 240 : 6 = 100 + 40 = 140

68000 : 400 = 68000 : 100 : 4 = 680 : 4 = (400 + 280) : 4 =

= 400 : 4 + 280 : 4 = 100 + 70 = 170

42000 : 300 = 42000 : 100 : 3 = 420 : 3 = (300 + 120) : 3 =

= 300 : 3 + 120 : 3 = 100 + 40 = 140

 

Завдання 814. Вибери приклади, які можна розв'язати усно. Інші приклади розв'яжи письмово.

_5160 | 60  

 480       86

   360

   360

      0

 

 

_74800 |80  

 720       935

   280

   240

     400

     400

        0

_44820 | 60  

 420       747

   282

   240

    420

    420

       0

5460 : 60 = 5460 : 10 : 6

= 546 : 6 = (540 + 6) : 6=

= 540 : 6 + 6 : 6 =

= 90 + 1 = 91

 

 

 

 

 

 

_93120 | 60   

 60        1552   

 331

 300

   312

   300

    120

    120

       0

24880 : 80 = 24880 : 10 : 8 =

= 2488 : 8 = (2400 + 80 + 8) : 8=

= 2400 : 8 + 80 : 8 + 8 : 8 =

= 300 + 10 + 1 = 311

 

 

Завдання 815. Два пішоходи одночасно вирушили назустріч один одному і зустрілися через 20 хв. Знайди, яка була відстань між ними на початку руху, якщо відомо, що перший пішохід рухався зі швидкістю 75 м/хв, а другий 68 м/хв.

Розв'язання. 

1 спосіб

1) 75 • 20 = 1500 (м) – відстань першого пішохода.

2) 68 • 20 = 1360 (м) – відстань другого пішохода.

3) 1500 + 1360 = 2860 (м) – відстань між пішоходами на початку руху.

2 спосіб

1) 75 + 68 = 143 (м) – відстань проходять за 1 хв.

2) 143 • 20 = 2860 (м) – відстань між пішоходами на початку руху.

3 спосіб

1) 75 + 68 = 143 (м/хв) – швидкість зближення.

2) 143 • 20 = 2860 (м) – відстань між пішоходами на початку руху.

Відповідь: відстань між пішоходами на початку руху 2860 м.

 

Завдання 816. Розв'яжи задачі. Порівняй їхні умови та розв'язання.

1) Із двох населених пунктів одночасно назустріч одна одній вийшли дві групи туристів і зустрілися через 2 год. Перша група рухалася зі швидкістю 4 км/год, друга — 5 км/год. Яка відстань між населеними пунктами?

Розв'язання. 

1 спосіб

1) 4 • 2 = 8 (км) – відстань першої групи туристів.

2) 5 • 2 = 10 (км) – відстань другої групи туристів.

3) 8 + 10 = 18 (км) – відстань між населеними пунктами.

2 спосіб

1) 5 + 4 = 9 (км) – відстань проходять за 1 год.

2) 9 • 2 = 18 (км) – відстань між населеними пунктами.

3 спосіб

1) 5 + 4 = 9 (км/год) – швидкість зближення.

2) 9 • 2 = 18 (км) – відстань між населеними пунктами.

Відповідь: відстань між населеними пунктами 18 км.

2) Із двох населених пунктів, відстань між якими 18 км, одночасно назустріч одна одній вийшли дві групи туристів. Перша з них рухалася зі швидкістю 4 км/год, друга — 5 км/год. Через скільки годин вони зустрілися?

Розв'язання. 

1 спосіб

1) 5 + 4 = 9 (км) – відстань проходять за 1 год.

2) 18 : 9 = 2 (год) – час зустрічі.

2 спосіб

1) 5 + 4 = 9 (км/год) – швидкість зближення.

2) 18 : 9 = 2 (год) – час зустрічі.

Відповідь: групи туристів зустрінуться через 2 годин.

3) Із двох населених пунктів, відстань між якими 18 км, одночасно назустріч одна одній вийшли дві групи туристів і зустрілися через 2 год. Перша група рухалася зі швидкістю 4 км/год. З якою швидкістю рухалася друга група туристів?

Розв'язання. 

1 спосіб

1) 4 • 2 = 8 (км) – відстань пройшла перша група.

2) 18 – 8 = 10 (км) – відстань пройшла друга група.

3) 10 : 2 = 5 (км/год) – швидкість руху другої групи.

2 спосіб

1) 18 : 2 = 9 (км/год) – швидкість зближення.

2) 9 – 4 = 5 (км/год) – швидкість руху другої групи.

Відповідь: друга група рухалась зі швидкістю 5 км/год.

 

Завдання 817. Із села до міста, відстань між якими 78 км, виїхав велосипедист, і одночасно назустріч йому з міста виїхав мотоцикліст. Швидкість велосипедиста 13 км/год, а мотоцикліста — вдвічі більша. Через скільки годин вони зустрінуться?

Розв'язання. 

1 спосіб

1) 13 • 2 = 26 (км/год) – швидкість мотоцикліста.

2) 26 + 13 = 39 (км/год) – швидкість зближення.

3) 78 : 39 = 2 (год) – час зустрічі.

2 спосіб

1) 13 • 2 = 26 (км/год) – швидкість мотоцикліста.

2) 26 + 13 = 39 (км) – відстань проходять за 1 год разом.

3) 78 : 39 = 2 (год) – час зустрічі.

Відповідь: вони зустрінуться через 2 години.

