Інші завдання дивись тут...

§ 27. СПОСОБИ ЗОБРАЖЕННЯ ЗЕМЛІ. МАСШТАБ.

Способи зображення Землі.

Масштаб.

Правила роботи з картою.

Перевір свої знання.

1. Які є зображення Землі, материків і частин світу?

Глобуси, карти.

2. Яке значення масштабу в створенні карт?

Масштаб – відношення дійсних розмірів об'єкта до величини його зображення, він дає змогу відносно достовірно зобразити знаходження об'єктів.

3. Що спільного та чим відрізняються глобус і карта?

Спільне.

Глобус і карта мають особливі лінії, кольори, на них дотриманий масштаб.

Відмінне.

Глобус – зменшена об'ємна модель Землі, дає найкраще уявлення про форму Землі та розташування материків та океанів.

Карти – це зображення земної поверхні на площині, бувають найрізноманітніші: карти світу, карти півкуль, карти материків і океанів, карти країн, карти областей, районів, карти заповідників, міст тощо; з ними зручніше працювати, їх легше транспортувати, за призначенням збирають у атласи.

4. Якими кольорами на карті позначають гори, рівнини, океани, моря, річки?

Гори (коричневі), рівнини (зелені), водойми (сині).  Світліші відтінки синього передають меншу глибину водойм, а світліші відтінки коричневого - меншу висоту гір.

5. Знайди на карті України місцевість, у якій ти проживаєш. Назви її географічні об'єкти.

Географічні об'єкти: моря, річки й озера, острови, гори й рівнини, найбільші міста світу тощо.

6*. Склади розповідь про один з об'єктів, нанесених на карту чи глобус, до яких тобі вдалося здійснити подорож. Поділися з однокласниками своїми враженнями від цієї мандрівки (Карпати, Кримські гори, Чорне море, Азовське море, Шацькі озера, річка Дніпро).

Практичне заняття. Ознайомлення з глобусом і картою.

Завдання 1. Знайди на карті світу та глобусі полюси, меридіани, паралелі, екватор, півкулі. Знайди, у якій півкулі - у Північній чи Південній - розташована наша держава Україна.

Полюси – точки перетину земної осі з поверхнею кулі (Північний полюс і Південний полюс). 

Екватор – уявна лінія, яка ділить Землю на дві рівні півкулі Північну та Південну.

Паралелі – це колові лінії, проведені через рівні проміжки вгору і вниз від екватора, вказують напрямок «захід-схід». 

Меридіани – колові лінії, які проведені від полюса до полюса (на полюсах вони сходяться) і вказують напрямок «північ-південь».

Україна розташована в Північній півкулі.

Завдання 2. Знайди на карті світу й глобусі материки і частини світу. За зображеннями на глобусі з'ясуй, який материк найбільший, а який - найменший.

Континенти, або материки – величезні ділянки суходолу, відокремлені одна від одної водами океанів. Материків шість: Євразія (найбільший), Африка (найспекотніший), Північна Америка (найдовший), Південна Америка (найвологіший), Австралія (найменший), Антарктида (найхолодніший). 

Частини світу – поділений суходіл на Землі згідно розміщення. Частин світу шість: Європа, Азія, Африка, Америка, Австралія з Океанією, Антарктида. 

Завдання 3. Знайди на карті України географічні об'єкти: Кримські та Карпатські гори, річку Дніпро, Чорне й Азовське море, одну з рівнин. 

Завдання 4. Уважно розглянувши карту України, визнач, чого в нашій державі більше - гір, водойм чи рівнин.

Україна має вихід до Чорного й Азовського морів.

Найбільшими річками, що течуть територією України, є Дніпро, Дністер, Південний і Західний Буг, Сіверський Донець. Розкинулись гори Карпати й Кримські гори. Великі рівнини України – Поліська низовина, Причорноморська низовина, Закарпатська низовина,  Волинська височина, Подільська височина, Придніпровська височина, Приазовська височина.

Найбільше рівнин (височин та низовин)

Інші завдання дивись тут...