Інші завдання дивись тут...

 

Розв'язник до підручника "Українська література 5 клас Коваленко Л.Т."

ЛІТЕРАТУРНІ КАЗКИ.

Сторінка 70 (2013) / 65 (2018)

1 (2013) / 1 (2018) Яку казку називають літературною? Казка, яка має автора, називають літературною, або авторською. 

 

2 (2013) 2 (2018) Що спільне між народною та літературною казкою? Літературна казка, як і народна, — це фантастичний, чарівний твір, у якому перемагає добро і справедливість.

 

3 (2013) 3 (2018) Чим відрізняється літературна казка від народної? Літературна казка має відомого автора, виникла пізніше, написана, не має варіантів, переважно відбувається в реалістичному житті, змальовує вигаданих героїв, не завжди має ознаки казки, може бути як прозовим твором, так і віршованим.

Народна казка має колективного автора, виникла раніше, передавалась усно, має варіанти, події відбувалися давно в невідомому місці, змальовує відомих  героїв, має ознаки казки, прозовий твір.

 

4 (2013) 4 (2018) Наведи приклади літературних казок. «Буратіно», «Попелюшка», «Снігова королева», «Гидке каченя», «Карлсон повернувся»

 

ІВАН ФРАНКО. Учитель української нації.

Сторінка 72-73 (2013) / 68 (2018) 

1 (2013) 1 (2018) Опрацюй форзац на початку підручника та матеріали статті. Розкажи, коли і де народився Іван Якович Франко. Іван Франко народився  27 серпня 1856 року в селі Нагуєвичі Дрогобицького повіту у Східній Галичині, що поблизу Борислава. Батько Яків Франко був заможним селянином-ковалем.

 

2 (2013) 2 (2018) Який вплив на малого Івана справили його батьки? Для Івана його батьки залишилися взірцем на все життя. До батька люди сходилися не тільки по допомогу, а й за порадою. Від матері Марії Кульчицької, котра походила зі шляхетської родини, син успадкував духовний аристократизм та почуття гідності. Бачачи обдарованість сина, батьки відправили його вчитися до початкової школи.

 

3 (2013) 3 (2018) Які успіхи в навчанні виявляв Франко-школяр? Наведи два-три приклади з його біографії. Через десять днів малий Іван уже вмів читати українською мовою. За два роки в початковій школі хлопчик вивчив арифметику, міг читати й писати польською та німецькою. Наприкінці року Іван став першим у навчанні, отримав відзнаку за успіхи.

 

4 (2013) Чому Іван Франко називав себе «мужиком»? Цим підкреслював, що є українцем і сином свого народу.

 

5 (2013) 4 (2018) Які приклади з біографії письменника засвідчують, що він поспішав жити, боявся чогось не встигнути?  Вивчив багато мов, займався перекладацькою діяльністю, написав понад п'ять тисяч художніх і наукових творів, вів активну громадську діяльність, служив громаді, переймався бідами людей.

 

6 (2013) 5 (2018) Як називається збірка казок Івана Франка? Кого зображував автор в образах тварин? Збірка казок «Коли ще звірі говорили». В образах тварин зображував людські характери та якості.

 

Головні та другорядні персонажі. Мова автора та мова персонажів.

Сторінка 73 (2013)

1 (2013) Яких персонажів називають головними, а яких — другорядними? Головний персонаж — це дійова особа, про яку розповідається протягом усього твору і характер якої розкрито найповніше. Другорядні персонажі — це дійові особи, які виконують у творі допоміжну роль і допомагають висвітлити характер головного персонажа.

 

2 (2013) Що таке мова автора і мова персонажів? Мова автора — це мова оповідача в художньому творі. Мова персонажів — це мова дійових осіб твору. Вона передає їхні почуття, думки, допомагає зрозуміти характери.

З назви твору здогадайся, зміст якої іншої казки нагадуватиме тобі «Фарбований Лис» Івана Франка. Відповідь прочитай за «Словничком-довідничком».

Іван Якович Франко, пишучи «Фарбованого Лиса», використав індійську народну казку «Фарбований Шакал» з санскритської прози «Панчатантра». Твори в цьому збірнику розповідають про тварин і мають повчальний характер. Збірка І. Я. Франка «Коли ще звірі говорили» — своєрідна українська «Панчатантра». Казку «Фарбований Шакал» письменник узяв за основу для написання свого твору. Він її ґрунтовно доопрацював, доповнив деталями, надав колориту, характерного українському життю XIX століття.