 

Завдання 818

40 • 62 : 80 = 2480 : 80 = 2480 : 10 : 8 = 248 : 8 =

= (240 + 8) : 8 = 240 : 8 + 8 : 8 = 30 + 1 = 31

 

х 62

    40

 2480

180 • 28 : 90 = 56

 

 

 

 

х 180

   28

 144

 36 

 5040

_5040 | 90

 450     56

   540

   540

      0

(1230 + 1440) : 30 = 87

 

 

 

 

+1230

  1440

  2670

 

 

_2670 | 30

 240     87

   270

   270

      0

1230 + 1440 : 30 = 1278

 

 

 

 

_1440 | 30

 120     48

   240

   240

      0

+1230

     48

  1278

 

 

  

Завдання 819. Закінчи розв'язання.

_12700 | 50 

 100      254

   270

   250

     200

     200

        0

  

 

_43650 | 50

 400      8721

   360

   350

     105

     100

        50

        50

         0  

_135780 | 60

 120        2263

   157

   120

     378

     360

      180

      180

         0

 

Завдання 820. 

_29340 | 60

 240      489

   534

   480

     540

     540

        0  

_31280 | 80

 240      391

   728

   720

      80

      80

       0  

_43650 | 50

 400      873

   365

   350

     150

     150

        0

_57680 | 80

 560      721

   168

   160

      80

      80

       0

135780 : 60 –  1825 = 438

 

 

 

 

 

 

 

 

_135780 | 60  

 120        2263

   157

   120

     378

     360

       180

       180

          0

_ 2263

  1825

    438

 

 

 

 

 

 

485640 : 90 + 2078 = 7474

 

 

 

 

 

 

 

 

_485640 | 90 

 450        5396

  356

  270

    864

    810

      540

      540

         0

+ 5396

   2078

   7474

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 821. Ластівка за годину пролітає 48 км. Скільки метрів пролітає ластівка за 1 хвилину?

Розв'язання. 

1 год = 60 хв.

48 км = 48000 м

48 км : 1 год = 48000 м : 60 хв = 800 м/хв – відстань за 1 хв.

Відповідь: за 1 хв ластівка пролітає 800 метрів.

 

Завдання 822. Прочитай задачі. Запиши розв'язання задачі, в якій усні обчислення виконати важко.

1) За 1 хвилину швачка може зробити вручну 50 стібків, на звичайній машині — 1 500 стібків, а на швидкісній — 4000 стібків. У скільки разів більше стібків швачка може зробити за 1 хвилину на кожній із машин, ніж вручну?

2) За 50 хвилин насос може викачати 1 500 л води. Скільки годин працюватиме насос, щоб викачати з басейну 39600 л води?

Розв'язання. 

1) 1500 : 50 = 30 (л) – води викачає за 1 хв.

2) 39600 : 30 = 1320 (хв) – хвилин треба.

3) 1320 : 60 = (1200 + 120) : 60 = 22 (год) – годин треба.

Відповідь: насос працюватиме 22 години.

 

Завдання 823. Із двох міст одночасно назустріч один одному відправилися два потяги. Перший — зі швидкістю 48 км/год, другий — зі швидкістю 54 км/год. Яка відстань була між потягами через 10 годин після відправлення, якщо відстань між містами 1322 км?

Розв'яжи задачу за таким планом:

1) На скільки кілометрів наближалися потяги за одну годину?

48 + 54 = 102 (км)

2) Яку відстань подолають потяги за 10 годин?

102 • 10 = 1020 (км) 

3) Яка відстань буде між потягами через 10 годин?

1322 – 1020 = 302 (км)

 

Завдання 824. 

40 • 60 : 80 = 2400 : 80 = 30
5271 • 20 : 60 = 1757

х 5271

       20

 105420

_105420 | 60  

   60       1757

   454

   420

     342

     300

       420

       420

          0

(45576 • 5 + 44580) : З0 = 9082

 

 

 

 

 

 

 

 

х 45576

         5

 227880

 

 

 

 

 

 

+227880

   44580

  272460

 

 

 

 

 

 

_272460 | 30 

 270       9082

    24

     0

    246

    240

       60

       60

         0

45576 • 5 + 44580 : З0 = 229366

 

 

 

 

 

 

 

 

х 45576

         5

 227880

 

 

 

 

 

 

_44580 | 30

 30       1486 

 145

 120

   258

   240

    180

    180

       0

+ 227880

      1486

   229366

 

 

 

 

 

 

 

Завдання 825. Дві мурашки почали одночасно повзти назустріч одна одній через галявину шириною 10 м. Швидкість першої мурашки 7 см/с, другої — на 2 см/с менша. На якій відстані будуть мурашки одна від одної через хвилину?

Розв'язання. 

1 спосіб

1) 7 – 2 = 5 (см/с) – швидкість другої мурашки.

2) 7 + 5 = 12 (см/с) – швидкість зближення.

3) 12 • 60 = 720 (см) – відстань пройшли за 1 хв.

4) 1000 – 720 = 280 (см) – відстань між мурашками через 1 хв.

2 спосіб

1) 7 – 2 = 5 (см/с) – швидкість другої мурашки.

2) 7 + 5 = 12 (см) – відстань проходять за 1 с.

3) 12 • 60 = 720 (см) – відстань пройшли за 1 хв.

4) 1000 – 720 = 280 (см) – відстань між мурашками через 1 хв.

3 спосіб

1) 7 – 2 = 5 (см/с) – швидкість другої мурашки.

2) 7 • 60 = 420 (см) – пройшла перша мурашка за 1 хв.

3) 5 • 60 = 300 (см) – пройшла друга мурашка за 1 хв.

4) 420 + 300 = 720 (см) – відстань пройшли за 1 хв разом.

5) 1000 – 720 = 280 (см) – відстань між мурашками через 1 хв.

Відповідь: через 1 хв відстань між мурашками буде 280 см.

Інші завдання дивись тут...

Загрузка...