 

Іван Франко. Казка «ФАРБОВАНИЙ ЛИС»

Сторінка 76 (2013) / 71 (2018)

1 (2013) 1 (2018) Хто такий Лис Микита? Прочитай, як про нього сказано в тексті. Жив собі в однім лісі Лис Микита, хитрий-прехитрий.

 

2 (2013) 2 (2018) Виразно прочитай розмову Лиса Микити з товаришами. Яким із цієї розмови постає Лис Микита? Про що свідчать у розмові окличні речення?

— Що ви собі думаєте! Досі я ходив по селах, а завтра в білий день піду до міста і просто з торговиці курку вкраду.

— Ет, іди, не говори дурниць! 

— Що, дурниць! Ану, побачите! 

— Побачимо або й не побачимо. Там пси купами по вулицях ходять, то вже хіба б ти перекинувся в блоху, щоб тебе не побачили і не роздерли.

— От же побачите, і в блоху не перекинуся, і не роздеруть мене! 

Лис Микита постає самовпевненим та сміливим. Окличні речення підкреслюють емоційну розмову.

 

3 (2013) 3 (2018) Назви слова, якими можна передати почуття Лиса Микити, коли: а) він потрапив до міста; б) на його слід натрапили собаки; в) він ускочив у діжку з фарбою. Підтвердь відповідь словами з тексту.

а) Але що діяти! Наважився, то треба кінчити те, що зачав. Позбувшися першого страху, а надто роздивившися потроху, куди і як найліпше бігти, щоб осягнути свою ціль, Лис Микита набрав відваги, розбігся і одним духом скочив через пліт на вулицю.

б) Господи, яке страхіття! Наш Микита скрутився, мов муха в окропі: що тут робити? куди дітися? Недовго думаючи, він шмигнув у найближчі створені сіни, а з сіней на подвір'я.

в) Серце у бідолахи билося сильно, голод крутив кишки, запах олії майже душив його, але що було діяти! Слава Богу, що живий! Та й то ще хто знає, що буде. Ану ж надійде господар бочки і застане його тут?

 

4 (2013) 4 (2018) Чи дійсно в місті Лис був таким хоробрим, як вихвалявся? Микита боявся людей, собак.

 

5 (2013) 5 (2018) Прочитай, яким Лис Микита побачив себе на наступний ранок після пригоди. Які почуття його переповнювали? Чому в останньому абзаці переважають окличні речення? Якийсь дивний і страшний звір, синій-синій, з препоганим запахом, покритий не то лускою, не то якимись колючими ґудзами, не то їжаковими колючками, а хвіст у нього — не хвіст, а щось таке величезне і важке, мов довбня або здоровий ступернак, і також колюче.

Його переповнювали почуття страху та здивування.

 

6 (2013) 6 (2018) Хто в казці називає Лиса Микиту нашим, моїм? Який висновок ти можеш зробити? Його називає так оповідач.

 

7 (2013) 7 (2018) Описуючи пригоди Лиса Микити в місті, оповідач двічі називає його бідним. Чи справді він співчуває героєві? На мою думку, автор співчуває лисові, котрий і сам при небезпеці зрозумів, що був самовпевненим.

 

8 (2013) 8 (2018) Як ставиться оповідач до Лиса Микити? Підтвердь свої думки прикладами з тексту. Знає його хитрість («жив собі в однім лісі Лис Микита, хитрий-прехитрий»), захоплюється вигадливістю («ніколи не вертав з порожніми руками»), сміливістю («не раз у білий день вибирався на полювання»), товариськістю («оминав усякі небезпеки, ще й інших своїх товаришів остерігав»),  осуджує самовпевненість та гордість («товк своє лис»), співчуває у небезпеці («бідний», «серце бідолахи», «неборачисько», «мій Лис», «небоже, Микито»).

 

9 (2018) Опишіть ілюстрацію до казки "Фарбований лис". Чи вдалося художнику Івану Пенику передати гамір базару? Як саме?

 

Поміркуй над прочитаним

Сторінка 79 (2013) / 73-74 (2018)

1 (2013) 1 (2018) Як назвав себе Лис Микита? А як називали його звірі? Про що свідчать ці назви?

Микита назвав себе звіром Остромислом та звірячим царем, звірі називали «наш добродій», «наш цар», «премудрий Соломон».

Лис був самовпевненим, звірі – підлабузниками. 

 

2 (2013) 2 (2018) Прочитай, який обов'язок нібито поклав на Лиса Микиту святий Миколай, коли посилав його на землю. Назви одну рису характеру, яка повинна керувати діями царя звірів.

«Звіре Остромисле! В звірячім царстві запанував нелад, несправедливий суд і неспокій. Ніхто там не певний свойого життя і свойого добра. Іди на землю і будь звірячим царем, заводь лад, суди по правді і не допускай нікому кривдити моїх звірів!»

Цар звірів повинен бути справедливим.

 

3 (2013) 3 (2018) У казці сказано: Лис Микита був добрим царем, справедливим і м'якосердним... Чи дійсно все було саме так? Прочитай, якою була «справедливість» Лиса. Та й справедливість його була така, як звичайно у звірів: хто був дужчий, той ліпший, а хто слабший, той ніколи не виграв справи.

 

4 (2013) 4 (2018) Який епізод у казці є найнапруженішим? Перекажи його. І, не тямлячи вже ані про його добродійства, ані про його величну мудрість, а люті тільки за те, що так довго давали йому дурити себе, всі кинулися на нещасного Лиса Микиту і розірвали його на шматочки.

 

5 (2013) 5 (2018) Порівняй, яке враження справив на звірів фарбований Лис при першій зустрічі, а що вони відчули на концерті, коли Микита заспівав. Підійшли до того місця, де все ще крутився Лис Микита, зиркнули собі ж та й кинулися врозтіч. Де ж пак! Такого звіра ні видано ні чувано, відколи світ світом і ліс лісом. А хто там знає, яка у нього сила, які в нього зуби, які кігті і яка його воля?

***

Та се Лис! Простісінький фарбований Лис! Ще й паскудною олійною фарбою фарбований! Тьфу! А ми собі думали, що він не знати хто такий! Ах ти, брехуне!

 

6 (2013) 6 (2018) Хто винен у тому, що Лис Микита ошукав звірів? Доведи свою відповідь прикладами з казки. Нечувана радість запанувала в звірячім царстві. Та за таким царем ми проживемо віки вічні, мов у Бога за дверми! Всі були дуже раді, що мають такого мудрого, могутнього і ласкавого царя, а надто так неподібного до всіх інших звірів.

 

7 (2013) 7 (2018) На кого більше були сердиті звірі — на Лиса Микиту чи на самих себе? Як про це сказано в казці? А ми собі думали, що він не знати хто такий!

 

8 (2013) Які риси характеру людей засуджує ця казка? Чи є в ній хоч один персонаж, поведінку якого оповідач схвалює?

Казка засуджує гординю, самовпевненість, хитрість, обман, підлабузництво. 

Оповідач схвалює поведінку псів, котрих «наш Микита не обдурить».

 

9 (2013) 8 (2018) Які важливі питання про стосунки між людьми порушує Франко в казці «Фарбований Лис»? Автор закликає людей бути чесними та справедливими.

 

10 (2013) 9 (2018) Яка головна думка казки «Фарбований Лис»? Остерігатися фальші, не давати обіцянок, які не можна виконати..

 

11 (2013) 10 (2018) Що означає вираз «Я на нім пізнався, як на фарбованім Лисі»? Дав себе ошукати.

 

12 (2013) Порівняй казку І. Франка «Фарбований Лис» та індійську народну казку «Фарбований шакал». Що між ними спільне, а чим вони різняться? У двох казках йдеться про тварину, яка вимазалась синьою фарбою, в кінці казки зло наказане. 

Казка «Фарбований лис » більша за обсягом, колоритніша, має багато діалогів, головний персонаж - лис.

 

Домашнє завдання

1 (2013) / 1 (2018) Склади й запиши в зошиті план казки «Фарбований Лис». 

 

Література в колі мистецтв.

Якщо є змога, переглянь мультиплікаційний фільм «Лис Микита» за однойменною казкою у віршах І. Франка і поділися враженнями з однокласниками. Що тобі найбільше в ньому сподобалося? Чим схожий герой мультфільму на героя казки «Фарбований Лис»? У мультфільмі добро перемагає зло. Герої обох творів лиси, а вони хитрі тварини.

Інші завдання дивись тут...